+
Blog - listopad 2008
petak, listopad 31, 2008
(Lat. Secale cereale, engl. rye)Raž vjerojatno potječe iz Turske ili Afganistana, gdje još i danas raste u divljini.Raž je dugo vremena bila smatrana korovom i stočnom hranom. No, to je žitarica bogata mineralima, naročito kalijem, fosforom i magnezijam, te kao i ostale žitarice sadrži vitamine B kompleksa i vitamin E.Raž je žitarica koja je najsličnija pšenici po izgledu i po strukturi. Jedino te dvije žitarice se mogu koristiti bez ikakve prerade, pošto nemaju vanjski zaštitni sloj - pljevu. Relativno je mala količina glutena u raži, tako da je kruh koji se radi isključivo od raženog brašna veoma gust i tvrd, te ga treba kombinirati sa pšeničnim brašnom ili sa nekim drugim brašnom. Kruh u kojem je uvršteno i raženo brašno ima izuzetan okus i miris, i veoma je tražen. Osim toga, ima manje škroba, pa ga i dijabetičari smiju koristiti. Preporučuje se anemičnim osobama, rekonvalescentima i djeci uzimanje klica proklijale raži koje su bogate vitaminima i mineralima, i lako su probavljive. 

ljekovitebiljke @ 08:51 |Komentiraj | Komentari: 0
(Lat. Zea mays, engl. corn)Kukuruz je žitarica koja nam dolazi iz Južne Amerike, gdje su je američki Indijanci nazivali "kćer života". U kratkom je vremenu osvojio svijet, i po zasijanim površinama danas se probio na drugo mjesto (iza pšenice), a po proizvodnji čak na prvo mjesto. Stanice ovojnice sadrže pigmente koji određuju boju kukuruza koja varira od crne preko žute do potpuno bijele. Nerafinirani kukuruz sadrži beta karoten koji doprinosi podmiruju potreba za vitaminom A.

Kukuruz je dobro u prehrani kombinirati s mahunarkama jer na taj način zadovoljava potrebe za bjelančevinama i mineralima, a vrijednost kukuruznog kruha se nadopunjava dodatkom male količine sojinog brašna.Poznato je da kukuruzne kašice vežu na sebe velike količine vode čime im se čak šesterostruko povećava obujam, tako da kroz veliku količinu hrane dobivamo malo energije - a time i kalorija. Kukuruz se za ljudsku prehranu koristi na mnogo načina: kuhan ili pečen, kao kukuruzno brašno, kukuruzne klice, mlado zrnje u limenkama, u obliku kokica, palente ili žganaca, ili kukuruznog ulja. Sve više se primjenjuju i zdrave i praktične kukuruzne pahuljice poznate po engleskom nazivu corn flakes. One se dobivaju kuhanjem i mljevenjem kukuruznog zrna, nakon čega se zapeku da dobiju poznatu žuto - smećkastu boju i postanu hrskave. Ponekad se obogaćuju vitaminima i mineralima.

