+
Blog - travanj 2008
nedjelja, travanj 27, 2008
> Treba koristiti i njegovo lišće, jer ono sadrži najvažnije prehrambene sastojke Karfiol je kupusno povrće vrlo visokog kvaliteta. Za ljudsku ishranu upotrebljava se jako zadebljala cvast, zbijena u glavicu - “ružu”, koja ima veliku hranljivu vrednost i izvanredno prijatan ukus. Zbog toga, a i zbog atraktivnog i neobičnog izgleda, karfiol se smatra plemenitim i delikatesnim povrćem. Pogledamo li biološki sastav ruže, uverićemo se da karfiol zaista zaslužuje naziv delikatesnog povrća. Bogat je proteinima (2,48 odsto), biljnim uljima (0,34 ), šećerom (1,21) i mineralnim sastojcima (0,83 procenata). Od mineralnih sastojaka sadrži najviše kalijuma, fosfora i sumpora. Celuloze ima 0,91 odsto, a suve materije 9,11 procenat. Karfiol je bogat i vitaminom C (69 mg%), pa mu po hranljivosti, sadržaju suve materije i vitaminima mnogi daju prednost pred kupusom. Teško je svarljiv i nije prikladan za ishranu ljudi koji boluju od bilo koje želudačno-crevne bolesti, jer ima mnogo celuloze. U kulinarstvu se široko primenjuje raznovrsno pripremljen kao samostalno jelo ili kao prilog. Mišljenja o poreklu karfiola se razilaze. Najverovatnije je da se razvio od divlje vrste koja se susreće u Maloj Aziji i Grčkoj. Prve sigurnije zabeleške o upotrebi karfiola datiraju iz 12. stoleća, no o njegovom gajenju na Kipru i u Siriji saznajemo tek u 16. veku. Kad kupujete karfiol na pijaci, treba imati na umu da za kvalitet glavice nije presudna veličina već izgled, konzistencija i boja. Karfiol mora biti jednolično bele ili bledokrem boje. Važno je takođe da površinska struktura “ruže” nije zrnasta, već da je glatka i zbijena. Ubrane glavice se teško čuvaju, čak i u frižideru, pa ih treba potrošiti odmah, dok su sasvim sveže.
ljekovitebiljke @ 11:42 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Vanila je, zapravo, nepotpuno sazrela mahuna divlje orhideje, čija je pradomovina Meksiko, a raste u prašumama tropske Amerike. Danas se gaji i plantažno, kao puzavica. NJene lijane debele su dva–tri centimetra i dugačke i do deset metara, a dugačke žute mahune beru se pre dozrevanja i moraju se preraditi u roku od 48 časova, da se ne bi uplesnivile. Sveže mahune nemaju karakterističnu aromu, ali se ona razvija u posebnom procesu uz dejstvo enzima. Najpre se sušenjem na suncu, vodenom parom ili ponavljanim umakanjem u kipuću vodu umrtvljuje tkivo ploda, a sledi fermentacija pod uticajem vazduha, toplote i vlage u bakrenim kotlovima, usled čega potamni. Proces traje nekoliko nedelja, a zatim se vanila suši. Vanila se koristi za aromatizovanje raznih vrsta kolača, suflea, kremova, pudinga, slatkih jela, napitaka i slatkih sosova. Šipku vanile valja kuvati samo kratko u jelu kojem je dodajemo, a zatim izvaditi, osušiti i staviti u teglu sa šećerom (mogu se koristiti u više navrata).
ljekovitebiljke @ 11:36 |Komentiraj | Komentari: 0
Kardamon je osušeni plod višegodišnje biljke kardamon iz porodice dumbira, poreklom iz Indije. U trodelnom plodu – cauri nalaze se male zrnaste semenke, koje su zacin. LJuska ploda ima neznatnu zacinsku vrednost. Biljka ima jasnozelenu stabljiku, kopljasto lišce i svetlozelene cvetove koji rastu na oko 60 centimetara dugim izdancima. Kardamon miriše prijatno aromaticno jer sadrži cetiri do osam procenata etericnog ulja, sastavljenog od cineola, terpinil-acetata i terpineola, i ima pikantan ukus. Caure se beru pred sazrevanje, suše i ciste od ljuske. U prodavnice dolaze zatvorene caure, ali i citave ili mlevene semenke. Kardamonom se zacinjava pecivo, prvenstveno medenjaci, sitni kolacici, kao i fini kobasicarski proizvodi. Sastojak je raznih zacinskih mešavina, poput karija i senfa
ljekovitebiljke @ 11:34 |Komentiraj | Komentari: 0
Kokosov orah je još jedna od egzotičnih voćki koja se može naći i u našim piljarnicama. Pretpostavlja se da potiče iz Malezijskog arhipelaga i da se po tropskim područjima proširio – plutajući morem! Kokosova palma, naime, raste pored vode, pa je lako moguće da su morske struje nosile kokos i do udaljenijih obala. Životni vek ovih palmi je sedamdesetak godina, a godišnje na svakoj rodi stotinak oraha. Kokosov orah ima nekoliko slojeva: spoljašnji, dlakavi, tamnosmeđi, tvrd je, a na dnu ima tri rupe, koje podsećaju na ljudsko lice. To je i bio razlog što su ga Portugalci nazvali “koko”, što znači “nasmešeno lice”. Ispod kore je tanka, nešto svetlije smeđa “koža”, pa tek onda “meso”, koje je belo. U sredini je mutan sok – koji se pogrešno naziva kokosovim mlekom. Ono, se, naime, pravi od njegovog “mesa”, od čega se pravi i kokosovo ulje. Ovo biljno ulje bogato je zasićenim masnim kiselinama (31,75 miligrama u 100 grama svežeg, odnosno 57 miligrama u istoj količini suvog kokosa), koje nisu baš zdrave, jer podižu nivo holesterola u krvi – svima, osim vegeterijancima. Naravno, zbog toga je kokos i izuzetno kaloričan: u 100 grama sadrži 376 kcal (svež), odnosno 690 (osušen), odnosno 1.574, ili čak 2.900 kJ. No, pošto se on ne jede u tako velikim količinama, jer se najčešće koristi u vidu mrvica za ukrašavanje kolača, ovi podaci ne moraju da zabrinu. Pored toga, kokos ima i 1.094 miligrama esencijalnih aminokiselina (ili 2.821 u suvom).
ljekovitebiljke @ 11:32 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, travanj 26, 2008
Opis biljke: divlja detelina je polegnuta ili uspravna biljka visine 20 do 40 cm. Pokrivena je svileno sjajnim dlakama. Donji listovi nalaze se na dugackim peteljkarna, jednostavno ili perasto razdeljeni. Na stabljici su listovi sedeci i neparno perasti. Biljka cvate narancasto-crvenirn ili grimizno-crvenim cvetovima koji su složeni u plosnate glavice ovijene prstasto razdeljenim ovojnim listom. . ,

Stanište:
divlja detelina raste u brdskom kraju.


Lekoviti deo biljke: za lek se sabiru cvetovi za vreme cvatnje. Ubrane
cvetove potrebno je što brže sušiti na senovitorn i zracnom mestu


Lekovito delovanje: divlja detelina koristi za lecenje rana. Kao caj pije se za cišcenje krvi, jacanje želuca te kao sredstvo za otvaranje..

ljekovitebiljke @ 00:30 |Komentiraj | Komentari: 0
Krompir je namirnica bogata glicidima, koji su neophodni pripadnicima svih starosnih kategorija. Greše oni koji o njemu govore sa omalovažavanjem i porede ga sa testom. On ima znatno manje kalorija (85kcal/100 g, dok testo ima 150kcl/100g) i sadrži oko 20 odsto glicida sačinjenih od amidona, koji organizmu obezbeđuje „progresivnu energiju“. Zato se sportistima preporučuje da tri sata pre treninga jedu krompir da bi izbegli hipoglikemiju i podigli nivo šećera u krvi upravo u vreme povećanog fizičkog napora. - Krompir sadrži i 22 minerala. Pre svega kalijum (410mg/100g), koji je važan za pravilnu kontrakciju mišića i rad srca. Sadrži i gvožđe i magnezijum, čiji je nedostatak ponekad odgovoran za osećaj umora. - Što se tiče vitamina, u krompiru ima vitamina C (40mg/100g) i vitamina grupe B, koji omogućavaju da se u organizmu iskoristi energija iz glicida. - Nije zanemarljiv ni sadržaj celuloze (1,5g/100g), koja olakšava rad creva i usporava apsorpciju glicida i masti.Zaključak je jasan! Krompir nije zaslužio etiketu „prazne kalorije“. Bez griže savesti možete da se prepustite uživanju u njegovom jedinstvenom ukusu.

ljekovitebiljke @ 00:29 |Komentiraj | Komentari: 0
Mnoge kulture poznaju lekovita svojstva začina i koriste ih vekovima, da ne kažemo milenijumima. U naše vreme nauka je i dokazala da je veliki broj začina zaista lekovit, bar za neke bolesti i poremećaje. Cimet, na primer, omiljeni začin za sutlijaš i kolače s jabukama, povećava aktivnost insulina – kašika dnevno značajno snižava nivo šećera u krvi. Osim toga, snižava i nivo triglicerida i lošeg (LDL) holesterola. Od starine se koristi protiv zubobolje, a sprečava i oboljevanje desni, služi kao sredstvo protiv upala (uključujući i zglobove i urinarni trakt), za poboljšanje varenja i sprečava slepljivanje krvnih pločica i može da ubije bakterije poput ešerihije koli. Uz to je i antioksidans, koji sprečava dejstvo slobodnih radikala na tkiva i ćelije. Muskatni oraščić, nezaobilazni sastojak koljiva, može da uspava one koji pate od nesanice, smiri i umiri anksiozne i nemirne, ublaži grčeve mišića. Takođe olakšava bolove u zglobovima i one od gihta, snižava krvni pritisak, leči mušku neplodnost i impotenciju, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju, snižava nivo holesterola u krvi i leči zubobolju. No, pošto je vrlo moćan, ne sme se preterati u količini da se ne bi ispoljile nuspojave, poput mučnine, halucinacija, otoka i šoka – zaista ga treba samo ovlaš natreti u kuvano žito ili neko varivo.
Karanfilić, koji daje tako prijatan ukus kompotima i kuvanom vinu (zimski "lek" protiv prehlade), takođe se u narodnoj medicini koristi protiv zubobolje, ali i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Ima i protivupalna, antibakterijska i antioksidativna svojstva. Olakšava respiratorne bolesti, poput astme i bronhitisa, kao i artritis i reumu. Osim toga, eliminiše parazite, gljivice i bakterije iz creva, a dobar je i za povećanje mentalnih sposobnosti i kreativnost.
Đumbir, sastojak napitka zvanog džindžer ejl (đumbirovo pivo) i nekih kolačića, može da pomogne kod prehlade jer zagreva, a povećava i imunitet. Od davnina se koristi protiv mučnine svih porekla. Otklanja gasove u stomaku i smiruje ga, povećava lučenje žuči i unapređuje zdravlje srca. Koristan je i kod reumatizma, artroze, migrene i takođe ima antioksidativna svojstva.
Nana je još jedan od starinskih začina - lekova. Smiruje želudac i pomaže kod "nervoznog stomaka", sprečava razvoj bakterija i gljivica, olakšava simptome kod alergija i astme, a postoje i tvrdnje da može da zaštiti od pojave nekih vrsta raka.
No, ono što smo već napomenuli za oraščić, važi i za ove, pa i ostale začine: ne treba ih jesti u velikim količinama i ne svakog dana, jer se može razviti alergija. Osim toga, ni u kojem slučaju ih ne treba smatrati lekom koji može da zameni "oficijelni" medikament koje će vam propisati lekar.
ljekovitebiljke @ 00:26 |Komentiraj | Komentari: 0
Prema novoj studiji, ako patite od bolesti kretanja vaš najbolji prijatelj bi mogao postati đumbir. 36 ispitanika je dobilo ili 2 kapsule đumbira u prahu ili lekova protiv mučnine ili placebo te su nakon 20 minuta stavljeni u motorizovanu stolicu koja se rotirala 6 minuta. Najbolje je rezultate pokazao đumbir koji je odgodio nastup mučnine za čak dvostruko u uporedbi sa lekovima za mučninu. Preko polovine ispitanika koja su dobivala đumbir uspelo je da završi 6-minutnu ˝vožnju˝, , dok to nije pošlo za rukom ni jednom od ispitanika na lekovima za mučninu ili placebu. Mehanizam kojim đumbir deluje još nije jasan
ljekovitebiljke @ 00:21 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, travanj 23, 2008
Opis biljke: kantaria muška ili kicica prava, jednogodisnja je ili dvogodišnja zeljasta biljka. Stabljika joj je cetverouglasta i razgranjena, visine 20 do 30 cm. Donji listovi se nalaze u rozeti, a listovi na stabljici su nasuprotni i sedeci, duguljasto-jajastog oblika. Cvetovi su složeni u paštitac. Oblik im je levkast, a boja ružicasto--crvena. ,

Stanište:
raste na zapuštenom, neplodnom zemljištu, poljima i uz putove.


