+
Blog - prosinac 2008
srijeda, prosinac 31, 2008

 Svaka osoba krvne grupe 0= nosi genetsko pamćenje snage, izdržljivosti, samoprijegora, odvažnosti, intuicije i urođenog optimizma. Prvi ljudi krvne grupe O bili su oličenje oštrine, akcije i jakog osjećaja za samoodržanje. Vjerovali su u sebe, što je dobro, u protivnom nas ne bi bilo.
Ako ste krvne grupe  O, bilo bi dobro da cijenite to naslijeđe, jer sve ono što vas čini zdravim, što vas nadahnjuje i što vam daje energiju slično je onome što je na isti način djelovalo na vaše davne pretke. Vi ste izdržljivi i snažni, pokreće vas visokokalorična hrana. najbolje reagirate na jaku fizičku aktivnost, ustvari, kad je nemate, postajete deprimirani, malodušni i gojazni.
Možda ste naslijedili i poriv za uspjehom, kao i osobine vođe tipične za krvnu grupu 0 - jaka, sigurna, moćna osoba koja puca od zdravlja i optimizma.
namirnice koje potiču debljanje (nisu dobre za ovu krvnu grupu):
1. pšenični gluten; ometa djelovanje inzulina; usporava metabolizam;
2. kukuruz;                - // -                                                      - // -
3. bubrežasti grah;  usporava sagorjevanje kalorija
4. mornarički grah;            -   //    -
5. leća; narušava pravilno metaboliziranje hrane
6. kupus; narušava hormone štitnjače
7. kelj papučar; narušava hormone štitnjače
8. karfiol/cvjetača;              - // -
9. gorušica;                        - // -
Namirnice koje potiču mršavljenje( dobre  za ovu krvnu grupu):
1. morske alge; sadrže jod, povećavaju stvaranje hormona štitnjače
2. ribe i morski plodovi;  sadrže jod, povećavaju stvaranje hormona štitnjače;
3. jodirana so*;                     - // -                                   - // -
4. jetra;  izvor vitamina B, poboljšava metabolizam;
5. crveno meso; poboljšava metabolizam
6. kelj, špinat, brokula; poboljšava metabolizam.
* bolje je uzimati jod iz izvora poput ribe i morskih plodova i morskih algi, jer natrij može dovesti do visokog krvnog pritiska i zadržavanja tekućine.

jedite nemasnu govedinu, janjetinu, pureće meso, piletinu ili preporučene vrste riba i morskih plodova koliko god puta želite. što vam je posao stresniji ili vježbanje zahtjevnije, to veće količine bjelančevina trebate uzimati. Ipak, nastojte ne pojesti više od 20dkg po obroku jer ni naši preci se nisu prejedali, meso je bilo predragocjeno i preoskudno.

PREHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
* JAKO DOBRO je hrana koja djeluje kao lijek;
*NEUTRALNO je hrana koja djeluje kao hrana;
* IZBJEGAVAJTE je hrana koja djeluje kao otrov
MESO I PERAD
* JAKO DOBRO: BIZON, DIVLJAČ, GOVEDINA, JANJETINA, JETRA, OVČETINA, SRCE, TELETINA
*NEUTRALNO: fazan, jarebica, kokoš, kunićije meso, patka, piletina, prepelica, purica
* IZBJEGAVAJTE : guska, slanina, svinjetina, šunka
RIBE I MORSKI PLODOVI
* JAKO DOBRO:  bakalar, bjelica, ćepa, gof, haringa, jaglun, jesetra pastruga, jesetra tuponoska, kirnja američka, list, losos, lumbrak, oslić, pastrva, pastrva kalifornijska,podlanica atlantska, skuša, smudut, srdela, strijela, štuka
*NEUTRALNO : bucan slatkovodni, buturac, dagnja, grdobina, hlap, iglokljun, inćun, iverak, jakobska kapica, jastog, jauk, jegulja, kamenica, kirnja, kosirača, kozica, lignja, list grdnoglavi, lubin, ljuskavke, mandaljenača, morski pas, oliga, pastrva morska, patarača, petrovo uho školjka, prnjavica školjka, puž, rak od koće, rak slatkovodni, sklat, strljun, šaran, škamp, ugor, žaba, želva
* IZBJEGAVAJTE : haringa soljena marinirana; hobotnica, dimljeni losos, morska mačka, riblja ikra, rog školjka, som, škaram
MLIJEČNI PROIZVODI I JAJA
* JAKO DOBRO (ni jedan mliječni proizvod nema u ovoj grupi)
*NEUTRALNO : maslac, sirevi: farmer, feta, kozji, mozzarela; sojino mlijeko i sojin sir jer su dobra zamjena za mliječne proizvode.
* IZBJEGAVAJTE : jogurt, sve vrste; kefir, kozje mlijeko, mlaćenica, mlijeko obrano i s 2%masnoće, mlijeko punomasno, sirevi: američki, brie, camembert, casein, cheddar, colby, cottage, edamer, emmenthaler, gouda, gruyere, jarlsburg, monterey jack, munster, neufchatel, parmazan, plavi, provolone, ricotta, vlaknasti; sladoled; sirutka
ULJA I MASTI
* JAKO DOBRO laneno ulje, maslinovo ulje
*NEUTRALNO : riblje ulje (od bakalarove jetre), sezamovo ulje, ulje od uljane repice
* IZBJEGAVAJTE : kikirikijevo ulje, kukuruzno ulje, pamukovo ulje, šafranikino ulje
KOŠTUNJAVO VOĆE I SJEMENKE
* JAKO DOBRO:bučine sjemenke; orasi
*NEUTRALNO: bademi, bademov maslac, kesteni, lješnjaci, orah hikori, australski orah, orah peka, pinjoli, sezamov maslac (tahini), sezamove sjemenke, suncokretov maslac, suncokretove sjemenke
* IZBJEGAVAJTE : brazilski orah, indijski tropsli orah kažuj, kikiriki, kikirikijev maslac, kineski orah liči, makove sjemenke, pistacije.
GRAHORICE I MAHUNARKE
* JAKO DOBRO : crnookica, grah aduke, grah adzuli, grah pinto
*NEUTRALNO : bob, grah bijeli, grah canellini, grah crni, grah crveni, grah crveni sojin, grah lima, grah mahune, grah sjeverni, grašak mahuna i zrno, hikama, slanutak
* IZBJEGAVAJTE: grah bakreni, grah bubrežasti, grah mornarički, leća neoljuštena i oljuštena, tamarinda
GOTOVA JELA OD ŽITARICA
* JAKO DOBRO (nema namirnica)
*NEUTRALNO heljda, indijski ščir, ječam, kamut, pir, prosene pahuljice, rižin namaz, rižine pahuljice
* IZBJEGAVAJTE : glutenski proizvodi, kukuruzne pahuljice, pšenične klice, pšenične mekinje, pšenični namaz, zobene mekinje, zobene pahuljice, žganci.
HLJEB I PECIVA
* JAKO DOBRO: hljeb esenski od proklijale pšenice; hljeb ezekiel od proklijale pšenice
*NEUTRALNO finski krispiji, hljeb bez glutena, hljeb od crnog rižinog brašna, od sojina brašna, raženi Vita, 100% raženi, Wasa hljeb, proseni hljeb, raženi krispiji, rižini kolačići
* IZBJEGAVAJTE : hljeb od pšeničnog brašna durum, od brašna pšeničnog maces, integralni pšenični, pšenični obični, od miješanog brašna, visoko proteinski, kukuruzna peciva, peciva od zobenih pahuljica.
ŽITARICE I TJESTENINA
* JAKO DOBRO:
Pročitaj kompletan post
ljekovitebiljke @ 19:29 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, prosinac 30, 2008

osobenosti:
- uzgajivač
- prvi vegetarijanac
- osjetljiv probavni trakt
- izdržljiv imuni sistem
- dobro se prilagođava ustaljenim uslovima prehrane i životne sredine
- najbolje reagira na stres umirujućim djelovanjem
- zahtijeva biljnu prehranu da bi ostao vitak i produktivan
Prvi su ljudi krvne grupe A morali biti pametni, osjećajni,  strastveni i vrlo mudri kako bi se mogli nositi sa izazovima jednog složenijeg načina života. Oni i danas skupljaju svoje napetosti jer što drugo mogu učiniti kad nastoje biti u dobrim odnosima sa svima. Ali, kad eksplodiraju- čuvajte se.
Ljudi ove krvne grupe biološki su predodređeni za bolesti srca, rak i šećernu bolest. zato je jako važno da vode računa o svojoj ishrani. Ova je krvna grupa sasvim suprotna krvnoj grupi 0 u pogledu metabolizma. Ljudi krvne grupe A imaju malo želučane kiseline i ne mogu lahko probavljati meso što je povezano s njihovim precima koji su preživljavali jedući biljnu hranu. Također, loše probavljaju i mliječne proizvode, koji mogu prouzročiti poremećaj lučenja inzulina što je još jedan činilac usporavanja metabolizma. Osim toga, mliječni proizvodi imaju puno zasićenih masnoća, koje ugrožavaju srce i dovode do gojaznosti i dijabetesa ljudi ove krvne grupe.