ljekovitebiljke @ 08:44 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, listopad 28, 2008
Danas se zna da je Iako male kaloricne vrijednosti paradajz je jedna od bioloski najvrijednijih povrtnih biljaka. Pored vode, koje ima najvise 93%,nesto ugljenih hidrata i belancevina, u plodu paradajza ima izuzetno mnogo vitamina i mineralnih soli, sto ga cini zdravom hranom.Sadrzi C vitamina koliko i u limunu ili narandzi, karotina koji organizmu daje vitamin A, zatim dovoljno vitamina B, K i P. Visoku biolosku vrijednost mu daju i mineralne soli kalijuma(250-300 miligrama), natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvozdja,kao i nesto manje bakra, mangana, bora,kobalta - stoga se koristi i kao ljekovito sredstvo.Za jacanje odbrambenog sistema organizma,protiv katara creva i zeluca, za regulisanje probave,za izbacivanje vode iz organizmai, protiv viskog krvnog pritiska, protiv reume i gihta.
ljekovitebiljke @ 20:01 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 27, 2008
Sastojak brokule može da ogranici oštecenja koja dovode do hronicne opstruktivne plucne bolesti (KOPB), objavili su americki naucnici. Testiranja sprovedena na „Johns Hopkins School of Medicine“ su pokazala da sastojak brokule po imenu sulforapan povecava aktivnost gena NRF2 u ljudskim celijama pluca i da ih tako štiti od oštecenja prouzrokovanih toksinima. Uz to, istraživanja sprovedena do sada sugerišu da je smanjena aktivnost NRF2 povezana s razvojem teškog oblika emfizema, jednog od stanja koje pogada osobe s KOPB-om(Blic)
ljekovitebiljke @ 12:05 |Komentiraj | Komentari: 0
Usporeni metabolizam, preobilni obroci, dugotrajno sedenje bez fizicke aktivnosti - karakteristicni posebno tokom zimskog perioda, uticu na sporiju eliminaciju i zadržavanje štetnih materija, kao što su toksini i slobodni radikali To dovodi pre svega do nastanka masnih naslaga i celulita, a potom i do niza bolesti. Da li vam je poznato da je za zdravo mršavljenje neophodna kvalitetna detoksikacija organizma, kao i dobro varenje i resorpcija. Priroda pomaže detoksikaciju.......Nesebicni darovi prirode pružaju priliku da poboljšamo naš izgled i naše zdravlje...... Fermentirani pirincani skrob obuhvata enzime amilaze, proteaze, laktaze i lipaze. To su digestivni enzimi koji razlažu ugljene hidrate, proteine i masti i time regulišu varenje. ... Anis i kormorac sprecavaju nadimanje, umiruju grceve, jacaju želudac, pospešuju varenje i izlucivanje štetnih sokova...... Ðumbir ubrzava metabolizam i varenje.
lStrucnjaci su iskombinovali
Ipak, teško možete sami napraviti tako dobru kombinaciju bilja kakvu možete naci u dijetetskim dodacima.
Napitak „Body plat digestione“ ima idealnu kombinaciju bilja koja reguliše varenje, resorpciju i sprecava centralni tip gojenja. Zeleni caj u ovom preparatu ima snažno antioksidativno dejstvo, ortosifon osim diuretskog delovanja na bubreg aktivira i detoksikaciju organizma, a alge su pravi koncentrat mora i kao što ciste more, tako ciste i naš organizam poboljšavajuci celijsku razmenu i eliminaciju metabolita u organizmu. Preparat se prepo-rucuje u slucaju otoka, zadržavanja vode u organizmu i celulita.
Zatim tu su i „Britania“ napici na bazi algi koji sadrže gospin plašt (silimarin) koji jaca sve funkcije jetre, organa koji procišcava krv od toksicnih materija. Articoka smanjuje nivo uree (produkt metabolizma proteina) u krvi i podstice njeno izbacivanje iz organizma. Kurkurma reguliše rad crevne flore i deluje antikancerogeno(Blic)

ljekovitebiljke @ 11:59 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, listopad 26, 2008
Bademi su bogat izvor antioksidanasa, vitamina E, magnezijuma, kalcijuma, biljnih vlakana i proteina. Ranije se smatralo da sadrži isuviše masnoca da bi bio zdrava grickalica, a sada se zna da 90 odsto ove namirnice cine nezasicene masnoce i da je veoma koristan za dijete i gubljenje viška kilograma. Badem daje i osecaj sitosti. Nezasicene masnoce smanjuju nivo lošeg holesterola, a da biste to postigli, dovoljno je da pojedete dva badema dnevno. Ista kolicina ovih grickalica pomoci ce vam da snizite povišen krvni pritisak. Badem je bogat i mineralima, posebno važnim za zdravlje kostiju - kalcijumom, magnezijumom, manganom i fosforom i zato je veoma dobar za prevenciju osteoporoze.