Lekoviti deo biljke: za lek se, u vreme cvatnje, skupljaju samo cvetovi i listovi

Lekovito delovanje: caj od kantarije muške ili kicice prave jaca želucane sokove, otklanja bolove u želucu, sluz iz želuca i creva, leci jetru i bubrege, žgaravicu, glavobolju, popravlja apetit, neuredno varenje ..
ljekovitebiljke @ 10:59 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Kopriva sadrži znatnu kolicinu hlorofila, mineralnih soli (kalcijum, kalijum, fosfor, gvožde) i vitamina C i provitamina A. Osim toga, u njoj je mnogo flavonoida, triterpena, sterola i drugih sastojaka koji pozitivno deluju na naš organizam. Kako deluje i kada se primenjuje? Cesto se primenjuje zbog gvožda kod malokrvnih osoba jer utice na stvaranje veceg broja crvenih krvnih zrnaca. Najcešca podrucja primene danas su poboljšano mokrenje, reumatske tegobe i podsticanje lucenja mleka kod dojilja. Veliku primenu ima i u kozmetici. Ekstrakt korena nalazi se u proizvodima protiv opadanja kose. ..Ima li nuspojava? Primenom gotovih preparata u propisanim dozama nuspojave nisu zapažene. Ali, ipak budite pažljivi jer visoke doze mogu da izazovu crvenilo kože i opstipaciju. Kopriva ne sme da se koristi neprokuvana jer može da ošteti bubrege. S obzirom na to da utice na pojacano lucenje mokrace, kod ceste primene treba pripaziti na gubitak kalijuma i uzimati hranu bogatu tim mineralom.
Kako se priprema caj od koprive?
Strucak mladih listova koprive treba kuvati 15 minuta u litru vode, procediti i popiti tokom dana. Preporuka je da redovno pijete ovaj caj mesec dana.
Ako niste znali...
Koprivu retko možete da nadete na jelovnicima, iako je rec o ukusnoj namirnici koja može da se pripremi kuvana kao spanac ili iseckana s jajima kao omlet. Može da se pripremi na mnogo nacina kao i svako povrce. Mada je savijaca ili pita sa koprivom nešto izvanredno, u celoj Evropi je poznata supa od koprive, jedino jelo u kojem kopriva ima glavnu ulogu.
ljekovitebiljke @ 10:57 |Komentiraj | Komentari: 0
Glavni je sastojak izokinonski alkaloid, berberin koji sprečava razvoj mikroorganizama, djeluje koleretično (povećava sekreciju jetrenih stanica), potiče rad glatkih mišića žučovoda, djeluje diuretski. Pomaže kod bolesti jetre, žučnog mjehura i žučnih puteva, kod tegoba s prostatom, infekcija mokraćnih puteva.

Ne smije se koristiti za vrijeme trudnoće.


ljekovitebiljke @ 10:55 |Komentiraj | Komentari: 0
Sadrži flavonoide , eterična ulja i saponine. Djeluje kao diuretik. Koristi se za ispiranje kod upala mokraćnih puteva i za profilaksu kamenaca u bubregu i mokraćnom mjehuru. Pomaže kod reume, gihta, kod nakupljanja vode u tkivima i pri redukcijskim dijetama.


ljekovitebiljke @ 10:54 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, travanj 22, 2008
Sadrži inulin, fruktozu, gorke tvari, pektin. Potiče tek i lučenje želučanih i probavnih sokova. Poboljšava rad jetre, žučnog mjehura, stimulativno utječe na cijeli metabolizam, pomaže sniženju šećera u krvi.


ljekovitebiljke @ 19:39 |Komentiraj | Komentari: 0
Glavna aktivna tvar je fenilglikozid salicin, sadrži još derivate salicina, trjeslovine katehinskog tipa, flavonoide. Djeluje protuupalno (sprječava nastanak prostaglandina) i analgetski (smanjuje bol) snizuje temperaturu (antipiretik). Pomaže kod bolesti praćenih povišenom temperaturom, grloboljom, glavoboljom, bolovima u zglobovima. Olakšava tegobe kod gihta, reume, upale jajnika. Za grgljanje kod upale desni i ždrijela. Ne smije se uzimati kod alergije na acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin), niti u trudnoći.


ljekovitebiljke @ 19:39 |Komentiraj | Komentari: 0
Sadrži iridoidni glikozid verbenalin, eterično ulje, trjeslovine, gorke tvari, sluzi. U "narodnoj medicini" koristi se kod bolesti jetre, protiv slabokrvnosti, kod izostale menstruacije, protiv grčeva, za poticanje lučenja mlijeka u dojilja.


ljekovitebiljke @ 13:54 |Komentiraj | Komentari: 0
Sadrži fenolske glikozide (arbutin i metilarbutin), flavonoide (hiperozid), tanine, organske kiseline, iridoidne glikozide i triterpene (ursolička kiselina). Bakteriostatski učinak arbutin i metilarbutin postižu tek u lužnatoj mokraći gdje se razgrađuju i dezinficiraju mokraću. Medvjetka djeluje i blago diuretski. Preporuča se kod bakterijskih infekcija mokraćnog sustava, osobito mokraćnog mjehura.

Čaj se ne savjetuje uzimati dulje od 3 tjedna.Trudnice se moraju prije uzimanja čaja posavjetovati s liječnikom.Čaj se ne smije davati djeci mlađoj od 12 mjeseci,oprezna primjena potrebna je kod osoba s osjetljivom želučanom sluznicom.


ljekovitebiljke @ 13:53 |Komentiraj | Komentari: 0
Sadrži eterično ulje, seskviterpene (valeranon, valeranal, valeranol), iridoide (valtrati, izovaltrati), valerijansku kiselinu i trjeslovine. Djeluje smirujuće (sedativno) i spazmolitički. Pomaže kod nesanice, nervoze, uznemirenosti, lupanja srca, grčeva u probavnom traktu i bolnih menstruacija. Ne izaziva ovisnost.

 


ljekovitebiljke @ 13:53 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 21, 2008
Sadrži eterična ulja, trjeslovine, triterpene. Djeluje kao sekretolitik i ekspektorans, bronhospazmolitik (opušta stezanje bronha) i ima antiseptički učinak. Pomaže kod katara dišnih puteva s kašljem, bronhitisa. Koristi se i kao začin, kod želučanih i crijevnih tegoba, poboljšava probavu i uklanja nadutost.


ljekovitebiljke @ 23:13 |Komentiraj | Komentari: 0
Sadrži katehinske trjesovine, flavonoide, gorke tvari. Djeluje kao adstringens i blagi spazmolitik, opušta grčeve. Pomaže kod grčevitih menstruacijskih bolova i smanjuje krvarenje, kod proljeva i crijevnih kolika. Za grgljanje kod upala usne šupljine i ždrijela, kod krvarenja desni. Kao kupka može pomoći kod hemoroida i rana koje teško cijele.


ljekovitebiljke @ 23:13 |Komentiraj | Komentari: 0
Sadrži katehinske trjeslovine. Pomaže kod lakših upala sluznice želuca i crijeva, kod proljeva. Izvana koristi se kao kupka kod kožnih bolesti.


ljekovitebiljke @ 23:11 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 20, 2008
Sadrži eterično ulje i gorke tvari. Potiče izlučivanje sline i želučanog soka. Preporuča se kod pomanjkanja apetita, nadutosti i otežane probave te grčeva u želucu. Koristi se i kao korigens okusa.

 


ljekovitebiljke @ 13:15 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Sadrži saponine, glikozid iridin, gorke tvari, eterično ulje. U "narodnoj medicini" za uklanjanje sluzi iz dišnih puteva (sekretolitik) i za izazivanje povraćanja.

 

ljekovitebiljke @ 13:14 |Komentiraj | Komentari: 0
Sadrži galotaninske trjeslovine, flavonoide organske kiseline. Djeluje kao adstringens. Pomaže kod upala sluznice želuca i crijeva praćenih proljevima. Za grgljanje kod upale usne šupljine i ždrijela.

 

ljekovitebiljke @ 13:14 |Komentiraj | Komentari: 0
Sadrži eterična ulja, trijeslovine i malo gorkih tvari. Olakšava probavu, poboljšava rad jetre i žučnog mjehura, smiruje grčeve. Djeluje i blago smirujuće, olakšava i smetnje dišnih puteva.

 

ljekovitebiljke @ 12:44 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Glavni ljekoviti sastojak je eterično ulje koje sadrži mentol i tanini. Djeluje spazmolitično, karminativno i koleretično. Pomaže kod mučnine i povraćanja, nadutosti , grčeva želuca i crijeva, žučnog mjehura i žučnih puteva, olakšava protok žuči. Dobro djeluje kod katara dišnih puteva u obliku inhalacija.


ljekovitebiljke @ 12:43 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, travanj 19, 2008
Opis biljke: Soja je jednogodisnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2 do 5 okruglih zrna, zute, zuto zelene ili smedje boje. Zrno sadrzi 36 do 40 procenata proteina, 15 do 23 procenta ulja, blizu 34 procenta ugljenih hidrata, 3 do 6 procenta mineralnih materija i znatan broj vitamina

Sojino zrno veoma je bogato proteinima, vitaminima i mineralima, pa su i proizvodi koji se dobijaju njegovom preradom, bogat izvor ovih sastojaka. Proizvodi od soje ne mogu biti zamena za druge vredne prehrambene artikle, pogotovo ne za namirnice zivotinjskog porekla (meso, mleko, jaja, riba), vec se smatraju za namirnicu koja ima svoje ravnopravno mesto u ishrani.

Soja Iecitin je prirodna materija izvrsnih osobina, ali manje poznata širem krugu ljudi. Njegovi gl. sastojci su kolin i inozitol u obliku fosfatidilkolina. Kolin igra kljucnu ulogu u izgradnji strukture bioloških opni (membrana) i cesto se veže za vitamine. Inozitol se u manjoj ili vecoj kolicini nalazi u namirnicama biljnog porekla, a soja ga sadrži u izobilju. Ljudski mozak deponuje vece kolicine inozitola. Kolin i inozitol se po funkciji smatraju katalizatorima i razgradjivacima masti.

,


Lekovito delovanje: Lecitin snižava nivo holesterola, procišcava zidove krvnih žila i pojacava rad srcanog mišica. Kako naša standardna prehrana sadrži znatno vecu kolicinu masti od optimalne, skoro svaki covek ima povecane potrebe za lecitinom. Drugo važano dejstvo lecitina je da u vecoj meri smanjuje ili cak u potpunosti uklanja bolove u zglobovima.

Redovno uzimanje lecitina omogucava osobama koje pate od bolesti zglobova aktivnosti koje zbog bolova ne bi mogle izvršavati. Lecitin uz navedena svojstva u velikoj meri koristi ljudima osetljivim na promene vremena. Uzimanje lecitina je neophodno kod sportista ciji je ucinak umanjen zbog bolova u zglobovima.

Lecitin daje kosi zdravu boju i smanjuje opadanje. Pomocu lecitina može se spreciti nastanak ekcema. Lecitin pojacava moc koncentracije i pamcenja i deluje umirujuce na živcani sistem.


Medju vitaminima posebno su zastupljeni vitamini B grupe,
vitamin E i drugi. Od minerala tu su kalcijum, fosfor, magnezijum, gvozdje i drugi.


Soja je posebno korisna u ishrani dijabeticara: obezbedjuje dovoljno kalorija i proteina, ali i prilikom prolaska kroz creva omogucava manju apsorpciju ugljenih hidrata. Ova namirnica je, bez sumnje, vrlo korisna, ali je tesko prihvatamo u svakodnevnoj ishrani. Upotreba proizvoda od soje u ishrani zdravih ljudi zbog toga ima dijetetsko i preventivno delovanje.Soja se, takodje, preporucuju za ishranu osoba obolelih od secerne bolesti, povecanog krvnog pritiska i nekih oboljenja jetre.