namirnice koje potiču debljanje (nisu dobre za ovu krvnu grupu):
1. meso; loše probavljivo, taloži se u obliku masnoća, povećava toksine u probavi;
2. mliječni proizvodi;  narušavaju metabolizam hrane;
3. bubrežasti grah;  usporava metabolizam; ometa rad probavnih enzima;
4. grah lima;            -   //    -                                           -     //    -
5. pšenica (u većim količinama); priječi djelovanje inzulina; slabi sagorijevanje kalorija

Namirnice koje potiču mršavljenje( dobre  za ovu krvnu grupu):
1. biljna ulja; potiču probavu, sprječavaju zadržavanje tekućine
2. sojini proizvodi; potiču probavu; brzo se metaboliziraju;
3. povrće;                  potiču metabolizam; pojačava rad crijeva
4. ananas; pojačava sagorijevanje kalorija; pojačava rad crijeva


Radi najbolje moguće prehrane, ljudi krvne grupe A trebaju potpuno eliminirati meso. Treba napomenuti da može iziskivati više vremena prelazak na vegetarijansku ishranu, ali upornošću mogu se spriječiti predispozicijske bolesti. Početi nekoliko puta sedmično umjesto mesa jesti ribu. A kad ipak jedete meso, izaberite najnemasnije moguće dijelove; perad je prihvatljivija od crvenog mesa. Meso pripremajte na žaru ili pečeno. Potpuno se klonite prerađenog mesa poput šunke, hrenovki i hladnih narezaka. Oni sadrže nitrate koji potiču stvaranje raka želuca u ljudi s malo želučane kiseline, što je osobina krvne grupe A.

PREHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
* JAKO DOBRO je hrana koja djeluje kao lijek;
*NEUTRALNO je hrana koja djeluje kao hrana;
* IZBJEGAVAJTE je hrana koja djeluje kao otrov

MESO I PERAD
* JAKO DOBRO:
Pročitaj kompletan post
ljekovitebiljke @ 10:06 |Komentiraj | Komentari: 0
B znači balansiran
-nomad
- uravnotežen
- jak imuni sistem
- izdržljiv probavni sistem
- najfleksibilniji izvor prehrane
- mljekožder
- najbolja reakcija na stres: kreativnost
- zahtijeva ravnotežu između fizičke  i mentalne aktivnosti da bi ostao vitak i bridak
Prvi ljudi krvne grupe B, suočeni s novim područjima, nepoznatim klimatskim uvjetima i mješanjem rasa, morali su biti prilagodljivi i kreativni da bi preživjeli. zahtijevali su manje uređen i skladan način života nego ljudi krvne grupe A, koji su se rijetko selili, i manje lovačke svrsishodnosti koja je bila značajka ljudi krvne grupe O.
Te iste osobine postoje i u samim stanicama ljudi krvne grupe B. Oni su biološki prilagodljiviji od ljudi krvne grupe O, A i AB, manje su podložni velikom broju bolesti koje su uobičajene za druge krvne grupe. Osoba ove krvne grupe koja živi skladno, radi, vježba i hrani se na uravnotežen način, oličenje je izdržljiva čovjeka. Oni su u mnogo vidova, ono najbolje od svih krvnih grupa. Možda osobe krvne grupe B lakše uspostavljaju dobre odnose s različitim tipovima ljudi, upravo zato što su po svojoj genetskoj prirodi skladnije i stoga manje sklone izazivanju i suprotstavljanju. One mogu vidjeti što drugi misle, one su nedvosmislene. Ravnoteža i sklad- to je pravi lijek za krvnu grupu B.
u cjelini, ljudi krvne grupe B, krepki i okretni, obično su sposobni oduprijeti se mnogim najopasnijim bolestima uobičajenim u modernom svijetu, poput bolesti srca i raka.  Čak i kad obole od tih bolesti, imaju najviše izgleda za preživljavanje. Ipak, kako imaju donekle neuobičajene osobine, izgleda da su više podložni egzotičnim poremećajima imunog sistema, poput multiple sleroze, lupusa i sindroma hroničnog umora.
Osobe krvne grupe B koje se pridržavaju preporučene prehrane, može često izbjeći teške bolesti i imati dug i zdrav život. Prehrana za ovu krvnu grupu uključuje velik izbor namirnica i ona predstavlja ono najbolje iz životinjskog i biljnog svijeta.
Ako se izbjegavaju preporučene namirnice zbog lektina koji šteti ovoj krvnoj grupi, osobe krvne grupe B uspješno održavaju željenu težinu.

namirnice koje potiču debljanje (nisu dobre za ovu krvnu grupu):
1. kukuruz; narušava djelotvornost inzulina; usporava metabolizam, izaziva hipoglikemiju;
2. leća; narušava pravilno iskorištavanje hranjivih sastojaka; otežava djelotvornost metabolizma; izaziva hipoglikemiju;
3. kikiriki; ometa djelotvornost metabolizma, izaziva hipoglikemiju, narušava rad jetre
4. sezamove sjemenke; ometaju djelotvornost metabolizma, izazivaju hipoglikemiju
5. heljda; narušava probavu, ometa djelotvornost metabolizma, izaziva hipoglikemiju
6. pšenica; usporava proces probave i metabolizma, dovodi do taloženja hrane u salo umjesto sagorijevanja u energiju; narušava djelotvornost inzulina

Namirnice koje potiču mršavljenje( dobre  za ovu krvnu grupu):
1. zeleno povrće; poboljšava djelotvornost metabolizma
2.meso; poboljšava djelotvornost metabolizma,
3. jaja / niskokalorični mliječni proizvodi; poboljšavaju djelotvornost metabolizma
4. jetra;  izvor vitamina B, poboljšava metabolizam;
5. čaj od sladića*; sprječava hipoglikemiju
* nikad ne uzimajte sladić u obliku dodatka prehrani bez liječničkog nadzora. Čaj od sladića je dopušten.

Ako patite od lošeg imuniteta i osjećate umor, trebate jesti crveno meso i to janjetinu, ovčetinu ili kunićije meso nekoliko puta sedmično, umjesto govedine ili purećeg mesa. jedna od najvećih prilagodbi koju ljudi ove krvne grupe trebaju učiniti je - odreći se piletine. Mišićno tkivo piletine sadrži lektin koji aglutinira krvnu grupu B. Ovaj zgrušavajući lektin napada krvotok i potencijalno dovodi do moždanog udara i imunosnih poremećaja.
Krvna grupa B jedina je grupa koja može u potpunosti uživati u mliječnim proizvodima zato što je primarni šećer antigena  krvne grupe B D-galaktozomin, onaj isti šećer koji je prisutan u mlijeku. Mliječni su proizvodi prvi put  uvedeni u ljudsku prehranu na vrhuncu razvoja krvne grupe B, uporedo s pripitomljavanjem životinja. Također mogu koristiti jaja jer ne sadrže štetan lektin koji se nalazi u mišićnom tkivu piletine
(moja primjedba na licnu zabludu u ishrani: "Što je nekom lijek, drugom je otrov"- toliko o zdravoj piletini za sve)
PREHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
* JAKO DOBRO je hrana koja djeluje kao lijek;
*NEUTRALNO je hrana koja djeluje kao hrana;
* IZBJEGAVAJTE je hrana koja djeluje kao otrov
MESO I PERAD
* JAKO DOBRO:  DIVLJAČ, JANJETINA, KUNIĆIJE MESO, OVČETINA
*NEUTRALNO: BIZON, fazan,  govedina, jetra, purica, teletina
* IZBJEGAVAJTE : guska, jarebicu, kokošije meso, patka, piletina, prepelica, srce, slanina, svinjetina, šunka
RIBE I MORSKI PLODOVI
* JAKO DOBRO:  bakalar,  ćepa, grdbina, ikra, iverak, jauk, jesetra pastruga, jesetra tuponoska, kirnja,  kirnja zlatica i zubuša, list, lokarda, losos, lumbrak veliki, ljuskavke, mandaljenjača, oslić, pastrva morska, patarača, sklat, skuša,  srdela, šnjur,  štrljun, štuka
*NEUTRALNO : bjelica, gavun, haringa svježa i soljena marinirana,  iglokljun, jaglun, jakobska kapica, kosirača -tuna,  lignja, lumbrak, morska mačka,  morski pas, oliga, pastrva kalifornijska,  petrovo uho školjka, smuđ, som, srebrenica, strijela, šaran
* IZBJEGAVAJTE : bucan slatkovodni, dagnja, gof, hlap rarog, hobotnica, inćun, jastog, jegulja, kamenica, kozica, losos dimljeni, lubin, prnjavica školjka, puž,  rak od koće, rak slatkovodni, rog školjka, smudut, strljun, škamp, škaram, ugor, žaba, želva
MLIJEČNI PROIZVODI I JAJA
* JAKO DOBRO: jogurt :obični, smrznuti, voćni; kefir, mlijeko obrano ili s 2% masti, mlijeko kozje, sirevi: cottage, farmer, feta, kozji, mozzarella, ricotta
*NEUTRALNO : maslac, mlaćenica, mlijeko punomasno,sirevi: brie, camembert, casein, cheddar, colby, edamer, emmenthaler, goude, gruyere, jalsberg, monterey jack, munster, neufchatel, parmazan, provolone, sherbet, sojin sir, swis, sirni namaz, surutka
* IZBJEGAVAJTE :  sirevi: američki,končasti, plavi, sladoled;
ULJA I MASTI
* JAKO DOBRO: maslinovo ulje
*NEUTRALNO : laneno ulj, riblje ulje
* IZBJEGAVAJTE : kikirikijevo ulje, kukuruzno ulje, pamukovo ulje, sezamovo ulje, suncokretovo šafranikino ulje, ulje uljane repice
KOŠTUNJAVO VOĆE I SJEMENKE
* JAKO DOBRO:
Pročitaj kompletan post
ljekovitebiljke @ 10:03 |Komentiraj | Komentari: 0