ljekovitebiljke @ 11:58 |Komentiraj | Komentari: 0
Muškarci sa nižim sadržajem D vitamina u krvi možda su pod vecim rizikom obolevanja od dijabetesa tipa 2, upozoravaju finski strucnjaci sa Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Helsinkiju. Tim sa ovog instituta, na celu sa dr Paulom Knektom, konkretno je ustanovio da su osobe muškog pola koje su tokom istraživanja imale najviše vrednosti vitamina D u krvi, 22 godine kasnije najmanje verovatne žrtve dijabetesa tipa 2, prenosi Rojters. Manjak vitamina D utice na sekreciju insulina i neka ranija istraživanja su vec pokazala vezu izmedu niskog sadržaja vitamina D u krvi i šecerne bolesti... Medutim, sva ta istraživanja odnosila su se na trenutno stanje, jer ljudi koji su u njima ucestvovali nisu kasnije praceni. U Finskoj studiji ucestvovali su muškarci i žene starosti od 40 do 74 godine, koji na njenom pocetku nisu bolovali od dijabetesa. Posle 22 godine kod 412 ispitanika pojavio se dijabetes tipa 2. Uporeden je bazicni nivo sadržaja D vitamina u krvi onih koji su oboleli, sa sadržajem ovog vitamina u krvi 986 ispitanika kod kojih se nije pojavila šecerna bolest. Pošto su uzeti u obzir faktori koji uticu na pojavu dijabetesa kao što su telesna težina ili fizicka aktivnost utvrdeno je da su muškarci koji su po sadržaju vitamina D u krvi pripadali gornjoj cetvrtini bili pod 72 odsto manjim rizikom da obole od šecerne bolesti od onih iz cetvrtine sa najnižim nivoom ovog vitamina. Kod žena ta veza nije uocena.
Finski strucnjaci napominju da izvesni faktori ishrane i nacina života mogu da budu delimicno odgovorni za vezu izmedu D vitamina i rizika od dijabetesa i isticu da su neophodne dodatne studije da bi se sa sigurnošcu utvrdila eventualna uloga pomenutog vitamina u prevenciji šecerne bolesti.

ljekovitebiljke @ 11:55 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 16, 2008
Uzimanje nekih lijekova sa vocnim sokovima znatno umanjuje njihovu efikasnost, saopšteno je na sastanku Americkog hemijskog društva. Krivac za to su najverovatnije flavonoidi, jedinjenja koja, iako su inace veoma korisna za zdravlje, u ovom slucaju blokiraju enzime u organizmu zadužene za apsorpciju u vodi rastvorljivih supstanci iz stomaka u krvotok, prenosi Rojters. Kanadski strucnjak dr Dejvid Bejli sa Univerziteta Zapadnog Ontarija i njegov tim zasad su otkrili negativan efekat na ovom planu sokova od grejpfruta, pomorandže i jabuke, kao i konzumiranja svežih plodova tog voca. S obzirom na to da su flavonoidi veoma rašireni sastojak i voca i povrca, verovatno je da loše dejstvo na apsorpciju lijekova nemaju samo tri vrste soka koje su Kanadani testirali. Grupa dr Bejlija je prva, još prije dvije decenije, upozorila da sok od grejpfruta povecava koncentraciju nekih medikamenata u krvi do potencijalno toksicnih vrednosti, time što blokira njihovo razlaganje. Otad je ustanovljeno da se ta opasnost od soka grejpfruta odnosi na gotovo 50 lekova. Najnovije istraživanje demonstriralo je suprotni efekat soka grejpfruta na apsorpciju nekih lijekova. Na primjer, kada bi antialergen feksofenadin bio uzet s cašom soka od grejpfruta, nivo medikamenta koji bi dospeo u krvotok bivao bi manji za polovinu.

Dosad su slicni rezultati ustanovljeni i kod konzumiranja ciklosporina (lijeka koji se koristi za sprecavanje odbacivanja presadenog organa), etopozida (lijeka protiv raka) kao i nekih betablokatora korišcenih za lijecenje visokog krvnog pritiska i srcanih oboljenja. Utvrdeno je i negativno dejstvo vocnog soka na apsorpciju nekih antibiotika.