Danas postoji veliko interesovanje za soju ne samo zbog toga što ona može da bude zamena za meso, a neuporedivo je jeftinija od njega, već i zbog toga što predstavlja bogat izvor zaštitnih materija i biljnih vlakana što nedostaje u ishrani savremenog čoveka.

Glavna karakteristika sojinog zrna i ono što soju izdvaja od ostalih mahunarki je visok sadržaj punovrednih proteina. Sojino zrno je namirnica biljnog porekla koja sadrži sedam aminokiselina bez kojih organizam ne bi mogao da opstane. Sojine belančevine su potpuno jednake belančevinama životinjskog porekla. Što se masnoća tiče, soja daleko nadmašuje masnoće životinjskog porekla.

Na 100 grama, soja sadrži 7 g vode, povoljan odnos masnih kiselina (3 g zasićenih, 4 g mononezasićenih i 12 g polinezasićenih - 11 g linolne) i celuloznih (biljnih) vlakana 5 g. Od ugljenih hidrata sadrži polisaharid dekstrin koji ima veliku ulogu u ishrani dijabetičara jer ne dozvoljava da se naglo poveća sadržaj glukoze u krvi. Soja ne sadrži holesterol i gotovo nijednu od relativno teže svarljivih masnih kiselina (zasićene) koje se nalaze u svim životinjskim namirnicama. Ona je odličan izvor lecitina i vitamine E. Ovi prirodni antioskidansi sprečavaju oksidaciju LDL holesterola. Soja je bogata i magnezijumom, koji igra važnu ulogu u funkcionisanju kostiju, srca i arterija.

Pozitivni efekti soje na zdravlje

Soja ima mnoge pozitivne efekte na zdraljve koji potiču od kvaliteta sojinih proteina i izoflavona genisteina i daidzeina.

Soja poboljšava zdravlje kostiju: proizvodi od soje, poput mleka, ne sadrže mnogo kalcijuma, ali sojini izoflavoni mogu da pomognu u smanjenju rizika od osteoporoze. Nekoliko istraživanja sugeriše da sojini izoflavoni mogu da budu faktor koji pomaže u prevenciji smanjenja koštane mase. Izoflavon genistein izgleda da inhibira lomljenje kostiju i ima efekat sličan efektu estrogena na održavanje koštanog tkiva.

Soja indirektno poboljšava zdravlje kostiju. Ishrana bogata životinjskim proteinima utiče na veće izlučivanje kalcijuma iz organizma. Ako umesto proteina životinjskog porekla koristite soju (i njene proteine) sprečićete gubitak kalcijuma iz kostiju.

Soja smanjuje simptome koji se javljaju u menopauzi: eipidemiolozi su dokazali da azijske žene manje pate od valunga i noćnog znojenja u poređenju sa ženama sa Zapada. Simptomi koji se javljaju u menopauzi uzrokovani su niskim nivoom estrogena. Estrogen igra značajnu ulogu u kontroli temeprature tela. Izoflavoni soje deluju poput estrogena i na taj način kontrolišu ove simptome.

Soja smanjuje rizik od srčanih bolesti: u zemljama u kojima se soja redovno koristi u ishrani, niži je nivo oboljevanja od kradiovaskularnih bolesti. Istraživači smatraju da soja pomaže u prevenciji srčanih bolesti tako što smanjuje ukupunu količinu holesterola, prevenirajući pojavu zakrečenja krvnih sudova. I ovi pozitivni efekti se pripisuju sojinim izoflavonima. Genistein takođe može da utiče na povećanje fleksibilnosti krvnih sudova.

Soja pomaže u borbi protiv nekih vrsta kancera: nekoliko studija pokazuje da redovno konzumiranje soje može da pomogne u borbi protiv kancera koji su u vezi sa nivoom hormona, kao što su rak dojke, prostate, debelog creva.

Alergija na soju

Alergija na soju predstavlja odgovor imunog sistema na soju, za koji organizam pogrešno veruje da je štetna. Jednom kada imuni sistem “odluči” da je soja štetna, on formira specifična antitela na nju. Sledeći put kada alergična osoba pojede neki proizvod od soje, imuni sistem ispušta veliku količinu hemikalija, uključujući i histamin, da bi zaštitio organizam. Ovim hemijskim procesima se aktiviraju simptomi tipični za alergiju, koji utiču na respiratnorni i gastrointestinalni trakt, kožu ili kardiovaskularni sistem. Oko 0,5% ljudi je alergično na soju.

Simptomi alergije na soju: akne, angioedem, rinitis, anafilaksis (anaphylaxis), astma, atopični dermatitis, bronhospazam, čir, kolitis, konjuktivitis, dijareja, dispneja, ekcem, enterokolitis, groznica, svrab, larginalni (grkljanski) edem, letargija, koprivnjača, povraćanje. Ljudi koji su alergični na soju, često su alergični i na: kikiriki, grašak, pšenicu, raž, ječam.
Kako izbeći alergiju na soju? Ako je ikako moguće, dojite bebu prvih šest meseci. Izbegavajte da dajete črvstu hranu bebi mlađoj od 6 meseci, pa i nešto starijoj. Izbegavajte kravlje mleko, pšenicu, jaja, kikiriki, ribu, tokom prve godine detetovog života.


Umereno konzumirajte soju

Zdrava ishrana znači skromnost i uravnoteženost. Stoga nemojte soju jesti u neograničenim količinama, jer možete načiniti više štete nego dobra. Nefermentisana soja (i drugi legumi) sadrže fitonsku kiselinu; prekomerno konzumiranje soje može da smanji sposobnost organizma da apsorbuje minerale. U Japanu je prosečna dnevna porcija soje 7 g. Povremeno konzumiranje (2-3 puta nedeljno) skromne količine soje dobrog kvaliteta, organskog porekla, ne može da uzrokuje nikakve probleme, štaviše može da ima samo koristi.

Soja i žene

Soja je jedan od najbogatijih izvora supstanci pod imenom fitoestrogeni. Fitoestrogeni se spajaju sa receptorima estrogena i tako podražavaju efekte pravog estrogena. Žene koje pate od simptoma menopauze mogu da otkriju da povećana količina soje u ishrani može da pomogne (do 7 g dnevno).  Ima istraživača koji smatraju da konzumiranje sojinog umesto kravljeg mleka može da smanji rizik od raka dojke. U knjizi Vaš život je u vašim rukama, dr Džejn Plan kaže da ishrana bogata organski gajenom sojom i izbegavanje mleka životinjskog porekla, predstavlja osnovu za prevenciju ponovne pojave malignih ćelija.

Soja i deca

Soja nije idealna zamena za majčino mleko. Zato se ne preporučuju bebama. Skorašnja istraživanja su pokazala da ako hranite bebu sojinom mlekom, dete ima veći rizik da kasnije ima problema sa štitastom žlezdom.

Ljudi koji bi trebalo da izbegavaju proizvode od soje

 

Ljudi sa problemom sa tiroideom, problemima sa varenjem (problemi sa stolicom, nadutost, iritirana creva) ili znakovima kao što su pojačano lučenje sluzi, tumori, ciste, trebalo bi definitivno da izbegavaju soju ili da konzumiraju samo male količine, povremeno.

ljekovitebiljke @ 19:31 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: Žuti nocurak (Oenothera biennis) stigao je iz južne Amerike na sever, na istocnu obalu Kanade. Bio je popularan vec medju Indijancima, izmedju ostalog, u lecenju kožnih bolesti i zalecenju rana, a peroralno se koristio kod astme, prehlada i gripe. U 17. veku dospeo je u Englesku.
U ulju žutog nocurka nalaze se dve važne nezasicene masne kiseline : alfa-Iinolenska kiselina i gama-Iinolenska kiselina. Prva spada medju esencijalne masne kiseline, što znaci da je organizam nije sposoban sam proizvesti, vec ju je nužno uneti hranom. Gama- Iinolensku kiselinu, medjutim, organizam može proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo pod idealnim uslovima.

Ulje dobiveno iz žutog nocurka sastoji se od 72 % linolenske kiseline, a 9 % cini gama.linolenska kiselina, pa se tako ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom biološki aktivnog vitamina F. On ima osobine antioksidansa neutralizuje slobodne radikale koji su štetni za organizam, a uz to sprecava i njihov nastanak.

Ulje žutog nocurka pokazalo je povoljno delovanje i na drugim podrucjima. Primena ulja žutog nocurka u velikoj meri sprecava neugodne simptome koji se javljaju pre menstruacije (predmenstrualni sindrom .PMS). Ulje žutog nocurka može biti korisno u odvikavanju od alkohola. S obzirom da alkohol sprecava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholicara se smanjuje razlika prostaglandina E 1 u organizmu, što dovodi do depresije. Depresija, pak, podstice upravo uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje žutog nocurka posredno smanjuje i želju za picem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštecuje jetru i bubrege, dok ulje žutog nocurka, sprecavajuci blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja odredjenu zaštitu ovih organa.

Njegova daljnja dejstva su: smanjenje mogucnosti komplikacija kod šecerne bolesti, smanjenje osjecaja pregrijanosti usled hiperfunkcije štitne žlezde, te usporavanje procesa starenja.

ljekovitebiljke @ 19:30 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: lan je jednogodišnja biljka s uspravnom glatkom stabljikom visine 50 do 70 cm. Uski i lancetasti listovi naizmenicno su gusto smešteni na stabljici. Cvetovi su plavi, gdekad i beli s prašnicima i tuckom plavim kao nebo. Seme je spljošteno, glatko i duguljasto, svetlosmedje boje. Seme uronjeno u vodu obavija se sluzavim slojem. Seme je bez mirisa a ukus mu je sluzav..

Stanište:
lan je kulturna biljka. Nema osobitih zahteva u pogledu kvalitete zemljišta, ali je uzgoj prilicno osetljiv s obzirom na vlagu .
Lekoviti deo biljke: za lek se sabire zrelo seme .

Lekovito delovanje: laneno seme koristi se kao sredstvo
za cišcenje, sprecava upale i ublažava grceve. Oblozi od lanenog semena preporucuju se kod grceva zbog žucnih kamenaca te drugih bolesti jetre i žuci.


ljekovitebiljke @ 19:28 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, travanj 18, 2008
Opis biljke: Sladic je dugovecna, vrlo otporna zeljasta biljka sa izvanredno snažnim, razvijenim i žilavim, drvenastim korenovim sistemom. Iz rizoma, koji je ispod same površine zemlje, svakog proleca izbija po nekoliko stabljika 1 -2 m. Divlja, a osobito gajena biljka, u gustom sklopu obrazuje zbijen i teško prohodan cestar, koji na prvi pogled lici na mladu bagremovu šumicu. Lišce je slicno bagremovom, ali je sitnije. Lišce je pod prstima grubo i vrlo lepljivo. Cvetovi su sitni, ljubicaste boje. Plod je mala mahuna mrke boje, pljosnata, vrlo cvrsta i gruba pod prstima. Cveta u julu i avgustu. ". . . . ,

Stanište:
. Sladic raste na peskovitim obalama Dunava i Tise, a gaji se kao medicinska biljka u mnogim zemljama Evrope i sveta . .. .
Lekoviti deo biljke: Slast i lekovitost korena poticu od glicirizina.

Lekovito delovanje: . :Slatki koren ulazi u sastav plucnih cajeva. Upotrebljava se kao blago sredstvo za iskašljavanje i protiv nadimanja u trbuhu. Ulazi u sastav raznih lekova za organe za varenje i disanje. Slatkim korenom slade pivo, razne penušave limunade i druga pica. Utvrdeno je, da i ona topla žuta boja slatkog korena nije samo boja, nego i lek i da potice od tzv. flavonskih jedinjenja koja deluju protiv upala sluzokože i doprinose lecenju cira u želucu. Sladic se koristi za razne mešane cajeve od kvalitetnih lekovitih biljaka za lecenje raznih bolesti

ljekovitebiljke @ 17:37 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: šipurika ili šipak trajan je grm visine 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se uspravni izboji što se, u sledecim godinama, razgranjuju u mnogobrojne povinute i visece grane. citav grm obrastao je oštrim i prema dole svinutim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listici jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvetovi su bele do belo-ružicaste boje. Plodovi su jajastog oblika, svijetlocrvene boje, a sadrže veliki broj tvrdih semenki. Cvetovi su ugodna mirisa, a plodovi kiselkasto-slatka ukusa što steže. Semenke su bez mirisa, ali zato caj ima veoma ugodan miris. ... ,


Stanište:
sipurika je veoma rasprostranjena po celoj Evropi. U
našim je krajevima ima u prilicnirn kolicinama, a raste po živicama, uz rubove šuma, u šikarama i drugde.