Ova krvna grupa stara je manje od hiljadu godina, rijetka (2,5% stanovništva) i biološki vrlo složena. Nije ju lahko uklopiti ni u jednu od ostalih kategorija. Zbog različitih antigena koje posjeduje ima neke osobine krvne grupe A, neke krvne grupe B, a neke su spoj obiju grpa.
To postojanje nekoliko osobina može biti i pozitivno i negativno, ovisno o okolnostima, tako da prehrana za krvnu grupu  AB zahtijeva pažljivo praćenjepopisa namirnica za tu krvnu grupu i traži od vas da dobro upoznate i prehranu za krvnu grupu A i onu za krvnu grupu B, kako biste bolje razumjeli parametre vlastite prehrane.
U osnovi, većina namirnica koje su kontraundicirane bilo za krvnu grupu A ili B vjerovatno su loše i za AB, iako ima nekoliko izuzetaka. Čini se da krvna grupa AB bolje podnosi panhemaglutinine- lektine sposobne aglutinirati sve krvne grupe, vjerovatno zato što dvostruki antigeni, A i B umanjuju djelovanje tih lektina. Izvrstan primjer za to su rajčice/paradajz. Ni krvna grupa A ni B ne podnose lektine paradajza, dok osoba krvne grupe AB jede paradajz bez ikakvih vidljivih posljedica.
Ljudi krvne grupe AB često su snažniji i aktivniji od statičnih ljudi krvne grupe A. Moguće da je razlog toj dodatnoj životnoj energiji u njihovom genetskom pamćenju, koje i danas nosi ne tako stare ostatke svojih predaka - stepskih stanovnika krvne grupe B.
Spoj naslijeđa ponekad podrazumijeva posebne probleme. Npr. vi imate malu količinu želučane kiseline krvne grupe A, ali i prilagodljivost mesu krvne grupe B. Dakle, iako ste genetički programirani da možete jesti meso, nemate dovoljno želučane kiseline za njegovo pravilno metaboliziranje pa se ono taloži u obliku masnoće.
Da biste smršali, morate ograničiti meso, tj. jesti male količine koje ćete nadopuniti povrćem i tofuom. vaša svojstva, naslijeđena od krvne grupe B, izazivaju pri uživanju bubrežastog graha i graha lima, kukuruza, heljde i sezamovih sjemenki jednu reakciju inzulina kao i u krvne grupe B  iako su vam, zbog vašega naslijeđa krvne grupe A, dobri leća i kikiriki.)
Ljudi krvne grupe AB nemaju jaku reakciju na pšenični gluten, što je osobina krvnih grupa 0 i B. Ipak, ako želite smršaviti trebate izbjegavati pšenicu koja čini vaše mišićno tkivo kiselkastim. Ljudi krvne grupe AB bolje troše kalorije kad im je tkivo donekle lužinasto.
Kad se radi o mesu i peradi, ljudi krvne grupe AB naslijedili su osobine i krvne grupe A i krvne grupe B.  Zbog manjka kiseline preporučuje se učestalost manjih obroka. Ni vama ne odgovara piletina.
Mliječni proizvodi vam odgovaraju jer ste naslijedili osobine krvne grupe B.
Jaja iako imaju puno holesterola, a ova krvna grupa je sklona bolestima srca, dobar su izvor bjelančevina za vas. Kad jedete jaja dobivate više bjelančevina a smanjujete holesterol ako uz svaki žumanjak pojedete dva bjelanka. (Važno je napomenuti da u jajima nema štetnih lektina koji se nalaze u piletini).
Ljudi krvne grupe AB naginju i problemima žuči, što znači da je bolje uzimati maslac od koštunjavog voća nego samo voće.
Bolja vam je prehrana bogata rižom nego tjesteninom.
Trebate dan započinjati s prirodnom limunadom od pola svježeg limuna u maloj čaši tople vode, radi čišćenja organizma od sluzi koja se tokom noći nakupila u organizmu. Takva je limunada dobra i za urednu stolicu. nakon limunade popijte razrijeđen sok od ananasa ili papaje.
Umjesto obične soli trebate koristiti morsku sol i morske alge.. One sadrže nešto natrija koji je problematičan za ovu krvnu grupu.
Imuni sistem ove krvne grupe  je "najbolji prijatelj" svakom virusu i bolesti na kugli zemaljskoj. Dok za krvnu grupu O možemo reći da na svom imunom sistemu ima sigurnosna vrata vrhunske tehnologije, za krvnu grupu AB može se reći da na svojim vratima nema ni ključa.
Karakteristike ljudi ove krvne grupe je da su vrlo privlačni i popularni. lahko je voljeti ljude koji vas dočekaju raširenih ruku, ne gunđaju kad ih razočarate i u svakoj situaciji znaju izgovoriti najtaktičnije riječi. 
AB znači moderan
- nepoznanica
- kameleonska reakcija na promijenjene uvijete života
- moderan spoj A i B
- osjetljiv probavni trakt
- izrazito otporan imuni sistem
- najbolje reagira na stres duhovno, s fizičkim poletom i kreativnom energijom
- tajna evolucije

namirnice koje potiču debljanje (nisu dobre za ovu krvnu grupu):
1. crveno meso; loše se probavlja, taloži se u obliku masnoće, truje probavni trakt
2. bubrežasti grah; narušava djelotvornost inzulina, izaziva hipoglikemiju, usporava metabolizam;
3. grah lima;  narušava djelotvornost inzulina, izaziva hipoglikemiju, usporava metabolizam;
4. sjemenje; izaziva hipoglikemiju
5. kukuruz, narušava djelotvornost inzulina
6. kupus; narušava hormone štitnjače
7. heljda, izaziva hipoglikemiju
8. pšenica, usporava metabolizam, nedjelotvorno sagorijevanje kalorija, narušava djelotvornost inzulina

Namirnice koje potiču mršavljenje( dobre  za ovu krvnu grupu):

1. morske alge; poboljšavaju izlučivanje inzulina
2. ribe i morski plodovi;  potiču djelotvornost metabolizma
3. mliječni proizvodi; poboljšavaju izlučivanje inzulina,
4. tofu, potiče djelotvornost metabolizma
5. ananas, poboljšava probavu, potiče rad crijeva
6. zeleno povrće; poboljšava metabolizam.

PREHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
* JAKO DOBRO je hrana koja djeluje kao lijek;
*NEUTRALNO je hrana koja djeluje kao hrana;
* IZBJEGAVAJTE je hrana koja djeluje kao otrov
MESO I PERAD
* JAKO DOBRO:  JANJETINA, KUNIĆIJE MESO, OVČETINA, PURICA
*NEUTRALNO:  fazan,  , jetra,
* IZBJEGAVAJTE : bizon, divljač, govedina, guska, jarebica, kokošije meso, patka, piletina, prepelica, srce, slanina, svinjetina, šunka, teletina
također izbjegavajte dimljeno i prerađeno meso jer mogu izazvati rak želuca zbog manjka želučane kiseline.
RIBE I MORSKI PLODOVI
* JAKO DOBRO:  bakalar,  ćepa, grdbina, iglokljun, jauk, jesetra pastruga, jesetra tuponoska, kirnja,  kirnja zlatica i zubuša, kosirača (tuna), lokarda, losos, lumbrak , ljuskavke, mandaljenjača, oslić, pastrva morska i kalifornijska, puž, sklat, skuša,  srdela, šnjur,  štrljun, štuka
*NEUTRALNO : bjelica, dagnja, gavun, haringa svježa,  ikra, jaglun, jakobska kapica, kirnja-američka,  lignja, list, morska mačka,  morski pas, oliga, ,  petrovo uho školjka, smuđ, som, srebrenica, strijela, šaran
* IZBJEGAVAJTE : bucan slatkovodni, dagnja, gof, haringa soljena marinirana, hlap rarog, hobotnica, inćun, jastog, jegulja, kamenica, kozica, list, losos dimljeni, lubin, lumbrak veliki, patarača,prnjavica školjka, puž,  rak od koće, rak slatkovodni, rog školjka, smudut, strljun, škamp, škaram, ugor, žaba, želva
Ako u obitelji imate slučajeve raka dojke, uključite puževe u svoju prehranu. Jestivi puž, Helix pomatia, sadrži snažan lektin koji uništava bolesne stanice.
MLIJEČNI PROIZVODI I JAJA
* JAKO DOBRO: jogurt,  kefir, mlijeko kozje, kiselo vrhnje, nemasno,  sirevi: cottage, farmer, feta, kozji, mozzarella, ricotta
*NEUTRALNO : mlijeko obrano ili s 2% masti, mlijeko sojino,sirevi: casein, cheddar, colby, edamer, emmenthaler, goude, gruyere, jalsberg, monterey jack, munster, neufchatel, sojin sir,  swis, vlaknasti, sirni namaz, surutka
* IZBJEGAVAJTE :  maslac, mlaćenica, mlijeko punomasno, sirevi: američki, brie, camembert, permazan, provolone, sherbet, plavi, sladoled;
ULJA I MASTI
* JAKO DOBRO: maslinovo ulje
*NEUTRALNO :  kikirikijevo ulje, laneno ulje, riblje ulje, ulje uljane repice
* IZBJEGAVAJTE :  kukuruzno ulje, pamukovo ulje, sezamovo ulje, suncokretovo, šafranikino ulje
KOŠTUNJAVO VOĆE I SJEMENKE
* JAKO DOBRO:-kesten pitomi, kikiriki, kikirikijev maslac, orasi
*NEUTRALNO: bademi, bademov maslac, brazilski orah, kažuj-indijski orah,   orah hikori američki, australski orah makadamija, orah liči kineski, pinjoli, pistacije
* IZBJEGAVAJTE :bučine sjemenke,   lješnjake,mak sjemenke, tahini sezamov maslac, sezamove sjemenke, suncokretov maslac, suncokretove sjemenke.
GRAHORICE I MAHUNARKE
* JAKO DOBRO : grah crveni, grah crveni sojin, , grah mornarički, grah pinto, leća oljuštena zelenih supki
*NEUTRALNO : bob, grah bakreni, grah bijeli, grah canellini, grah crveni, grah mahune, grah sjeverni, grašak mahuna i zrno vrtni, hikama, leća neoljuštena, leća oljuštena narandžastih supki, tamarinda
* IZBJEGAVAJTE: bob sitnozrni kultivari, crnookica, grah aduke, grah adzuki, grah bubrežasti, grah crni, grah lima,  slanutak
GOTOVA JELA OD ŽITARICA
* JAKO DOBRO:  proso, pir (pšenica spelta), rižine mekinje, rižine pahuljice, zobene mekinje, zobene pahuljice
*NEUTRALNO: glutenski proizvodi, granule, indijski šćir, ječam, pšenični namaz, pšenične klice, pšenične mekinje, rižin namaz, miješane žitarice, sojine granule, sojine pahuljice
* IZBJEGAVAJTE : heljda, heljdina kaša,  kamut, kukuruzne pahuljice,  žganci
HLJEB I PECIVA
* JAKO DOBRO: finski krispiji, hljeb esenski od proklijale pšenice; hljeb ezekiel od proklijale pšenice, hljeb od sojina brašna, hljeb raženi Vita, hljeb wasa, 100% raženi, proseni hljeb, raženi krispiji, rižini kolači
*NEUTRALNO:  hljeb bez glutena, hljeb od miješanog brašna, pšenični durum, pšenični integralni, pšenični maces i obični, hljeb od pira, visokoproteinski hljeb, pecivo od pšeničnih mekinjapecivo od zobenih mekinja,
* IZBJEGAVAJTE : kukuruzna peciva, kukuruzni hljeb
ŽITARICE I TJESTENINA
* JAKO DOBRO: brašno od proklijale pšenice, raženo brašno, rižino brašno, zobeno brašno, riža bijela, riža divlja, riža indijska, riža smeđa
*NEUTRALNO: brašno bijelo, kuskus brašno, brašno ječmeno,  brašno glutensko, brašno graham, brašno od pira (pšenica spelta),  brašno pšenično bulgur, brašno pšenično durum, brašno pšenično integralno, kinoa brašno, tjestenina sa špinatom, tjestenina semolina
* IZBJEGAVAJTE :   heljdina kaša, tjestenina od heljde, tjestenina s artičokama.
POVRĆE
* JAKO DOBRO: brokula, celer,  cvjetača/karfiol, češnjak,   gorušica žuta listovi,  jam sve vrste, kelj, kelj collard, krastavac, krompir slatki, lucerna klice, maslačak,  pastrnjak, patlidžan peršin, repa i cvekla, repino lišće, tempeh proizvod od soje, tofu sir od soje
*NEUTRALNO : alge morske, bambusovi izdanci, bamija, blitva, bok choy, buča, celer, cikorija, daikon rotkvica, dragušac, đumbir, endevija širokolisni kultivari escarole, endevija uskolisni kultivari, gljiva enoki, gljiva bukovača, gljiva plemenita , gljiva plemenita Portabello, grašak šećerac, hren, kelj pupčar, komorač,  koraba podzemna, korabica, korijander,  krasuljica, krompir bijeli, krompir crveni,kupus crveni, kupus kineski, kupus zeleni,  luk crveni, mladi luk, luk slatki, luk žuti, luk kozjak,  masline, mesclun, mrkva, orašac vodeni, paprat izdanci, poriluk, radič, rajčica/paradajz, bijela repa, bijela repa listovi, riga, slata bibb, salata Boston, salata kristalka, salata rimska, skalonja, šparga, špinat, tikva, tikvice
* IZBJEGAVAJTE : artičoka, avokado, čičoka, gljiva bukovača abalone, gljive šitake, grah mungo klice, grah lima,  kukuruz, masline crne, paprike crvene- halapenjo-zelene-žute;  rotkvica, rotkvica izdanci,
VOĆE
* JAKO DOBRO : ananas, brusnica, grejp, grožđe bijelo, crno, crveno, stono grožđe, kivi, limun, loganove kupine, ogrozd, smokve suhe, smokve svježe, šljive crvenoljubičaste-crnoplave-svijetlozelene; trešnje
*NEUTRALNO:  bazgine bobice, Boysove kupine, borovnice, breskve, datule, dinja, grožđice,  jabuka, jagode, kruške, kumkvat, kupine, limeta, lubenica, maline, mandarine, marelice, nektarine, papaja, ribiz crni, ribiz crveni, suhe šljive
* IZBJEGAVAJTE:  banane, guava, kaki, kokosov orah, mango, naranča, rabarbara, smokva indijska, šipak (nar), karambola
VOĆNI SOKOVI I TEKUĆINE
* JAKO DOBRO :  brusnica, celer, grožđe , kupus,mrkva, papaja, sremza kasna, višnja
*NEUTRALNO:  ananas, grejp,   jabuka, jabukovača, krastavac, marelica, šljiva, sokovi od dopustivog voća, voda s limunom
* IZBJEGAVAJTE:  narandža
ZAČINI (U JELU)
* JAKO DOBRO: češnjak,  hren,  kari, miso (začin od soje)peršin
*NEUTRALNO: agar, alge morske duls  i kelp,  bosiljak,  cimet, čokolada, estragon, feferoni mljeveni, gaulterija,  javorov sirup,  kadulja, kardamom, klinčić, kopar, korijander, krasuljica, kumin, luk vlasac, lovorov list, maranta, mažuran, med, melasa, metvica- klasasta, paprena, , metvulja, miso začin od soje, muškatni oraščić,    paprika mljevena slatka, rižin sirup , rogač, ruzmarin, senf suhi, sojin umak, sol, šafran, šećer bijeli, šećer smeđi, tamari - sojin umak, tamarinda, tartar umak, timijan, tikor, vanilija, vrijesak primorski (čubar)
* IZBJEGAVAJTE : anis, bademov ekstrakt,  ječmeni slad, kapare, kukuruzni sirup, kukuruzni škrob,  biber- bijeli crni u zrnu,  crvena drobljena paprika, paprika kajanska mljevena, ocat-bijeli balzamski jabučni vinski; piment, tapioka, želatina čista
ZAČINI (UZ JELO)
* JAKO DOBRO :
Pročitaj kompletan post
ljekovitebiljke @ 09:57 |Komentiraj | Komentari: 0
Između krvi i hrane koju jedemo dolazi do hemijske reakcije. Ta je reakcija dijelom našeg genetskog naslijeđa. Zaprepašćujuće, ali istinito, da danas, u 21. stoljeću, naš imuni sistem i probavni sustav još uvijek voli hranu koju su jeli vaši davni preci iste krvne grupe.
Do ovog saznanja se došlo zahvaljujući jednoj komponenti zvanoj lektin.
Lektini su mnoštvo raznolikih bjelančevina koje se nalaze u hrani, imaju sposobnost aglutinacije koja utječe na našu krv.
Lektini su snažno sredstvo pomoću kojega se jedni organizmi u prirodi prilijepe za druge. Mnogi mikrobi, čak i naši vlastiti imuni sistem, koriste se tim superljepilom.
Lektini koje koriste virusi i bakterije često imaju osobine neke krvne grupe, što ih čini opasnijima za ljude te krvne grupe.
Isto se događa i s lektinima (superljepilo) u hrani. Jednostavno rečeno, kad pojedete hranu koja sadrži proteinske lektine nekompatibilne s antigenom vaše krvne grupe, ti lektini napadnu neki organ ili sistem u organizmu (bubrezi, jetra, mozak, želudac...)
Mnogi lektini iz namirnica imaju svojstva vrlo slična antigenu neke krvne grupe i zbog toa su oni "neprijatelji" antigenu neke druge krvne grupe.
Npr. mlijeko ima svojstva antigena krvne grupe B; ako ga pije osoba krvne grupe A, njezin će sustav istog trena reagirati procesom aglutinacije kako bi ga odbacio.
Evo jednog primjera aglutinacije lektina u organizmu. recimo da osoba krvne grupe A pojede tanjir graha lima (Phaseolus unatus L.var.lunatus; Fabaceae). Grah lima se probavlja u želucu procesom kisele hidrolize. Međutim, ta je lektinska bjelančevina otporna na kiselu hidrolizu. Ona se ne probavlja, nego ostaje netaknuta. Moguća je direktna interakcija sa sluznicom želuca ili probavnog trakta ili će biti resorbirana u krvotok zajedno  s probavljivim hranjivim sastojcima graha lima. Različiti lektini napadaju različite organe ili sisteme u organizmu.
Kad se jednom ta lektinska bjelančevina smjesti negdje u vašem organizmu, ona doslovno ima magnetsko djelovanje na stanice u tom području. Sljepljuje ih i sudbina im je uništenje, kao da su i one strano tijelo. To sljepljivanje može izazvati sindrom iritiranog kolona ili cirozu jetre, ili pak spriječiti protok krvi kroz bubrege, što e samo manji dio mogućih posljedica.