Lekoviti deo biljke: za lek sabiru se plodovi i cvetne latice ..

Lekovito delovanje: šipurika je lekovita biljka koja, uz crni ribiz, ima najviše C vitamina. Posebno je važno što kuvanjem šipurika ne gubi taj vitamin. Caj se preporucuje majkama za vreme dojenja. Proizvodi od šipurike otklanjaju tzv. proletni umor, malaksalost, bledolikost i nevoljkost kao i sve ostale tegobe povezane s pomanjkanjem vitamina C. Sipurika povoljno deluje na probavni trakt i na izlucivanje mokrace bez ikakvih nadražaja bubrega. caj od šipurike preporucuje se za sprecavanje kamenaca u bubrezima i mokracnim kanalima. Isto tako, deluje na cišcenje krvi, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne nakapnice i mehura. Cvetne latice šipurike upotrebljavaju se za pripremanje caja kod krvarenja iz želuca, creva, pluca i hemoroida kao i protiv proliva i želucanih grceva. Pomešana s drugim biljkama koristi se u lecenju mnogih drugih bolesti.

ljekovitebiljke @ 17:35 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Opis biljke: Sitnica je mala, neugledna, kosmopolitska biljka. Stabljika je po zemlji polegla, do 20 cm dugacka, veoma razgranala, ima vrlo sitne, jajasto-duguljaste, naspramne, gole (Herniaria glabra) ili dlakave (H. hirsuta) listice celog oboda i bez drške. Sicušni, jedva primetni, neugledni zeleno-žuckasti cvetici skupljeni su po desetak zajedno u pazuhu lista. Sveza biljka nema mirisa, a suva miriše slabo na kumarin. Ukusa je nagorkog i nešto malo ljutog i slanog".

Stanište:
Kod nas je ima po suvim i pešcanim mestima. Nekad obraste po kamenu kao mahovina, jer nema uspravnih stabljika. . .. .
Lekoviti deo biljke: Bere se cela biljka u cvetu .

Lekovito delovanje: . : Upotrebljava se kao caj (obicno pomešan sa lišcem medvedeg grožda) za lecenje urogenitalnih organa, kao diuretik pri oboljenju bešike i stvaranju kamencica. Rede se daje u obliku ekstrakta ili sirupa. Metil-umbeliferonu se pripisuje umirujuce dejstvo droge na muskulaturu mokracne bešike . .
ljekovitebiljke @ 11:37 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: Hibiskus je listopadni ukrasni žbun ili drvo do 5 m visine, sa dosta uspravnih grana. Izbojci su u pocetku dlakavi, kasnije goli. Hibiskus je poreklom iz kine i Indije a ne iz Sirije, iako se negde naziva sirijska ruža. Listovi su sa peteljkom, naizmenicni, sa tri manje više naglašena režnja, po obodu krupno testerasti. Cvetovi krupni, zvonasti, raznobojni, usamljeni u pazuhu listova. gaji se po parkovima i vrtovima, na suncanim mestima. dobro podnisi obrezivanje pa se cesto koristi za formiranje živih ograda. ,

Stanište:
Cveta od jula do septembra. Razmnožava se semenom, reznicama i kalemljenjem. Kod nas se bamija gaji u južnim delovima zemlje kao povrce.. .


Lekoviti deo biljke: Za jelo se beru nezreli plodovi velicine prsta.

Lekovito delovanje: . Od Hibiskusa se sprema izvanredan i veoma popularan caj.

ljekovitebiljke @ 11:35 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 17, 2008
Opis biljke: dok je drvo mlado, grane šimšira divljeg ili žutike crvenkaste su boje i nalik na šibe. Posle odrvene i dobiju prljavosivu boju. Listovi se pretvaraju u trodelno tmje. Kratki izdanci razvijaju listove koji se nalaze u cupercima, jajasti su i na rubu nazubljeni. Cvetovi su žuti i vise u grozdovima. Plodovi su svetlocrvene boje, bubicasti i valjkastog oblika. ... ,

Stanište:
žutika je veoma rasprostranjena po celoj Evropi. U našim je krajevima ima u prilicnirn kolicinama, a raste po živicama, uz rubove šuma, u šikarama i drugde. Njome se podižu žive ograde.


Lekoviti deo biljke: sabiru se bobe i kora, a koren u kasnu jesen. Bobe se sabiru u kasnu jesen bez peteljke, a nakon što se posuši, moraju zadržati svoju prirodnu crvenu boju ..

Lekovito delovanje: žutika pospešuje izlucivanje žuci, proširuje
krvne žile i time pospešuje cirkulaciju krvi uz istodobno sniženje pritiska. Isto tako, korisna je u lecenju bolesti žuci, jetre i proliva. Pomešana s drugim lekovitim biljkama koristi se u lecenju mnoštva drugih bolesti.


ljekovitebiljke @ 22:41 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: Ova biljka raste u mocvarama pored rijeka i mora. Poznata je hiljadama godina na Istoku, a u srednjem vijeku uvezena je u Evropu iz Kine, i kasnije u severnu Ameriku. Od njega se pravi (zbog prijatnog mirisa na cimet) skupoceno etersko ulje za kozmetiku i parfeme, caj, a tinktura i ekstrakt od ove biljke ublazuje bolove u zeludcu i stomaku, pomaze i za bolove u plucima kod bronhitisa . Idjirot je trajnica sa jako razgranatim korenom koji je sa donje strane gusto obrastao korenjem. Iz njegovog prednjeg kraja izbijaju mnogobrojni ravni sabljasti listovi visine do 1 metra. Stabljika je trobridna ili cetverobridna i u sredini nosi cvetni klip, cunjastog oblika, zuckasto-zelene boje i dužine 4 do 8 cm. Plodovi su crvene boje. U podneblju Srednje Evrope retko dozrevaju pa se biljka razmnožava vegetativnim putem, tj. pomocu korena. . . ,

Stanište:
raste uz reke i vode stajacice .


Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljava koren
koji
se kopa u prolece i jesen, posle cvatnje, nakon što je lišce
pocelo venuti. Koren se ne sme guliti jer više hlapi


Lekovito delovanje: idjirot pripremljen kao caj izvrstan je lek
protiv groznice. za jacanje želuca i živaca. Koristi se kao lek protiv nadimanja, slabe probave, sluzavosti bubrega, uloga (gihta), lupanja srca, raznih nahlada, kašlja, upaljenih sluznica, omaglice, podrigivanja, žutice, cireva i kostobolje. Pomešan s drugim lekovitim biljem jaca i popravlja krv, odstranjuje loše sokove iz tela i leci vodenu bolest. Oblozi pripremljeni s prahom od idjirota i jakom rakijom lozovacom koriste se kod lecenja raznih cireva, uloga (gihta) i kostobolja.


ljekovitebiljke @ 12:27 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: miloduh je višegodišnja biljka busenastog oblika sa 60 do 70 cm visokim i uspravnim grancicama. Listovi gotovo da su goli, lancetasti, po rubovima celoviti, a na vrhu zaokruženi ili kratko šiljasti te nešto uvijeni. Na obema stranama listova nalaze se mnogobrojne žlezde s uljem. Cvetovi su sasvim beli, žive plave i ružicaste boje, a gusto raspore?eni u duge prividne klasove.. Žbunast, mirisan, dekorativan polugram, visok do 60cm. Stabljike su u donjem delu odrvenjene. Obrasle su duguljastim, lancetastim, naspramnim listovima 3-3.5 cm dugackim i 6-7mm širokim, s obe strane pokrivenim sitnim žlezdama s etarskim uljem. Cvetovi su sakupljeni u klasaste cvasti u gornjem delu stabljke i grancica. Cvetovi su plavi. Ljubicasti rede ružicasti ili beli. Cveta od juna do setembra.

, Stanište: miloduh raste samoniklo u prirodi, a uzgaja se po vrtovima kao kulturna biljka. Domovina miloduha su kamenita podrucja Sredozemnog mora, zemalja oko Kaspijskog jezera i Crnog mora, zatim, Italija, južna Francuska .

Lekoviti deo biljke: za lek se u sabiru listovi i cvetovi te cela biljka (za vreme cvatnje). Suši se oprezno u hladu sa što rnanje diranja i prevrtanja. . ! .

Lekovito delovanje: miloduh je od davnina poznat kao veoma korisna i lekovita biljka. Pre svega, koristi se kod prsnih i plucnih bolesti, posebno kod kronicnog bronhalnog katara, nocnog znojenja izazvanog tuberkulozom pluca, zatim protiv grceva u prsima, kod prekomerne sluzi u crevima, slabosti probavnih organa, skrofuloze, vodene bolesti, žutice i dr.

Sastav: Flavonski heterozid diosmozid, saponozid marubiin, oko 0.2% holina, pektina, sluzi, fitosterola, tanina, šecera, raznih soli, osobito kalijum-nitrata 0.5-1% etarskog ulja.

Upotreba: Hronicni bronhitis, astma i kao stomahik. Najviše isopa se potroši na destilaciju etarskog ulja koje se koristi u farmaciji, parfimeriji, i kozmetici deluje kao dobar antiseptik. Spravlja se caj, sirupm, ekstrakt, tinktura.
Narodna imena: Blagovanj, veljeduh, vusak, glagoran, izop, isop, osipant, vrišak, sipan, isop, crkvinjak, satrajka, sipant.


ljekovitebiljke @ 12:26 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: Djumbir je tropska zacinska biljka koja veoma podseca na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korenje je mesnato kao prst debelo do 20 cantimetara duzine i veoma aromaticno. Aroma korenja je prijatna sa mirisom na limun, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svez. Djumbir je veoma ukusan kao zacin pa se koristi u razne svrhe , kao dodatak jelima za kolace, za pivo i likere.. ,

Stanište:
Pradomovina djumbira je jugozapadna Azija , a glavni proizvodjac je Indija a posebno dobar ukus ima djumbir iz Jamajke..


Lekoviti deo biljke: za lek se koristi koren.

Lekovito delovanje: Ima antisepticko dejstvo i smiruje kasalj zbog cega se koristi kao dodatak toplim napitcima tokom zime.
Ðumbir (Zingiber officinalis) stimulise perifernu i uopsteno cirkulaciju, zagrejava, otklanja grceve i spazme, stimulise funkciju jetre, snažan antioksidans. Koristan kod uklanjanja edema, napada vrucine, raznih mucnina.
U kombinaciji sa drugim biljkama pojacava njihovo dejstvo


Kod izostale menstruacije - 1 cajnu kasikicu djumbira u prahu razmutiti u pola litre vrele vode, uzimati
po 1 soljicu toplog caja (polagano srkutati) 3-4 puta dnevno. Kod upale jajnika - po 1 cajnu kasikicu,
djumbirovog korena, srdacice i kamilice, uz malo narezanog korena persina, kuvati mjesavinu u 1
litri vode 15 minuta u poklopljenoj posudi, kada se ohladi procediti, uzimati po pola cajne kasikice
svaka 2 sata, kada se oseti olaksanje, dozu smanjiti na 3 puta dnevno, tretman traje dok se
menstruacija ne normalizuje, obicno 3-4 mjeseca.


Djumbir sa medom je najpoznatiji kucni lek u Americi za lecenje kaslja kod dece.
Sok od svezeg djumbira, pomesan sa sokom od svezeg belog luka i meda se koristi kao lek za astmu


Zacin aromaticnog ljutog ukusa daje toplu energiju (ubrzava cirkulaciju) i otklanja probavne probleme. Dodajemo kod prehlade u caj i lekovite napitke. Oblozima otklanja reumatske bolove (rastvara otrovne naslage)

Svez djumbir i susen djumbir su savim raliciti po svojstvima, kao da su u pitanju dve razlicite biljke
U kineskoj medicini susen djumbir je poznat kao Gan-Jiang a svez koren kao Sheng-Jiang.
Svez koren se koristi za pojacanje znojenja i izbacivanje toksicnih materija iz organizma.
Susen koren, koristi se za stomacne bolesti, dijareju, reumatizam, kasalj itd.
I susen i svez djumbir je oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura.
U Kini se djumbir koristi u polovini recepata i biljnih preparata jer ubrzava reakciju biljaka
sa kojima je pomesan.


ljekovitebiljke @ 09:10 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: Divlja kruška je listopadno drvo, visoko do 20 m, sa širokom gustom krošnjom i kratkim, dosta pravim masivnim stablom. Listovi su jajasto okruglasti, zašiljeni, na licu tamnozeleni i sjajni, na nalicju svetliji, po obodu talasasto naborani i sitno testerasti. cvetovi su beli sa crvenim prašnim kesicama, pojedinacni ili u gronjastim cvastima. ". . . . ,

Stanište:
Cveta od aprila do maja, istovremeno sa listanjem. Cvetanje jednog stabla traje 10-14 dana. Daje obilno nektara i cvetnog praha. Zastupljena je u brojnim šumskim zajednicama, pojedinacna stabla se mogu naci na južnim padinama planina i do 1500 mnva. . .. .