U većini slučajeva, imuni sistem nas štiti od lektina. Naš se organizam oslobađa 90% lektina koje resorbiramo uobičajenom prehranom. Ali najmanje 5% lektina koje pojedemo, filtrira se u krvotok, gdje dolazi do reakcije i uništavanja bijelih i crvenih krvnih stanica. Djelovanje lektina u probavnom traktu može biti još snažnije. Tu često izazivaju teške upale osjetljive crijevne sluznice, a to aglutinirajuće djelovanje može imati simptome alergije na hranu. Čak je i jako mala količina nekog lektina sposobna aglutinirati ogroman broj stanica ako dođe do reakcije neke krvne grupe na taj lektin.
To ne znači da se trebate odmah bojati svake hrane koju jedete. Konačno, lektina ima u izobilju u grahoricama, ribama i morskim plodovima, žitaricama i povrću. Ključ je u tome da trebate izbjegavati one lektine koji aglutiniraju vaše specifične stanice - što je određeno vašom krvnom grupom.
Npr. gluten- najčešći lektin u pšenici i drugim žitaricama - veže se za sluznice tankih crijeva i izaziva jake upale i bolnu nadraženost u nekih krvnih grupa, osobito u krvne grupe 0
Lektini su vrlo različiti, ovisno o njihovom porijeklu. Npr. lektin pšenice ima oblik različit od lektina soje i peijanja za različitu kombinaciju šećera; svaka je od tih namirnica za neke krvne grupe opasna, a za neke dobra.

kako se može otkriti koji su nam ektini štetni?
jednostavan test urina zvan Indican skala. Indican skala mjeri faktor zvan trulenje crijeva. Kad jetra i crijeva ne probavljaju bjelančevine pravilno, one stvaraju toksičnu tvar koju zovemo indolima. Indican skala pokazuje razinu tih toksičnih tvari u organizmu.
Ako izbjegavate namirnice koje sadrže bjelančevine s toksičnim lektinima ili koje us teško probavljive  za vašu specifičnu krvnu grupu, vaša će Indical skala biti niska.
Ako, naprotiv, redovito jedete hranu koja ima puno lektina ili je teško probavljiva, vaša će Indican skala biti visoka, što znači da imate velik nivo kancerogenih tvari u organizmu.

Ova se Indical skala koristila u konvencionalnoj medicini posljednjih 60 godina i primjenjivali su je komercijalni laboratoriji. Ironično je da mnogi laboratoriji posljednjih godina ne koriste tu skalu samo zato što je premalo ljudi tražilo tu pretragu.


izvor:djuliman.blogger.ba


ljekovitebiljke @ 09:55 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 28, 2008
Kada bi ljudi pili crni caj koliko piju kafu, rizik za demenciju smanjio bi se i do 60 odsto, jer lavonoidi, polifenoli, tanini i fluor odnose pobedu nad kofeinom, objavljeno je u casopisu „American Journal of Clinical Nutrition”. Slicne rezultate dalo je istraživanje Univerziteta u Singapuru prema kome bi samo dve šoljice crnog caja dnevno smanjile rizik od demencije do 55 odsto. Caj, posebno crni, zahvaljujuci bogatstvu blagotvornih sastojaka puno je zahvalnije osveženje od kafe koja je do sada na racun kofeina smatrana prijateljem koncentracije i kognitivnih potencijala uopšte. Studija je obuhvatila 2.500 pojedinaca u starosti od 55 godina naviše. Ispitanici su najpre navodili svoje navike pri ispijanju caja, posle cega su bili podvrgnuti testiranju kognitivnih funkcija. Eksperiment je ponovljen dve godine kasnije pa je otkriveno da su ljubitelji crnog caja pokazali najmanji pad u kognitivnim sposobnostima, što je jedan od prvih znakova demencije. Oni koji su pili šest do deset šoljica na dan poboljšali su šanse za do 63 odsto u odnosu na one koji uopšte nemaju te navike. Naucnici još nisu sasvim sigurni šta u caju štiti mozak, ali je odavno poznato da antioksidansi flavonoidi, kojima je bogat, štite celije od propadanja. Testiranja na životinjskim subjektima pokazala su da kroz caj flavonoidi sprecavaju razvoj kancerogenih oboljenja kože, pluca, usne šupljine, želudca, jetre i prostate, kao i da štite od srcanog i moždanog udara.

izvor:herbateka.eu


ljekovitebiljke @ 19:57 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, prosinac 23, 2008
Želite da uplatite dopunu za telefon, ali ne možete da se setite svog broja telefona. Nemate razloga za paniku! Prema najnovijim istraživanjima, više od 70 odsto Evropljana pati od rupa u memoriji. Obicno su posredi samo privremeni i kratkotrajni poremecaji, koji nemaju nikakve veze sa senilnošcu ili nekim psihickim poremecajima. Uglavnom je rec o zaboravnosti, koja je posledica rasejanosti, nepažnje i premorenosti. Uostalom, zaboravnost ima i neke pozitivne strane - naš mozak svakodnevno bombarduje tolika kolicina informacija da bi on eksplodirao da ne može da pravi automatsku selekciju poruka. Problem godina, medutim, ne treba zane­mariti. Vremenom pamcenje neizbežno gubi na efikasnosti i posle 65. godine zaboravnost je potpuno normalna „fiziološka pojava”. Ipak, ako se poznaju mehanizmi pamcenja, lakše ga je održati u dobroj formi........Memorija može da se podeli na neposrednu, kratkorocnu i dugorocnu. Neposredna je kada traje samo nekoliko sekundi (na primer, kada neki broj telefona pamtimo samo onoliko koliko nam je potrebno da bismo ga okrenuli, da bismo ga odmah zatim zaboravili). Kratkorocna je ako neku informaciju koja bi mogla da nas zanima cuvamo samo privremeno, a dugorocna je kada satima, danima, godinama ili celog života pamtimo sadržaje koje nipošto ne smemo da zaboravimo, izmedu ostalog i zato što od njih zavisi naš opstanak. Memorija nije lokalizovana u nekom odredenom delu mozga. On se sastoji od razlicitih oblasti i svaka od njih ima odredenu ulogu u prizivanju slika, pokreta, zvukova i informacija. Naucnici pretpostavljaju da je za dugorocnu memoriju zadužena cela moždana kora (narocito deo oko i iznad ušiju ako se gleda sa spoljašnje strane), dok su centri za neposrednu i kratkorocnu memoriju po svoj prilici smešteni negde duboko u mozgu (spolja gledano, negde iznad nosa).
Vitalnost uma u velikoj meri zavisi od nacina života, pri cemu kljucnu ulogu imaju ishrana, fizicka i intelektualna aktivnost. Za dobru memoriju je neophodna uravnotežena ishrana, koja ce mozgu obezbediti sve supstance neophodne za pravilno odvijanje svih biohemijskih procesa u njemu (belancevine, ugljeni hidrati, masti, vitamini, mineralne soli i enzimi). Treba, medutim, izbegavati tešku hranu pošto ona ne opterecuje samo želudac vec i mozak.

Glavi prija i fizicka aktivnost (pešacenje, vožnja bicikla, bavljenje bilo kojim sportom na amaterskom nivou) pošto povecava priliv krvi u mozak, koji tako ima na raspolaganju dovoljno kiseonika.

Osim toga, treba imati na umu da je mozak poput mišica kome je, da bi dobro funkcionisao, potreban stalni trening. Što ga više koristimo i što više veza uspostavlja neka nervna celija sa drugim neuronima, naše intelektualne sposobnosti su bolje.

Za borbu protiv mentalne lenjosti strucnjaci preporucuju citanje, pisanje i ucenje. Pomaže i rešavanje ukrštenih reci i drugih enigmatskih problema, igranje karata i šaha, ucenje stihova i verbalnih ili numerickih sekvenci napamet... I, naravno, ne treba zaboraviti ni dobar san (u proseku osam sati dnevno), bez koga nema bistrog uma.

- Emotivni stres, mentalni premor, anksioznost ili apatija otežavaju fiksiranje uspomena i njihovo vadenje iz skladišta u kome smo ih pohranili. Emotivna ravnoteža je, dakle, uslov za dobro pamcenje.

- Memorija otkazuje i onda kada je mozak predugo izložen intenzivnoj aktivnosti.

- Zloupotreba nekih lekova (pilula za spavanje, sedativa ili antidepresiva) može negativno da se odrazi na pamcenje. Zato se strogo treba pridržavati uputstva lekara i nikada ih ne treba kombinovati. Kokteli ovih lekova mogu da oštete mozak.

- Prekomerno konzumiranje alkohola nipošto ne pogoduje pamcenju. Štaviše, ono je jedan od najcešcih uzroka oštecenja nervnih centara zaduženih za memoriju.

izvor:www.herbateka.eu


ljekovitebiljke @ 12:22 |Komentiraj | Komentari: 0
Kesten je voce sa velikom kaloricnom vrednošcu, veoma slican žitu, posebno suvi kesten. Sadrži dosta vitamina A, B i C, kalijuma, bakra, mangana, fosfora, sumpora, natrijuma i kalijuma. „Kesten treba koristiti kod anemije, fizicke i intelektualne iscrpljenosti, kao energetsku podršku kod rasta, a posebno je preporucljiv kod rekovalescenata i osoba koje imaju proširene vene ili hemoroide”, objašnjava Branka Mirkovic, nutricionista. „Kesten ima antisepticna i antianemicna svojstva, i spada u energetski visokovredno voce, regenerator minerala, a deluje i osvežavajuce na organizam”, dodaje ona. Može da se jede svež, pecen, kuvan, prženi, kuvan kao pire, a može i da se koristi kao brašno za slatkiše. Treba ga koristiti samo kad je sasvim zreo, dobro kuvan ili pecen. Ako ga jedete, onda kesten treba da bude jedino jelo i izbegavajte kombinacije sa drugom hranom da bi se lakše svario. Dijabeticari ne bi trebalo da ga jedu. (Blic)

ljekovitebiljke @ 12:16 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 12, 2008

Kako jesti više od tri voćna obroka dnevno, a u organizam ne unijeti višak šećera?
Ko još može odoljeti osjećaju kada jede jabuku? No, krije li se iza tog ugođaja i nešto loše za naše zdravlje? S obzirom na obilje vitamina i minerala u voću, jasan je odnos - što više voća, to bolje za organizam.

Da biste se mogli prepustiti užitku bez bojazni da ćete narušiti svoj plan ishrane, pokušajte se pridržavati naše liste sedam vrsta najzdravijeg voća.

Šljiva

30 kalorija, 8 grama ugljikohidrata, 5 g proteina i 7 g šećera. Kada ih pogledate, možda ćete pomisliti da vas mali plodovi ne mogu zadovoljiti! Međutim, riječ je o izvanrednom voću bogatog okusa.

Jagode

46 kalorija, 11 g ugljikohidrata, 1 g proteina i 7g šećera. Nije samo u pitanju najzdravije voće kada je riječ o antioksidansima, riječ je o voću koje će vam omogućiti da uživate i u dodatnoj šolji bez imalo straha od "napada" šećera.

Lubenica

48 kalorija, 11,5 g ugljikohidrata, 1 g proteina i 9,5 g šećera.
Jedna šolja lubenice djeluje jednako osvježavajuće kao i šolja sladoleda. Osim toga, riječ je o tečnosti guste sadržine, tako da će vas i zasititi!

Kivi

50 kalorija, 12 g ugljikohidrata, 1 g proteina i 8 g šećera. Nećete pogriješiti s ovim voćem koje je izvanredna mješavina slatkog i kiselog okusa.

Dinja

54 kalorije, 14 g ugljikohidrata, 1 g proteina i 3 g šećera. Ovo je voće koje sadrži relativno malu količinu šećera, a možete biti sigurni da će vas zasititi.

Nektarina

63 kalorije, 15 g ugljikohidrata, 1,5 g proteina i 11 g šećera. Ovo voće je zaista izvanredno, dobrog je izgleda, sočno je i u potpunosti može zadovoljiti vaše potrebe za šećerom.

Mango

65 kalorija, 14 g ugljikohidrata, 5 g proteina i 12 g šećera. Možete sagorjeti kalorije guljenjem ovog voća i prije nego što ga počnete jesti! Sve u svemu, ovo egzotično voće sadrži zdravu količinu šećera, a ne zaostaje ni okusom.
izvor:/www.cyberbulevar.com
ljekovitebiljke @ 18:29 |Komentiraj | Komentari: 0
Svi znaju da je zdravo jesti voće, i nekoliko studija ukazuje da prirodne komponente u voću mogu da pomognu u sprečavanju srčanih oboljenje, raka i osteoporoze.

U jednoj studiji je utvrđeno da su pacovi, koji su jeli dosta kupina imali manje malignih tumora od onih koji nisu jeli kupine, maline, ribizle, brusnice i slično voće. Smanjenje kancerogenih tumora u jednjaku i debelom crijevu je bilo između 40 i 60 posto, dok je smanjenje raka u oralnoj duplji bilo oko 50 posto.

Kupine sadrže vitamine, minerale i druge vrijedne korisne sastojke za koje se zna da spriječavaju rak. Studija je utvrdila da su kupine, maline i brusnice uticale na metabolizam kancerogena s tim da je krajnji rezultat manja genetska šteta. Oni to čine smanjenjem stope premalignih i prekancerogenih ćelija i također stimulišu nestanak tih ćelija, a ne njihov rast.

Maline, kupine i brusnice inhibiraju formiranje krvnih ćelija u kancerogenim tumorima, što retardira njihov rast. Navedena istraživačka grupa počela je probni tretman ljudi time što se fokusirala na predkancerogeno tkivo u jednjaku, usnoj duplji i debelom crevu, gdje se ta jedinjenja mogu absorbovati najefikasnije.

Klinički proces je u suviše ranoj fazi da bi se moglo pričati o bilo kakvim otkrićima, međutim, nada je da će rezultati pokazati isti zaštitni efekat, koji je otkriven u slučaju studija sa životinjama. 

Druga studija navodi istraživanje sa trešnjama koje bi možda pružilo nadu  onima koji pate od artritisa i drugih inflamatornih bolesti. U okviru istraživanja zdravi volonteri su jeli oko 45 trešanja dnevno 28 dana. Tokom tog perioda istraživački tim je studirao specifične biomarkere u njihovoj krvi i urinu u vezi sa inflamatornim bolestima. Do kraja četvrte sedmice istraživači su izvijestili da su ti markeri opali za 18 do 25 posto. Slijedeći korak će biti ponavljanje iste studije sa onima koji su ili pretjerano gojazni ili su izloženi većem riziku od srčanih oboljenja ili već imaju povećani nivo CRP-a, kako bi se vidjelo da li trešnje smanjuju rizik od kardiovaskularnih i inflamatornih oboljenja.

Istraživači treće studije poručuju: pijte sok od narandže i grejpfruta, jer normalna konzumacija tih napitaka povećava jačinu i gustinu kostiju. Anti-oksidanti, vitamini, minerali i jedinjenja koja se nalaze u prirodi, efikasni su u sprečavanju raka, srčanih oboljenja i moždanog udara.

BH zdravlje www.medicina.ba

ljekovitebiljke @ 12:38 |Komentiraj | Komentari: 0
Jagode su bogate vitaminom C, kalijem, željezom i folnom kiselinom. Osam zrelih jagoda ima više vitamina C nego jedna naranča. Izuzetno su ukusne i niskokalorične, jedna šoljica svježih jagoda ima samo 45 kalorija.