Lekoviti deo biljke: Droga je zreo plod.

Lekovito delovanje: . : Divlja kruška se koristi kao lekovita biljka i u vocarstvu kao podloga za kalemljenje plemenitih sorti krušaka. Koristi se plod koji ulazi u sastav raznih vocnih i šumskih cajevaa .

ljekovitebiljke @ 09:09 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: Jabuka je listopadno drvo visine do 10 m, široke, nepravilne i dosta guste krošnje, ili žbun visine do 4 m. grancice su dlakave, grane ne mladom drvecu, i kada raste u obliku žbuna, više ili manje su pokrivene trnjem, koje dobro štiti lišce od životinja koje pasu. listovi su elipticni do srcasti, zašiljeni, nazubljeni. Mladi listovi su vunasto dlakavi i po obliku mogu biti dosta razliciti. Cvetovi su ružicasti ili beli, pojedinacni ili po 2-3 zajedno. Cveta od aprila do maja ". . . . ,

Stanište:
Raste u šumama i šikarama, po medama, od nižeg do brdskog regiona. . .. .
Lekoviti deo biljke: Od plodova jabuke spravlja se popularno
jabukovo sirce .

Lekovito delovanje: . : Ovo sirce pomešano sa medom i vodom predstavlja izuzetno korisno i okrepljujuce sredstvo za ljudski organizam. jabuka je lekovita biljka i ulazi u sastav raznih šumskih i vocnih cajeva .Za dobar san, protiv hronicnog zamora, trovanja,
visokog pritiska, nesvestice, preterane gojaznosti, glavobolje, migrene, proliva, povracanja, vrtoglavice, bolesti grla, okostavanje zglobova, opekotina, perutavog ekcema, impetiga, trihofitije, prosirenih vena, ogrebotina od otrovnog brsljena, opstipacije, isijasa
. Sirova ili pecena jabuka olaksava varenje.
Caj od jabukove ljuske regulise poremecaje organa za varenje.
Jabukovo sirce u raznim kombinacijama, najcesce sa medom i vodom,
visestruko je delotvoran lek.Protiv Anemije
Svako jutro na gladan stomak treba pojesti jednu narendanu jabuku
prelivenu sokom od pola limuna,
kasikom domaceg sumskog meda i kafenom kasikom
soka od bokvice ili drenjina.Protiv Isijasa
Trule jabuke (najbolje divlje) odlican su lek protiv isijasa.
Bolna mesta jednostavno se obloze jabukom
i to se ponavlja danima dok se ne oseti olaksanje.Protiv Ostipacije
Izvanredan nacin da se regulise stolica i otkloni zatvor
jeste da svakodnevno uzimate obrok od jedne pecene jabuke
s hlebom ili jos bolje, kasom od jecma, psenice ili razi.Caj od Jabuke Univerzalan
Pet minuta treba kuvati 2,5 decilitra vode s velikom kasikom meda
i sokom od jednog limuna. Time preliti 10 grama
jabukovog cveta i ostaviti da odstoji poklopljeno 15 minuta.

Procediti. Pije se za jacanje nerava, srca, pluca,
za regulisanje probave i ublazavanje kaslja i kijavice.
Istovremeno, izvanredno gasi zedj u vreme letnje zege.Protiv Melanholije
Vodi za kupanje (ne prevrucoj) dodati 5-6 litara jabukovog
sirceta i litar caja od smrekinih bobica.
Posle 15-minutnog kupanja popite i sok od sveze
jabuke s limunom i medom ili casu jabukovog vina.


ljekovitebiljke @ 09:07 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, travanj 16, 2008
Opis biljke: salep je višegodišnja zeljasta biljka s uspravnom stabljikom visine do 35 cm. Listovi su sabljasti i socni. Cvetici su beli ili ružicasti, skupljeni u klas. Ima dva gomolja.

Stanište:
Raste na vlažnim i suvim mestima, u planinama, kraj potoka i na vodoplavnim livadama.


Lekoviti deo biljke: za lek koriste se gomolji ..

Lekovito delovanje: salep koristi se kao lek protiv katara i decjih proliva. Pomešan s drugim lekovitim biljkama koristi se u lecenju mnogih drugih bolesti.

ljekovitebiljke @ 16:19 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: rusomaca je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, vecinom perasto rascepljeni Listovi na stabljici su nerazvijeni i sulicasto produženi. Gomji dio stabljike nosi bele sitne grozdasto složene cvetice... ,
Stanište:
uzgaja se u vrtovima.Lekoviti deo biljke: za lek skuplja se za vreme cvatnje cela biljka sa cvetovima, listovima i komušicama. Suši se u hladu, nakon cega se sitno izreže i pohranjuje u tamne staklene posude

Lekovito delovanje: rusomaca je još u srednjem veku bila poznata kao veoma korisna lekovita biljka što deluje na zaustavIjanje krvarerija, protiv krvavog mokrenja, kod prejake menstruacije. krvarenja iz nosa i za zaustavljanje krvi iz rana koje jako krvare. Po tim je svojstvima rusomaca i danas poznata. Steže krvne sudove te se zbog toga koristi kod zaustavljanja krvarenja želuca, creva, nosa i rana te bubrega, pluca i matemice. Rusomaca u sebi ima materiju koja deluje na ritmicko skupljanje muskulature maternice i na peristaltiku creva te se koristi kao sredstvo za pospešenje trudova i olakšanje porodjaja, zatim kod lenih i sporih creva te za pospešenje stolice. Posebno lekovito deluje u regulisanju krvnog pritiska, bez obzira radi li se o visokom ili niskom. Pomešana s drugim lekovitim biljkama koristi se u lecenju mnogih bolesti.
ljekovitebiljke @ 16:18 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: kadulja je višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm. Ima jak koren i drvenastu stabljiku. Donji delovi stabljike su drvenasti a gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i cetverouglasta. Listovi su uski, elipticni, sitno naborani s dugackom peteljkom, a na stabljici nasuprotno poredani. . Veliki tamnoljubicasti cvetovi skupljeni su u cvatove poput klasova koji su sastavljeni od pršljenova. Cvet je dvousnat, a caška i vencic imaju žlezdaste dlake. ,

Stanište:
raste divlje, po kamenitim i neplodnim mestima, a uzgaja se i u vrtovima.


Lekoviti deo biljke: za lek se pre cvatnje skupljaju listovi i mlade grancice

Lekovito delovanje: naziv ove biljke na latinskom upucuje nas da je smatramo veoma lekovitom - njeno ime, naime, znaci spasonosna i lekovita, kadulja leci promuklost, cisti krv i jaca živce, grije želudac, otklanja vetrove, pomaže kod svake vrsti nahlade, katara i influence.
Žalfija deluje na cišcenje krvi i time oslobada organizam uzrocnika mnogih bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se toplo preporucuje kod svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala.kadulja je u stanju da reguliše i znojenje, odnosno da ga dovede na pravu meru: kada se znojite od slabosti posle gripa ili zapaljenja pluca kadulja taj problem rešava za par dana. Vrlo je stimulativna i podiže tonus. Leci takode i obolele od reumatizma i, receno modernim recnikom, antibiotik je širokog spektra.
Za period puberteta i menopauze ona je upravo biljka izbora, jer je nežan ali efikasan hormonalni regulator Izvrstan je lek za cišcenje jetre, za bolesti bubrega i protiv nocnog znojenja. Ako uberete sveže listove kadulje i protrljate njima predeo oko zuba, desni, ucinicete ih zdravijim i cvršcim.

Caj spremite od jedne kašike na šolju vode. Preliti suvo lišce kljucalom vodom i pustiti da stoji pola sata. Pije se po jedna kafena šoljica tri puta dnevno. Ako imate neuredan menstrualni ciklus, pijte ovaj caj u navedenim kolicinama 21 dan, izmedu menstruacija. Za grgljanje ili vaginalno ispiranje, jedna pregršt ove biljke kuva se u litru vode 10 minuta.


Vino od kadulje, koje se dobija kada se prstovet kadulje provri u šolji dobrog crnog vina, jaca rekonvalescente. U sezoni gripa, udišite paru nad posudom u kojoj se kuvaju žalfija, majcina dušica, lavanda i ruzmarin, a posle inhalacije iskoristiti tecnost za kupku.

ljekovitebiljke @ 13:49 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Opis biljke: Juka je zimzelena biljka koja endemski raste u SAD, Meksiku i na Karipskim ostrvima. Spoljnim izgledom malo podseca na palmu: ima debelo i kratko stablo i sabljaste listove. Cvetovi juke oblikovani su kao zvoncici koji formiraju velike grozdove piramidalnog oblika, koji mirišu posebno nocu. Juka spada u porodicu ljiljana (Uliaceae), a Indijanci je smatraju najlepšom pustinjskom biljkom i vec je vekovima poštuju. Zbog njene velike isceliteljske noci nazivaju je drvom života. Indijanci su juku mleli u brašno i pekli kolace. Iz korena su cedili sok, pripravljali sapun za pranje tela. Koristili su ju za poboljšanje zgrušavanja krvi pri ranjavanju, za reumatske i kožne bolesti, izlecenje cireva, bubuljica, upale i kao sredstvo za jacanje .Pozitivni ucinci juke Juka utice na ljudsko telo na mnoge nacine, ali najvažnije njeno delovanje je detoksikacijsko.
Prema savremenoj podeli razlicitih bolesti, hronicne upalne bolesti debeloga creva (katar, polipi, Crohnova Iolest, Colitis ulcerosa) i reumatske bolesti ubrajaju se u hronicne bolesti metabolizma. Mnoge lekovite biljke svojim diuretskim delovanjem i ubrzavanjem metabolickih procesa mogu pojacati izlucivanje otpadnih toksicnih materija iz tela i time bitno poboljšati oste stanje bolesnika. I u našem delu Evrope postoje lekovite biljke koje imaju detoksikacijska svojstva, poput koprive (Urtica oica, Urtica urens) i kore bele vrbe (Salix alba), ali juka deluje neuporedivo jace i efikasnije.

Juka, uz to, pospešuje i savršeno uskladjuje apsorpciju potrebnih hranljivih materija u crevima, olakšava procese, regulise i pospešuje razne procese izlucivanja (ekskrecije) nepotrebnih materija iz tela. Od velike je pomoci prvenstveno onima koji boluju od razlicitih bolesti debelog creva, a takvih je ljudi puno, narocito medju stanovnicima industrijski razvijenih zemalja, posebno medju sredovecnom i starijom populacijom. Iz ovih dobnih grupa skoro svaka treca osoba ima neugodne smetnje i simptome hronicne upale debelog creva.

U novije se vreme saponin iz juke vrlo uspešno primenjuje u Iecenju upalnih procesa zglobova. Ova prirodna materija ima mnoga delovanja, poput onih koje imaju humani odnosno animalni steroidi, te nesteroidni protivupalni lekovi , ali bez njihovog štetnog delovanja na sluznicu organa za varenje. Nakon tretmana jukom od nekoliko nedelja, organizam se jednostavno preporodi i podmladi. Ova biljka izuzetnih lekovitih svojstava poboljšava duhovno-telesnu ravnotežu, osigurava bolje opste stanje organizma, a obzirom da pojacava imunitet, štiti od raznih infekcija i bolesti. lstovremeno, snižava nivo holesterola u krvi i štiti organizam od stresa. I u cemu je tajna juke i zašto ona ima neuporedivo bolji ucinak na organizam od drugih biljaka s detoksikacijskim svojstvima? Tajna je verojatno u tome što ta biljka opstaje i u izuzetno nepovoljnim klimatskim uslovima nocu podnosi, hladnocu i mraz, sredinom dana nemilosrdne vrucine. Otporna je i na jake orkanske oluje i potpunu sušu koja može potrajati mesecima. Ekstrakt juke sadrži brojne enzime, saponin, klorofil, antioksidanse i neke druge materije.

PAŽNJA! Tokom tretmana jukom treba piti mnogo tecnosti, pa zato kapsule treba uzimati s dve caše vode. Dnevni unos tecnosti treba dostici kolicinu 2-3 litre, da bi se nepoželjne ili toksicne materije što lakše odstranile iz organizma. Na pocetku tretmana može doci do obilnog mokrenja, a ponekad i do proliva u blažem obliku. Kod osetljivih osoba može doci do pada nivoa šecera u krvi (hipoglikemije), a zbog diuretskog dejstva može se javiti blaža hipokaliemija. Sve su ove promene odraz ubrzanih metabolickih i detoksikacijskih procesa. Pažljivom primenom i pocetnim doziranjem preparata uz adekvatnu nadoknadu tecnosti i minerala (kalijuma) putem pravilno izbalansirane prehrane bogate kalijumom (po potrebi uz savet nutricionista) ovi se neželjeni efekti mogu ublažiti ili izbeci. Deca ispod 10 godina preparate juke mogu uzimati samo po preporuci lekara.


ljekovitebiljke @ 13:45 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: hajducka trava ili stolisnik uspravna je biljka visine do 80 cm. Boja stabljike je svetlozelena ili crveno-smedja. Ima innoštvo perastih listova. Cela biljka veoma je ugodnog mirisa. Mnogobrojni sitni listovi su ili beli ili purpumo-crveni. Cvetovi su skupljeni u cvat na vrhu stabljike. Raste svuda uz puteve i polja u kontinentalnoj klimi, kao samonikla biljka. Cveta belim cvetovima od juna do avgusta. Bere se za vreme cvetanja a listovi do jeseni. Botanicko ime je dato prema grckom junaku Ahilu –Achillea, i ima znacenje da daje snagu.Nadzemni deo biljke u cvetanju sadrži do jedan odsto etarskog ulja (farmakopeja zahteva najmanje 0,13%), vlavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole, tanine i dr. Etarsko ulje hajducke trave dobija se destilacijom pomocu vodene pare, a sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen, borneol.,

Stanište:
biljka je rasprostranjena po celoj Evropi. Raste pojedinacno ili u velikom mnoštvu na livadama i pašnjacima .


Lekoviti deo biljke: za vreme cvatnje sabiru se cvetovi s kratkim peteljkama, i cela biljka najviše do 30 cm dužine. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i etericnog ulja, hajducku trava ili stolisnik ubrajaju u gorke droge.Cveta preko celog leta. Koristi se u obliku caja za poboljšanje apetita, kod želudacnih tegoba, nadimanja i teškog varenja. U narodnoj medicini se koristi za zarašcivanje rana kao hemostiptik i ublažavanje bola. Hajducka trava ulazi u sastav gorkih cajeva, cajeva za cišcenje, pojacano lucenje žuci, caja za normalizaciju metabolizma i caja za umirenje. Spolja se upotrebljava kao antiflogistik slicno kamilici, za ispiranje, kupke, obloge. Hajducka trava ulazi u sastav gorkih cajeva, cajeva za cišcenje, pojacano lucenje žuci, caja za normalizaciju metabolizma i caja za umirenje. Zbog prisustva vitamona C daje se kod krvarenja i hemoroida. Pri upotrebi hajducke trave treba znati da kod osetljivih osoba može izazvati alergiju. Zato ljudi osetljive kožetreba da koriste samo mlade, tek procvetale biljke, a caj da piju u manjim kolicinama.

Herba se skuplja tokom letnjih meseci, od juna do avgusta, odsecanjem vršnih delova biljaka dužine 20-25 santimetara, ili se sakuplja samo cvast dužine samo dva santimetra. Odseceni delovi se vezuju u kite i suše na promajnom mestu ili sušnici na temperaturi 35-50°C. Suva droga je aromaticnog mirisa, gorkog i malo slanog ukusa. Pošto stabljika ne sadrži lekovite sastojke, bolje je upotreblljavati samo list i cvet. Stoga je droga sa više stabljike manje cenjena. Suva herba pakuje se u jutane vrece ili kartonske kutije i cuva zašticena od svetlosti godinu i po dana.


Lekovito delovanje: hajducka travu ili stolisnik cisti i jaca krv i probavne organe. Posebno je korisna za lecenje jetre, slezene, gušterace, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, zatim grceva, groznice, lupanja srca, bolova u kstima i ledjima, neredovitih menstruacija, krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i cireva.. Caj od stolisnika korisno deluje i leci ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod lecenja osipa na koži – psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge moraju sprovesti i kure cišcenja krvi. Takodje se upotrebljava kod angine pektoris, i to kao caj. Kod nervnih osoba preporucuje se cešce pranje celog tela rashladjenim cajem od stolisnika i to ujutro i uvece. Tople kupke od stolisnika i kamilice ublažuju nervne bolove.
Smanjuje teškoce kod gihta i reumatizma. Povoljno deluje za lecenje šecerne bolesti, narocito u pocetnom stadijumu. Korisna je i kod prekomjernog krvarenja.
Stolisnik spada medu lekovita sredstva koja deluju svojim gorkim okusom na sluznicu želuca, pa tako podstice izlucivanje želucanog soka, a samim tim pobuduje apetit.
Povoljno deluje na resorpciju hrane. Lekoviti preparati sa stolisnikom, odnosno mešavina cajeva, pomažu kod gastritisa, kolitisa, grceva u želucu i crevima. Kalijum, koji je sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka, te tako posredno utice na rad srca, uspešno se koristi i kod ženskih bolesti.


ljekovitebiljke @ 11:06 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: limun je zimzeleno drvo visine do 10 metara. Listovi su duguljasti i kožasti. Cvetovi su obicno pojedinacni, a boja irn je bela, s vanjske strane ružicasta. Cvetovi lako opadaju. Plod limuna mesnata je i socna boba. Meso ploda deli se na 8 do 12 kriški s mnogo semenki. Plod je socan i kisela ukusa..

Stanište: limun je suptropska biljka osetljiva na niske temperature.

Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljava plod .

Lekovito delovanje: limun izvanredno deluje na srce i bubrege, zatim, protiv gihta (uloga) i reumatizma, neuroza, skorbuta i hemoroida i sl..

ljekovitebiljke @ 10:00 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, travanj 15, 2008
Sadrži eterična ulja. Djeluje ekspektorantno (potiče iskašljavanje), blago antimikrobno, pomaže kod katara dišnih puteva, opušta spazam (grč) dišnih puteva. Ublažava želučane dispeptične tegobe i nadutost (karminativ).


ljekovitebiljke @ 15:59 |Komentiraj | Komentari: 0
Sadrži flavonoide, trjeslovine, hlapiva ulja, kofein. Koristi se za osvježenje, pomaže kod lakših proljeva.


ljekovitebiljke @ 15:57 |Komentiraj | Komentari: 0
Prirodno stanište ove biljke je južna Evropa i Mediteran, ali se uzgaja kao ukrasna biljka u celom svetu. Agnus Castus potice iz porodice verbena, poreklom iz Azije i Mediteranskih predela. Sadrži iridoglikozide: agnusid, aucubin, eurostosid, flavone: casticin, isovitexin, orientin, etericno ulje s cineolom i pinenom. Ova biljka deluje na nivo progesterona i snizava nivo prolaktina.
Primenjuje se u perimenopauzi za zaustavljanje krvarenja ili kod nepravilnih mesecnica. Dnevna doza je 3 x dnevno 40 mg. Rezultati su vidljivi nakon upotrebe kroz nekoliko ciklusa.
U medicinske svrhe koristi se plod koji utice na hormonsku funkciju žena te se stoga najviše koristi kod menstrualnih problema. Agnus Castus pozitivno utice na kontrolu i proizvodnju hormona tokom posljednje dve nedelje menstrualnog ciklusa. Ovaj period ciklusa je poznat po stvaranju zutog tela koje priprema jajasce za oplodnju te uterus za eventualnu trudnocu. Menstrualni problemi:
Neke zene mogu imati simptome kao sto su neredovite i bolne menstruacije, oboljenja grudi i bolne grudi, endometrioza, zapaljenska oboljenja karlice, nenormalna krvarenja uterus ate emocionalni disbalans. Agnus castus normalizuje nivoe progesterona koji izlucuje zuto telo – stoga pomaze obnovi zdrave menstrualne funkcije Agnus castus takodje oslobadja od simptoma PMS-a, ukljucujuci nabreklost grudi, grceve, glavobolje pa cak i akne Pokazao se efikasnije nego vitamin B6.

Neplodnost: Agnus castus moze pomoci pri regulaciji nivoa prolaktina te stim pomoci pri tretmanu neplodnosti kod zena. Nedostatak mleka (isuficijentna laktacija): Istrazivanja pokazuju da agnus castus delotvorno utice na hormone koji kontrolisu izlucivanje mleka te “ispustanje” mleka iz tkiva grudi.

Menopauza:
S obzirom da je i ovo stanje vezano za hormone, agnus castus tadje moze biti izbor tokom menopause a za emotivno zdravlje, odrzavanje “zdrave” menopause


Sigurnost i upozerenje
Poznato je da agnus castus ne uzrokuje nikakve nus pojave. Medjutim, neke osobe mogu doziveti alergijske reakcije, glavobolju i pojacno menstrualno krvarenje kao posledicu terapije agnusom. Ukoliko se pojavi ovi simptomi, potrazite savet kvalifikovane osobe.

Trudnice i dojilje pre uzimanja preparata agnusa treba da se konsultuju sa kvalifikovanim zdravstvenim licem, s obzirom na stanje u kojem se nalaze.

Agnus castus se ne preporucuje deci.

- redukuje opste simptome PMS-a (razdražljivost, depresiju, glavobolje, oticanje i bolove u dojkama).
- smanjuje lucenje prolaktina
- povecava nivo progesterona
- regulise menstrualni ciklus
- pospešuje ovulaciju
- pospešuje plodnost
- smanjuje pojavu akni u PMS-u


Upozorenje: nije za trudnice i dojilje. Ne savetuje se uzimanje uz hormonsku terapiju ili sa oralnim kontracepcijskim sredstvima.

ljekovitebiljke @ 11:37 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: konoplja je jednogodišnja zeljasta biljka. Ima uspravnu stabljiku i prstasto razdeljene listove. Stabljika doseže visinu od 2 metra. Konoplja je dvodomna biljka. Ženske jedinke su vece i nose brojne neugledne cvetove u skupinama poput klasova. Muške jedinke su manje i tvore cvatove u obliku metlice. Plodovi su sitni, jednosemeni orašcici. ,

Stanište:
.


Lekoviti deo biljke: za lek se koriste listovi i seme.

Lekovito delovanje: koristi se u lecenju žutice i drugih bolesti jetre,
teškog zatvora i kronicnog reumatizma..


ljekovitebiljke @ 11:36 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Opis biljke: Vodopija, konjogriz ili divlji radic je višegodišnja zeljasta biljka, visoka 1,5 m. ima trajni, valjkasti i vretenasti koren izvana žuckasto-bele boje, a iznutra bele boje. Stabljika je uspravna, kruta, uglasta, u gornjem delu razgranata. Stabljika i listovi su pokriveni kratkim dlakama. Listovi su duguljasti do lancetasti, suženi u dršku, duboko režnjevito testerasto useceni. Cela biljka, pogotovo mlada ima mlecnog soka.Listovi su grubo nazubljeni i podsecaju na maslacak. U pazuhu listova ili na vrhu grana razvijaju se pojedinacno po celoj biljci cvetne glavice svetloplave boje. Cvetovi su svetloplavi, vrlo lepi i upadljivi, sakupljeni z glavice koje izbijaju pojedinacno na stabljici ili na granama. Cveta obilno preko celog leta. Raste svuda kao korov, najviše pored staza i puteva, po pašnjacima i livadama, po obodima šuma i drugde ". . . . ,Stanište:
Ponegde se gaji radi korena od koga se spravlja surogat kafe (cigura). Ponegde se zapuštena mesta izjutra plave od iscvetale vodopije. Cela biljka je gorka i vrlo cvrsta tako da se teško kida i cupa. Vadi se u jesen, ocisti od zemlje i nadzemnih delova, iseci po dužini, nanizati na konac i sušiti u hladu na promajnom mestu. Zbog dugog korena dobro podnosi sušu. Razmnožava se semenom. nalazi se svuda u prirodi. Može se naci na pustim zemljištima, uz rubove putova, na livadama posebno na sušnim zemljištiina. Uzgaja se i kao kultuma biljka. .. .