Obiluju antioksidansima i fitonutrijentima, posebno fenolima, koji sprječavaju ili pomažu u liječenju teških i hroničnih bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularni problemi, maligna oboljenja, čir na želudcu, a čak pridonose i smanjenju holesterola. Sami fenoli daju jagodama antikancerogena  svojstva, a istraživanja su pokazala da jagode usporavaju starenje. Jagode su nezamjenjive ako ste izloženi sekundarnom pušenju, elagična kiselina u njima neutralizira karcinogenu supstancu PAH iz dima cigareta.

Treba ih jesti sirove, i to odmah poslije kupovine, a ne kao prerađene proizvode ili sokove koji obiluju šećerom. Kvalitetne jagode moraju biti pune i dozrele, prirodno sjajne crvene boje. Nemojte pogriješiti i kupiti nezrele, jer jednom ubrane više ne sazrijevaju. Ako ih nećete odmah jesti, izvadite ih iz kutije u kojoj su kupljene, očistite ih i rasporedite razmaknute u plitku posudu, lagano pokrijte papirnom maramicom i spremite u frižider najduže na dva dana. Pranjem im odstranjujemo prirodni zaštitni sloj, pa ako ih operete prije stavljanja u frižider, brzo će propasti.

Ako ih želite staviti u duboko zamrzavanje, dobro ih operite i osušite. Složite ih razmaknute na ravnu podlogu i stavite u zamrzivač. Jednom zamrznute, preselite ih u vrećicu. Zamrznute možete čuvati do godinu dana.

Jagode spadaju u  hranu koja se najčešće povezuje s alergijskom reakcijom. Sumnjate li na moguću alergiju,  izbjegavajte ih.  Jagode sadržavaju i oksalate, organske kiseline koje prirodno nastaju u biljkama, životinjama i ljudskom organizmu, a oni se vežu za mogućnost stvaranja bubrežnih i žučnih kamenaca. Trebale bi ih izbjegavati i osobe koje moraju unositi u organizam više kalcijuma jer oksalati utiču negativno na njegovu apsorpciju.


izvor:www.medicina.ba


ljekovitebiljke @ 12:22 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, prosinac 9, 2008

2 kašike čaja kadulje

5 listova lovora

20 gr šećera

1/2 l vode

Staviti da se kuha. Kad proključa kuhati još 5 minuta. Ostaviti 7-8 sati poklopljeno. Procijediti. Pihnuti više puta u toku dana po gutljaj.


ljekovitebiljke @ 10:25 |Komentiraj | Komentari: 0
1. list crnog duda  20 gr
    maslačak            20gr
    brezov list            20gr
    matičnjak            20gr
    mahuna graha
Tri supene kašike preliti sa 7 dcl hladne vode; ostaviti da stoji preko noći, a ujutro staviti na vatru da proključa i nakon toga hladiti pola sata. Procijediti  i popiti u toku dana.

2. 40 gr lista crnog duda
    40 gr mahuna graha
    20 gr bosiljka
Pomiješati, isitniti. 25 gr mješavine kuhati u 1/2 l vode. zatim poklopiti i ostaviti da odstoji15 minuta. Procijediti i piti 3 puta na dan po 1 šolju prije jela.

3. 60gr mahune graha
    40gr lista borovnice
2 kašike mješavine kuhati u 3 šolje vode sve dok se količina tečnosti ne smanji na 2 šolje. Po 1 šolju procijeđenog čaja piti 2-3 puta na dan.

3a. Uzeti po kašiku lista i ploda borovnice i mahune graška, pomiješati i preliti hladnom vodom (1/2 l); ostaviti da se natopi preko noći. Ujutro zagrijati do vrijenja i kuhati još 5 minuta. Pustiti da se ohladi ; procijediti i pola sata prije svakog jela popiti po šolju napitka.

4. Čaj od korijena maslačka
1 kašika suhog isitnjenog korijena stavi se u 2 dcl vode, kuha na laganoj vatri nekoliko minuta; procijediti poslije 15 minuta i piti tokom dana nezaslađeno.

5. Odvar protiv šećerne bolest
2 supene kašike isječenih mahuna graha staviti u 1/2 l vode i ukuhati do polovine. Procijediti i piti po šolju prije jela.


izvor:djuliman.blogger.ba


ljekovitebiljke @ 10:22 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 8, 2008
Kisela jabuka............................................oko 100gr
    Mlijeko............................................................150gr
    Žumance..............................................................2 kom
    Priprema: jabuku istružite,stavite u mlijeko, pa kuhajte do ključanja. Dobićete mliječnu kašu. Kada se ohladi dodajte žumance i dobro umutite.
    Upotreba: masku držite na licu oko 15 minuta. Vrlo brzo gubi se crvenilo kože i ona postaje glatka i meka. Dobro je da jabučnu masu nanesete i na kapke i na vrat, pa u svakom slučaju ostavite da djeluje bar 20 minuta.
 
   Jabuka se vrlo često može upotrijebiti i za masažu. Izrežu se kriške jabuke i brzom masažom postiže se nevjerovatna svježina kože. Jabuka se isiječe na 4 dijela,pa se komadićima trlja koža snažno i u krug. Ova maska može se ponavljati neograničeno. Uvijek i svakom koristi, posebno kod kože koja je uvela.
izvor:/ljepotaa.blogger.ba
ljekovitebiljke @ 12:35 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 7, 2008



Vitamin C (askorbinska kiselina) danas se primjenjuje naveliko i u raznim oblicima. Njegova osnovna uloga je sprečavanje pojave skorbuta koji nastaje kao posljedica manjka vitamina C u organizmu. Dnevna potreba je za vitaminom C kod odrasle osobe oko 100 mg.
Mišljenja o uzimanju vitamina C u svrhu zaštite od viroza i jačanja imuniteta uopšte, vrlo su oprečna. Uprkos tome, iznimno se mnogo upotrebljava radi zaštite od bolesti i u stanjima pojačane potrebe za vitaminima kao što su trudnoća, dojenje, starije životno doba, oporavak nakon bolesti, pojačan tjelesni napor... U svrhu prevencije koriste se doze od 50 do 200 mg, a u terapijske svrhe od 400 do 1000 mg vitamina C.
Interakcije s hranom - nisu poznate. Međutim, dugotrajno uzimanje visokih doza može oštetiti bubrege. Dobro je znati da se velike doze prirodnog vitamina C nalaze u paradajzu, ci-trusima i krompiru, a male količine u mlijeku.
Trebalo bi se pridržavati savjeta za adekvatnu upotrebu: Tablete vitamina C preporučljivo je uzimati nezavisno od obroka, ali uz puno tekućine. Šumeće tablete najbolje je, zbog mogućnosti oksidacije, popiti odmah nakon pripreme (otapanja), a retard oblici produženog djelovanja uzimaju se cijeli (bez žvakanja i sa dovoljno tekućine).                                   izvor:/ljepotaa.blogger.ba

ljekovitebiljke @ 23:14 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 5, 2008
Cijela biljka je ljekovita, a bere se bez korijena. Spriječava upale, a posebno je djelotvoran u liječenju bolesti ždrijela, promuklosti, katara ždrijela, bronhitisa. Koristi se pripremanje obloga u liječenju upala vena, čireva i otoka.

ljekovitebiljke @ 12:09 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, prosinac 2, 2008
2008_04_10_sjemenke.jpgRijetko je koja namirnica bogata vrijednim materijama toliko zanemarena u našoj ishrani poput sjemenki.

Visoka energetska vrijednost

Energetska vrijednost sjemenki ne zaostaje za onom orašastih plodova, a znatan broj kalorija duguju visokom procentu masnoća. Naime, više od polovine sadržaja čine masnoće, ali riječ je o visokovrijednim uljima, koja tek u malom dijelu čine zasićene, a većinom je ipak riječ o nezasićenim masnim kiselinama. Sjemenke se ističu visokim sadržajem esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje brojnih važnih funkcija u organizmu. Ljudsko tijelo nije sposobno da ih sintetiše, zbog čega je neophodan njihov unos kroz ishranu.

Značajan procenat čine proteini, zauzimajući 20 -25 posto sadržaja. Vitamina nema u izobilju (osim vitamina E u sjemenkama suncokreta), ali zato ima svega pomalo, počevši od vitamina A, preko vitamina E, do svih vitamina B kompleksa, izuzev vitamina B12. Sjemenke se ističu i sadržajem brojnih važnih minerala poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, selena i cinka, a nije zanemariva ni količina prehrambenih vlakana.

Zbog visokog udela ulja, sjemenke lako užegnu, pa je posebnu pažnju potrebno posvetiti njihovom čuvanju. Kako bi nutritivna vrijednost ostala maksimalno očuvana, najbolje ih je držati na hladnim i suhim mestima, u tamnim posudama koje ne propuštaju vazduh.