Lekoviti deo biljke: Lekovit je koren, koji je valjkasto-vretenast, cvrst, spolja tamne boje, a iznutra beo. Koren (Cichorii radix) se kopa u jesen kad je najdeblji i ima najviše lekovitih sastojaka i inulina (rezervna hrana). Redje se koristi nadzemna biljka brana u cvetu .

Lekovito delovanje: . : Za lek koriste se koren, cvetovi i listovi. Od druge polovine marta do kraja maja kopa se koren, a listovi i cvetovi za vreme cvatnje. Lekovito delovanje: konjogriz ili divlji radic cisti i jaca želudac, popravlja probavu, odvaja prekomernu žuc, cisti jetru, bubrege i slezenu, leci žuticu i anemiju. Više se koristi u narodnoj nego u naucnoj medicini kao neotrovna gorka droga za lecenje organa za varenje, pre svega, za pojacavanje apetita, za jacanje želuca, bolje varenje hrane, za obilnije lucenje mokrace i žuci i dr. "Frankova cigura", dodatak kafi i "sirotinjska ili ratna kafa" je ispržen i samleven koren oplemenjene vodopije sa krupnim mesnatim korenom bogatim inulinom. Pošto je inulin polisaharid koji hidrolizom daje samo levulozu (fruktozu ili vocni šecer), razumljivo je zašto kod nas u narodnoj medicini ciguru koriste dijabeticari. Ovo je sasvim opravdano, jer sve biljke iz familije glavocika (Compositae), a njih ima vrlo mnogo, umesto skroba kao rezervnu hranu imaju inulin. Prema tome, osobe obolele od šecerne bolesti mogu koristiti sve biljke iz te porodice kao dijetalnu hranu .

ljekovitebiljke @ 11:34 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 14, 2008
Opis biljke: oputina je jednogodisnja biljka neuglednog izgleda. Niska je i prilegla. Veoma cesto pojavljuje se kao korov. Uglasto-cvorasta i vrezovita stabljika visine je od 30 do 60 cm. Ima dva reda malih lancetastih, ponajvise modro-zelenih listica koji su crvenkasto prugavi, i male belkaste palistice (koprica, ochrea). U pazuscima listova nalaze se neugledni cvetovi bele ili belo-ružicaste boje ... ,


Stanište:
kao korov na putevima, vrtovima, dvoristima, ledinama, oranicama i, na zapustenim mestima. .

Lekoviti deo biljke: u prolece i leto skupljaju se listovi i mladi vrsci stabljike ..

Lekovito delovanje:
oputina se uspesno koristi u lecenju plucnih bolesti, karnenaca, teskoca u radu bubrega, gihta (uloga), reumatizma, proliva, krvarenja creva, zutice i rana. Deluje na poboljsanje krvne slike i zbog toga pogoduje stvaranju vezivnog tkiva. Isto tako, preporucuje se u lecenju cireva na zelucu. Pomesana sa drugim lekovitim biljkama koristi se u lecenju mnogih drugih bolesti.

Supenu kasiku usitnjene biljke preliti sa 200 ml hladne vode.Zagrejati do kljuc
ljekovitebiljke @ 16:02 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: vodena trbulja višegodišnja je zeljasta biljka sa šupljom i razgranatom stabljikom visine do 1 1/2 metar. Veliki listovi s peteljkom dvostruko su do trostruko perasti s potpornim listicima. Pod vodom su poput kose, a nad vodom jajoliki, perasto urezani sa sulicastim iseccima. Koren je dvogodišnji, oblika mrkve. Sitni i beli cvetovi su sakupljeni u štit. Plod je sa strane duguljasto-jajastog oblika, gotovo okrugao, s gornje i donje strane malo šiljast, go, zelenkasto-srnedje do žuto-smedje boje ... ,

Stanište:
vodena trbulja raste u barama, mocvarama, stajacoj
vodi, na mocvamim zemljištima i u jarcima. .Lekoviti deo biljke: za lek se sakupljaju dozreli plodovi, odnosno seme ..

Lekovito delovanje: trbulja raste u barama, mocvarama, stajacoj vodi, na mocvamim zemljištima i u jarcima. Lekovito delovanje: vodena trbulja po lekovitom delovanju nalik je komoracu, samo mnogo jaca. Njegova upotreba delotvorna je kod veoma zapuštenih i tvrdokornih bronhalnih katara s gnojnim i zaudarajucim ispljuvkom, kod tuberkuloze pluca i gnojenja kostiju. Osim toga, preporucuje se u lecenju pluca, astme, grceva u želucu i crevima te kod jakog nadimanja. Izvana seme vodene trbulje koristi se kao melem za rane jer ih cisti i sprecava upale .

ljekovitebiljke @ 16:01 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: lazarkinja je trajnica s cetverouglastom stabljikom visine do 50 cm. Ima puzavi crveno-smedji podanak. Na donjem delu stabljike nalaze se šesteroclani, a na gornjem delu, osmeroclani lisnati pršljenovi. Pojedinacni listovi u pršljenu bez peteljke, duguljastog su sulicastog oblika, a po rubu providjeni sitnim cekinjama. Na vršku stabljike razvijaju se paštici s malim mirisnim belim cvetovima. Cvet je nalik levku: na 4 dela rascepljen vencic, zakržljala caška, 4 prašnika i na dva dela rascepljen pestic. Plodovi su mali orašcici poput cicka.. ,

Stanište: raste po belogoricnim, senovitirn šurnama.

Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljavaju listovi što se skupljaju pre cvatnje .

Lekovito delovanje: lazarkinja sadrži kumarin što bistri mokracu i deluju
antisepticno. caj od lazarkinje pospešuje mokrenje, umiruje bolove u trbuhu, regulise nepravilan rad srca, uklanja nesanicu, deluje na cišcenje krvi i pospešuje lagano izlucivanje znoja. Isto tako, preporucuje se kod zastoja normalnog rada jetre kod žutice i prirodne sklonosti stvaranju peska te kod mokracnih kamenaca. Lazarkinja je korisna kao sredstvo za urnirenje bolova kod migrene i neuralgije, a veoma umirujuce deluje kod uznemirenosti i histerije..


ljekovitebiljke @ 09:08 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: lavanda je polu grmovita biljka koja, raste na suvim i toplim obroncima. Ona se, inace, uzgaja kao ukrasno bilje u vrtovirna i parkovima. Lavanda je polugrm, naraste do 60 cm. Pri dnu je granasta. Grane su cetverouglaste i nadignute. Listovi su nalik ruzmarinu. Sivo-zelene su boje sa žlezdama na nalicju, unazad malo svinuti. Cvetovi cine modre pršljenaste klasove. Lavandula ima jak aromatican miris, ukus gorak i Ijut.Ima sivozelene listove i plavoljubicaste cvetove i duguljaste klasove. Cveta u julu i avgustu, a za lekovite potrebe beru se listovi i cvetovi pre nego sto se otvore. Osušeni cvetovi jakog su mirisa i malo gorkog ukusa. Najcešce se koriste za pripremu cajeva, biljnih kapi, etericnog ulja, kupki ili inhalacija.. ,

Stanište: na livadama, Na suvim, toplim i krsevitim padinama Mediterana.Kod nas raste divlje na primorju..

Lekoviti deo biljke: vršci stabljike sa cvecem sabiru se u
hladu na prozracnom mestu .Poput drugog lekovitog bilja i lavanda postiže bolje dejstvo kada se pomeša sa kamilicom, ruzmarinom ili zalfijom, jer navedene biljke pojacavaju njezino delovanje..


Lekovito delovanje: lavanda blagotvorno deluje na želudac i
matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlucivanje mokrace,
menstruaciju, a deluje i na porodjaj. Preporucuje se u lecenju bolesti
mozga i živaca, protiv nervoznog lupanja srca, grceva u crevima, migrene, neurastenije, histerije i sklonosti napadina nesvestice,Akne, masna koza, dermatitis, cistitis, psorijaza, ekcemi, atletsko stopalo, alergije, astma, bronhitis, zapaljenje grla, infekcije usne duplje, kasalj, upala sinusa, konjuktivitis, migrena, glavobolja, modrice, opekotine, posekotine, uznemirenost, depresija, stres, hipertenzija, dismenoreja, bol u uhu, neprijatan zadah, teskoce sa varenjem, Lavanda u vidu obloga odlicno ublazava opekotine i rane, jer ima snazno antisepticko dejstvo. Ulje lavande je idealna ‘prva pomoc’. Ono ima isto dejstvo kao alkohol, ali ne pece! Lavanda podstice regeneraciju tkiva, a povrh svega divno mirise...

Priprema caja:
Kafenu kasiku usitnjene biljke preliti sa 200 ml kljucale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15-20 min. Caj procediti i piti 2-3 solje caja dnevno.


ljekovitebiljke @ 09:05 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: lanilist je trajna biljka sa stabljikom koja je uglavnom razgranjena, a visina joj doseže 40 do 50 cm. Biljka je gola; jedino je deo stabljike, na mestima gde se razvijaju cvetovi, providjen dlakama. Listovi su nasuprotni i sedeci, veoma uski i duguljasti. Na vrhovima stabljike razvijaju se cvetovi u obliku grozda. Cvetovi su u obliku ždrela s dve usne. Boja im je žuta, a na dnu žuto-crvena do narancasta. Plod je tobolac koji se raspuca. Sveža biljka miriše neugodno, dok je osušena bez mirisa.. ,

Stanište:
lanilist se kao korov pojavljuje po pašnjacima, uz poljske medje, a narocito uz rubove putova i na železnickim nasipima .


Lekoviti deo biljke: za lek se sabire biljka u cvatu .

Lekovito delovanje: caj od lanilista preporucuje se kod lecenja žutice
i vodene bolesti jer otvara zacepljenu jetru, snažno tera mokracu, pospešuje stolicu, i time izlucuje otrove iz tela. Lanilist se koristi za pripremanje lanilistove masti što povoljno deluje na stišavanje bolova kod šuljeva koji svrbe. Oblozi pripremljeni od lanilista dobri su kod lecenja upale ociju..


ljekovitebiljke @ 09:02 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 13, 2008
Opis biljke: Eukaliptus je poreklom iz Tasmanije i Australije, raste vrlo brzo i dosegne visinu do 80 metara.
Stalni "stanovnici" ovog drveta su koale koje se hrane iskljucivo njegovim lišcem. Jos jedan kuriozitet o koalama, a to je da se koale kad se najedu lisca , napiju jer lisce u zelucu koale fermetira u alkohol i iz tog razloga koale stalno spavaju.
Lišce eukaliptusa je pljosnato i široko, a njegove ivice uvek zauzimaju pravac sever-jug, cime se lišce štiti od preteranog isparavanja na visokim temperaturama. Plod eukaliptusa je u obliku kupe sa poklopcem (eukaliptus znaci "onaj koji štiti"). Lišce i plod eukaliptusa imaju veoma prijatnu aromu i koriste se u lecenju oboljenja disajnih organa u vidu sirupa i tableta ili kao etericna ulja. Inace, ovo drvo izuzetno dobro precišcava vazduh, pa su okoline šuma eukaliptusa veoma zdrava podrucja.
Danas se uzgaja u mnogim zemljama toplog podneblja. Buduci da jako upija vodu iz zemlje, sadi se radi isušivanja vlažnih mocvarnih terena, neke vrste cak do 500 litara vode dnevno.
Upotrebljava se lišce starijih grana Lišce je dugacko, kopljasto , najcešce srpasto i pri dnu koso sa kratkom drškom. Dugacko je oko 20 cm., široko oko 5 cm. Lišce je kožasto i golo , sitno bradavicasto, bledozelene boje. Ako se list gleda prema svetlosti, vide se tackice koje poticu od šupljina sa etericnim uljem. U osušenom lišcu ima do tri posto etericnog ulja ciji je glavni sastojak cineol (eukaliptol).


Stanište: Australija , Tasmanija, razmnožava se semenom koje se seje krajem marta ili pocetkom aprila u obradjenu zemlju.. .  

Lekoviti deo biljke: Ulje i lišce eukaliptusa služe za lijecenje organa za disanje, u astmi, kod bronhitisa, kod infekcija gornjih dišnih putova. Najcešca primjena je u obliku inhalacije..,

Lekovito delovanje:
Snizava temperaturu, ima antibakterijska i antvirusna svojstva
Od mirisa eukaliptusa beže komarci., lišce se dodaje mešavinama cajeva protiv šecerne bolesti, za cišcenje u slucaju zatvora, protiv živcanih bolesti. Ulje eukaliptusa ulaze u sastav raznih preparata za utrljavanje kod reumaticnih oboljenja. Primenjuje se i kod ženskih bolesti u obliku caja i za kupke.
Eukaliptol je glavni sastojak etericnog ulja koje se dobije destilacijom sa vodenom parom iz svežeg lišca i cvetnih pupoljaka. Etericno ulje je bezbojna ili svetla zelenkasto žuta tecnost , karakteristicnog svežeg ukusa koji hladi i jakog mirisa , zbog toga se dodaje u zvakace gume.


ljekovitebiljke @ 09:28 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Opis biljke: Estragon potice iz južnih krajeva Evrope, no danas raste divlji ili kultiviran u svim evropskim zemljama kao zacin. Ima jak i ugodan miris te ljutkast ukus sa malom primesom gorcine. Estragon se upotrebljava kao zacin svež i sušen, za salate, živinu, tunjevinu, pikantne sosove, supe i variva, uz divljac, ovcetinu i govedinu. Stavlja se i u ukiseljeno povrce. Senf i sirce od estragona, zbog svog tipicnog ukusa i mirisa, koriste samo ljubitelji.
Pradomovina je Rusija i Mongolija, a odatle je preneta u kulturu na ostala podrucja. Uzgaja se u vrtovima, kao mirodijska biljka za pripremanje razlicitih zacina. Na podrucju južne Evrope na nekim je mestima pobegla iz kulture. Biljka voli topla i suncana mesta, a senka, hladnoca i vlaga ne odgovaraju njenom razvoju.
To je biljka cija je stabiljka bogato razgranjena, te ima grmolik izgled, visine 60 do 120 cm. Listovi su uski i lancetasti. Cvetne glavice su skoro okrugle, a jezicasti cvetovi su žute bolje. Biljka ima svojstven, prodoran miris i ugodan, aromatican okus.
Cela je biljka lekovita i vrlo aromaticna. Od mnogih lekovitih i delotvornih materija na prvom je mestu etericno ulje koje se nalazi u biljci sa relativno velikim postotkom (0,1 do 0,5%), nadalje gorke tvari, tanin i još neke neodredjene i nedovoljno istražene kiseline.
U narodnoj medicini poznata su i hvaljena lekovita svojstva ekstragona, narocito kod oboljenja prouzrokovanih razmenom materija. Koristi se u obliku cajeva.
Kao zacinska biljka upotrebljava se u pripremanju salata, kao dodatak nekim vrstama umaka, kod spremanja povrca za zimnicu, te za pripremanje estragon biljnoga sirceta. Etericna ulja estragona koriste se u parfimeriji pri spremanju razlicitih krema.
Estragon pospešuje apetit, podstice metabolizam te izlucivanje mokrace, a deluje i protiv crevnih glista.
ljekovitebiljke @ 09:26 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, travanj 12, 2008
Opis biljke: Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo cvrstu, uglastu, razgranam stabljiku, uspravnu, sa naspramnim granama.Kantaria ženska ili gospina trava ima 30 do 60 cm visoku, golu i razgranatu stabljiku s nasuprotnim jajolikim listovima. Listovi su sedeci, protkani rnnoštvorn providnih tockica. To su žlezde napunjene etericnim uljem tako da list izgleda fino izbušen. Cvetovi su smešteni na vrhu stabljike, a žute su boje. Zuti cvetovi od 5 latica s donje strane imaju crne tacke. Imaju rnnogo prašnika i jednu plodnicu. ,

Stanište:
Kantarion raste po suvim brežuljcima, na osuncanirn livadama, pustom i neobradenom zemljištu, krcevinama i rubovima šuma.
Stabljika je okrugla, a listovi su smesteni naspramno i jajastog su oblika. Cvetovi cu zute boje smesteni na vrhu stabljike.
Kantarion je vrlo rasprostranjena biljka koja raste na suncanim livadama, na pustom i neobradjenom zemljistu i na rubovima suma.
Vreme berbe: Maj i jun.


Lekoviti deo biljke: za lek se, u vreme cvatnje, skupljaju samo cvetovi i listovi

Lekovito delovanje: Kantarion ili gospina trava odavno je poznata i zbog njezina mnogostrukog delovanja, veoma obljubIjena lekovita biljka. Koristi se za lecerije sluzavosti pluca, grceva u trbuhu i želucu, grušanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezene i rnokracnog rnehura. Narocito se preporucuje kod nekontrolisanog mokrenja. Pomešana s drugim lekovitim biljkama odlicno je sredstvo za lecenje zastarelog kašlja i astme .

Kantarion se odvajkada u narodu ceni i mnogo upotrebljava spolja protiv posekotina, opekotina, hemoroida, za zarašcivanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želuca, proliva itd. Dejstvo droge je mnogostruko zbog složenog hemijskog sastava. Ulje se koristi na taj nacin što se njime mažu rane, posekotine, opekotine i druge ozlede ili se tim uljem natopi gaza ili cisto platno pa se ozledeno mesto obloži. Etarsko ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moc..Kantarion je dobar za lecenje umerene i blage depresije, navode nemacki strucnjaci u studiji koju je objavio medicinski casopis "British Medical Journal".

Na prvom su mestu nega i zaštita kože u kozmetici i medicini (masaže, suva koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zracenja i suncanja, prištevi, akne, cirevi, opekotine...). Zatim je korisna upotreba kod rana koje krvare; ozleda mišica, hematoma, oteklina kod udaraca, uganuca i išcašenja; mnogobrojnih reumatskih oboljenja (upalni reumatizam; degenerativni reumatizam – artroze , kukova, kolena, ramena; metabolicki reumatizam – giht, te bolnih sindroma ramena i krsta-lumbago).

Cajni uvarak pije se više puta na dan po uputstvimama te kod mnogobrojnih upalnih i bolnih stanja ( oboljenja ) unutrašnjih organa. Kantarion ulje primenjuje se lokalno (najviše za masaže, oblozi, kataplazme) i na usta (zacin, lek). Ulje se posebno preporucuje u nezi i zaštiti kože koja je osetljiva (suva, raspucana).
ljekovitebiljke @ 21:40 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: kantaria muška ili kicica prava, jednogodisnja je ili dvogodišnja zeljasta biljka. Stabljika joj je cetverouglasta i razgranjena, visine 20 do 30 cm. Donji listovi se nalaze u rozeti, a listovi na stabljici su nasuprotni i sedeci, duguljasto-jajastog oblika. Cvetovi su složeni u paštitac. Oblik im je levkast, a boja ružicasto--crvena. ,

Stanište:
raste na zapuštenom, neplodnom zemljištu, poljima i uz putove.


Lekoviti deo biljke: za lek se, u vreme cvatnje, skupljaju samo cvetovi i listovi

Lekovito delovanje: caj od kantarije muške ili kicice prave jaca želucane sokove, otklanja bolove u želucu, sluz iz želuca i creva, leci jetru i bubrege, žgaravicu, glavobolju, popravlja apetit, neuredno varenje ..
ljekovitebiljke @ 21:36 |Komentiraj | Komentari: 0
Opis biljke: vrbe su dvodomne biljke što rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog oblika s prašnicima žute boje, dok su ženski cvetovi vitki i valjkasti, sivo-zelene boje. Cvetovi nazvani »mace«pojavljuju se pre listanja. Listovi bele vrbe nalaze se na kratkoj peteljci, dugacki su, šiljasti, sitno nazubljeni i s obiju strana obrasli srebrnosivim dlakama. Krhka vrba ima gole listove bez dlaka. Najviše listova ima vrba iva ... ,

Stanište: raste oko bara i jezera, oko ribnjaka, uzduž reka i potoka, uz rubove šuma, a ljudi je sade na medjama livada i pašnjaka . .

Lekoviti deo biljke: u prolece se s tanjih grana guli kora
te režu mladice s mladim listovima. ..


Lekovito delovanje: odavno je poznata kao lekovito sredstvo što snizuje groznicu i steže, umiruje bolove i pospešuje izlucivanje znoja i mokrace, a samim time i izlucivanje otrovnih tvari iz tela. Caj od vrbove kore posebno se preporucuje kod reumatizma, posebno reumatizma zglobova i gihta. Vrbova kora umiruje bolove i uništava klice te zbog toga postiže vidne rezultate kod svih katarnih upala želuca i creva. Izvana caj od vrbove kore koristi se za grgIjanje kod upale krajnika i zubnog mesa te za ispiranje i obloge u lecenju rana, cireva i kožnih osipa .

ljekovitebiljke @ 17:04 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Opis biljke: odoljen ima trajni koren iz kojega na sve strane tera žuto-smedje korenje i izdanke dugacke i više od 10 cm. Ima šuplju, ispruganu, golu, samo prizemno dlacicama pokrivenu stabljiku. Razgranjena je i doseže visinu od 20 do 120 cm. Listovi su raznovrsni; donji su nasuprotni, neparno perasti i rascepljeni, na dugackim peteljkama, . Sto su bliže vrhu, gornji listovi imaju krace peteljke i s manje lisaka, dok su najgornji listovi nalik bodljikama pilastog okrajka, bez peteljki s malo dlacica na nalicju. Na vrhu ogranka u paštitac su sakupljeni cvetovi bele ili ružicaste boje Miris koji proizvodi koren, posebno uzbudjuje macke. Potrebna je opreznost da se biljka ne zameni sa otrovnom kukutom.

Stanište:
raste po mocvamim livadama, vlažnim šumama, uzduž jaraka, uz vode i na obroncima. Miris stabljike, posebino korena, vrlo je neugodan.


Lekoviti deo biljke: u prolece, pre cvatnje, skuplja se korenje (od manjih stabljika). Korenje se vadi u jesen,Valja biti posebno na opreza da se kod sabiranja odoljena ne zameni s korenom otrovne kukute.

Lekovito delovanje: caj od korena odoljena uspešno se koristi kod svih živcanih bolesti. Postižu se izvanredni rezultati kod padavice, histerije, hipohondrije, grceva oko srca, nervoznih grceva u dušniku, prsima kod astme, želucu i crevima. Preporucuje se u lecenju nervne glavobolje što je uzrokuju grcevi zbog nadimanja omaglice, vrtoglavice i povracanja. Upotrebljava se na tri nacina : pri opstoj uznemirenosti i nervozi koja se može još povecati usled razdraženosti,
pri nesanici koja je posledica nervoze, pogotovo kad se ne može zaspati i
pri živcanim srcanim tegobama popracenim lupanjem srca i osecajem straha u predelu srca
Valeriana - Odoljen - Caj, Kapi ,, ne smeju se upotrebljavati duze od tri nedelje i potrebno je napraviti pauzu od pet nedelja.
Valeriana snizava pritisak i uspavljuje i bolje je kod niskog pritiska koristiti Glog.

Tinktura:
Tinktura se priprema tako da se 20 g. usitnjenog korena prelije sa 100 g. 70 % alkohola, zatim se to, dobro zacepljeno, ostavi da stoji 14 dana, uz cešce muckanje; nakon toga se procedi. Uzima se 20 – 40 kapi na kocki šecera sa vodom, najbolje pre spavanja.
Tinkture treba držati daleko od vatre i dohvata dece, na hladnom i tamnom mestu, dobro zacepljene.


Mešavina caja za živce : ( Species nervinae )
30 g korena valeriane-odoljena, 30 g lišca metvice ( Mentha piperita ),
40 g lišca gorke deteline ( Menyanthes trifoliata );
1 velika kasika te mešavine prelije se - popari – sa 2,5 dl kipuce vode, zatim se ostavi poklopljeno 30 minuta i potom procedi. Pije se toplo, tri puta dnevno po 1 soljica POSLE jela.


Kod neuroze, srcanih smetnji i poremecenog krvnog pritiska:
mešavina od 15 g valeriane-odoljena, cveta gloga ( Crataegus oxyacantha), cveta lavande ( Lavandula vera), srdacca ( Leonorus cardiaca), kumina ( Carum carvi), komoraca (Fructus foeniculi), te 10 g maticnjaka.
Tri velike kasike te mešavine popare se s ½ litre kipuce vode, zatim se to poklopi i nakon 2 sata procedi. Zasladjeno medom pije se u 4 obroka u toku dana


ljekovitebiljke @ 17:03 |Komentiraj | Komentari: 0
*
Arhiva
« » tra 2008
Anketa
Koje su vam najdraže biljke?