Susamove sjemenke

Polovinu sadržaja sjemenki susama čine ulja koja sadrže visok procenat oleinske i linolne masne kiseline, dok oko petinu sadržaja čine proteini visoke biološke vrijednosti. Susamove sjemenke su vrlo dobar izvor bakra i mangana, a ističu se i sadržajem magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, vitamina B1, cinka i prehrambenih vlakana.

Sjemenke susama sadrže i dva jedinstvena spoja iz grupe lignana: sezamin i sezamolin. Lignani su fitohemikalije koje se odlikuju brojnim pozitivnim svojstvima, među ostalim imaju svojstvo snižavanja holesterola i krvnog pritiska. Osim toga, svrstavaju se i u grupu fitoestrogena, koji se pod uticajem enzimskog sistema u našim crijevima pretvaraju u materije slične hormonima i na taj način pružaju zaštitu od tumora osetljivih na hormone, na primer karcinoma dojke. Dodatno, pokazalo se da susam štiti jetru od oksidativnih oštećenja.

Zdravstvene blagodati

Pozitivno djelovanje lignana kao fitoestrogena nije rezervisano samo na zaštitno dejstvo od karcinoma dojke. Upravo zbog djelovanja sličnim hormonima, rezultati brojnih istraživanja ukazali su na njihovo svojstvo ublažavanja tegoba povezanih sa menopauzom. Osim toga, sjemenke susama nude još čitav niz blagodeti.

Tako, na primer, bakar može da ublaži bolove i upale koje izaziva reumatoidni artritis, a magnezijum može da bude od koristi pri snižavanju visokog krvnog pritiska i prevenciji napada migrene. Iako se kalcijum ovdje ne nalazi u visoko iskoristivom obliku kao u mlijeku i mliječnim proizvodima, njegov visok sadržaj ipak može da bude od koristi u očuvanju gustoće koštane mase i prevenciji nastanka osteoporoze, posebno kod vegana.

Zbog prilično visokog procenta cinka, poželjno je da se sjemenke susama što češće nađu na jelovniku svakog muškarca. Naime, cink ima važnu ulogu u održanju zdravlja sperme i plodnosti kod muškaraca.

Kulinarska primjena

Dragocjeni sastojci susamovih sjemenki se bolje apsorbuju ako se one zgnječe i samelju. Ukoliko se samljevene sjemenke pomiješaju sa susamovim uljem, dobije se namaz tahini. Tahini se može dodati u razne umake, namazati na hljeb umjesto maslaca, ali i koristiti u pripremi kolača i keksa. Što se susamovog ulja tiče, ono se može koristiti za dinstanje, pečenje, prženje, ali i za pripremu umaka i salatnih preljeva.

Kašičica susamovih sjemenki može se dodati i omiljenim žitaricama za doručak ili jogurtu. Kombinacijom octa od pirinča, tamarija (umak od soje), zgnječenog bijelog luka i pečenih sjemenki susama, dobija se salatni preljev koji će dati poseban ukus svakoj salati. Sjemenke susama s malo limunovog soka dobro idu uz povrće kuhano na pari. Susamove sjemenke se mogu dodati i raznim marinadama ili posuti po sušiju, što jelu daje sasvim novu dimenziju.

Sjemenke suncokreta

Suncokretove sjemenke imaju visok procenat ulja od čak 50 posto, a prevladavaju višestruko nezasićene masne kiseline, posebno linolna. Nije zanemarljiv ni sadržaj proteina. Sjemenke suncokreta su odličan izvor vitamina E i B1 i dobar izvor mangana, magnezijuma, bakra, selena, vitamina B5, folne kiseline i prehrambenih vlakana.
ljekovitebiljke @ 10:43 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 1, 2008
2008_10_11_spanac.jpgHemijski spojevi iz spanaća zaista su od velike pomoći kada je riječ o izgradnji mišića.

Naučnici su otkrili da fitoecdisteroid iz Popajeve omiljene hrane povećava sintezu proteina u mišićima i do 120%.
Laboratorijski miševi koji su dobijali veće doze ovog vrednog sastojka postali su snažniji već posle 28 dana.

U cijeloj priči postoji i kvaka: za iste rezultate čovjek bi trebalo da pojede kilogram spanaća svaki dan. (Blic) 

ljekovitebiljke @ 22:10 |Komentiraj | Komentari: 0
U aromaterapiji se eterična ulja dovode u organizam dišnim putem i kroz kožu. Eterična ulja putem osjeta mirisa stižu do mozga i djeluju na hipotalamus, koji upravlja podsviješću i regulira rad vegetativnog nervnog sistema.
Mirisni podražaj iz hipotalamusa aktivira veliki mozak, centar svjesnog mišljenja. To znači da mirisni podražaji dolaze u podsvijest, a tek onda ih svjesno mišljenje spoznaje. Mirisni podražaji u hipotalamusu uvjetuju i lučenje nekih neurokemikalija kao što su endorfini
- tvari koje ublažavaju bolove, anestetik koji luči organizam za samoobranu, serotonin
- tvar koja umiruje i opušta, adrenalin
- tvar koja priprema organizam za pojačani napor
Eterična ulja imaju vrlo malu molekularnu masu pa lako prodiru kroz kožu (masažom i kupkama), a onda putem krvotoka dolaze do pojedinih organskih sistema na koje se vežu. Već nakon deset minuta moguće ih je dokazati u krvotoku, a izlučuju se putem kože, pluća i bubrega. Prava i potpuna aromaterapeutska svojstva imaju samo čista prirodna ulja. Osnovne metode djelovanja u aromaterapiji su masaža, akupresura i reflekologija. Eterična ulja pomažu djelovanje tih metoda i kada dospiju u organizam vraćaju mu harmoniju i povoljno djeluju na sustave i organe s poremećenom aktivnošću.
Djeluju na dušu i tijelo
Eterična ulja djeluju na duhovnost (razum), dušu (emocije) i tijelo, što znači cjelovito. Istinska ljepota čovjeka dolazi iznutra i odraz je skladnog i cjelovitog djelovanja duha, duše i tijela. Eterična ulja koja djeluju na duh i dušu opuštaju i pomažu u traženju unutrašnjeg mira, pomažu pri koncentraciji i pamćenju i štite nas da ne postanemo žrtva stresa. Ona eterična ulja koja djeluju na tijelo poboljšavaju funkcije kože, umiruju bolesna stanja kože, potiču i smiruju rad organskih sistema, a preko hipotalamusa djeluju na procese kojima upravljaju hormoni. Da bi u aromaterapiji imala prave efekte, eterična ulja moraju biti izuzetne kvalitete i potpuno prirodna. Prirodna eterična ulja prepoznaju se po izuzetno snažnom i “punom” mirisu. Zbog složenog kemijskog sastava nemoguće ih je u potpunosti falsificirati. Sintetička eterična ulja mogu se koristiti u parfimerijskoj industriji ili u mirisnim lampama, ali njihova upotreba u aromaterapiji potpuno je neprihvatljiva, jer nemaju životne moći, nemaju nikakav utjecaj na organizam, ili su popratni efekti loši. Prirodna eterična ulja izuzetno dobo djeluju pri masaži tijela i lica. Kontakt ulja sa završecima živaca u koži izaziva trenutačnu reakciju živčanog sistema čiji je rezultat opuštanje. Koriste se za inhalacije, u kupkama, u kompresama, u mješavanima za masažu, te za njegu lica i tijela.                              izvor:ljepotaa.blogger.ba
ljekovitebiljke @ 18:24 |Komentiraj | Komentari: 0



Kantarion raste na livadama i rubovima šuma. Ljekoviti dio biljke su cvjetovi i listovi, a koriste se za liječenje bolesti pluća, grčeva u stomaku i želucu, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre i mokraćne bešike. Dobar je protiv posjekotina i hemoroida, kao antiseptik, a etarsko ulje od kantariona djeluje protiv crijevnih parazita. Koristi se u kozmetici za njegu i zaštitu kože, prilikom masaže, jer je djelotvoran u liječenju suhe kože, akni i opekotina. Prilikom upala unutrašnjih organa pomaže čaj od kantariona, koji se pije nekoliko puta dnevno, a najbolje prije svakog obroka, tokom dvije do tri nedjelje.
Recept - Pripremanje ulja od kantariona
U staklenu bocu stavite oprane i prosušene svježe listove i cvjetove kantariona. Prelijte ih hladnocijeđenim maslinovim uljem i flašu zatvorite plutanim čepom. Bocu ostavite na suncu. Da biste dobili dobro i ljekovito kantarionovo ulje, potrebno je da proces oslobađanja eterskih supstanci u maslinovo ulje traje oko godinu dana.                                                   izvor:ljepotaa.blogger.ba

ljekovitebiljke @ 18:19 |Komentiraj | Komentari: 0
*
Arhiva
« » pro 2008
Anketa
Koje su vam najdraže biljke?