Dr Bejli smatra da je to samo "vrh ledenog brega" i da ce se sigurno otkriti još mnogi lijekovi kojima ne prija "društvo" vocnog soka. On veruje da se to odnose i na mnoge vitamine korišcene u formi dodataka ishrani.

On naglašava da se najbolji efekat lijeka postiže kada se popije s cašom vode na prazan stomak, osim ako lekar ne savetuje drugacije.

Utešno je da negativan efekat vocnih sokova na apsorpciju lijekova traje najviše cetiri sata, tako da i ljudi koji uzimaju neku terapiju mogu u odredeno vreme bezbrižno konzumirati sokove

ljekovitebiljke @ 12:53 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Svejedno da li je u pitanju jabuka, kruška ili ananas, svako voce sadrži druge kombinacije vitalnih materija. Zato nutricionisti preporucuju da kod kuce postavite korpu sa vocem - kao malu kucnu apoteku...Jedan griz jabuke nas cini jakim protiv prehlada i pomaže protiv stresa. Osim vitamina C i kalijuma, u jabukama se nalazi i bioaktivna supstanca kvercetin koja zaustavlja alergije. Pektin snižava povišeni ili visoki LDL holesterol, pa zato jabuke jacaju srce i krvotok i štite od arteroskleroze.... Kruške sadrže brojne elemente u tragovima - medu njima i fosfor i bakar - koji mozak cine aktivnim i sprecavaju zaboravnost.... Grožde osim vitamina C sadrži i mnoge vitamine iz B grupe i time jaca nerve. Ono nas zbog visokog procenta magnezijuma štiti od posledica stresa, ali poboljšava i raspoloženje. Grožde nas cini mladim, jaca srce i disajne puteve.

ljekovitebiljke @ 12:50 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, listopad 15, 2008

SLJEZ - ČAJ OD SLJEZA

 
Valja razlikovati bijeli sljez i crni sljez.

BIJELI SLJEZ je biljka koja se najčešće koristi za liječenje dišnih organa, kod prehlade, gripe, upale grla, bronhitisa, olakšavanja iskašljavanja.

Čaj od korijena bijelog sljeza može pomoći kod crijevnih bolesti, regulira stolicu: pomaže i kod proljeva i kod zatvora.

Također se koristi kod problema s mokraćnim mjehurom, otežanog mokrenja, upale mjehura i bubrega.

CRNI SLJEZ, odnosno čaj od crnog sljeza pospješuje izlučivanje sluzi, liječi promuklost, te pomaže u liječenju astme.

Crni sljez olakšava crijevne i želučane grčeve.

Priprema: Sljez je jedan od rijetkih čajeva koji se prave u hladnoj vodi. 8 h se korijen namače, a potom se procijedi i po potrebi zagrijava.

ljekovitebiljke @ 17:47 |Komentiraj | Komentari: 0
gospina trava, čaj od gospine trave

 
Gospina trava ili kantarion najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije. Njeni blistavo žuti cvjetovi i simbolično predstavljaju moć sunca u otjerivanju sila tame, a njeni antidepresivni učinci visoko su cijenjeni i u konvencionalnoj medicini.

Gospina trava se već stotinama godina koristi oralno za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti, anksioznosti, kao i kod bolova živaca.

Oblozi od gospine trave ili ulje gospine trave izvana se koristi kod rana, opeklina, sunčanih opeklina, kod ujeda insekata i sl.

Travari i neki liječnici je preporučuju kod rana koje teže zacjeljuju jer ubrzava obnovu kože.

Kada se koristi u svrhu liječenja depresije gospina trava nije „brz“ lijek. S njom nećete postići trenutni oporavak, ali pokazuje odlične dugoročne rezultate. Biljka pomaže tijelu i duši da se oporavi, te se izgradi čvrst temelj za kompletno izlječenje.

U pravilu se čaj pije tri puta dnevno, osim ako nije drugačije naznačeno u uputama, a prije nego što primijetite prva poboljšanja morat ćete pričekati najmanje tjedan ili dva. Obično jedan tretman traje tri do šest mjeseci. Iako osobe primijete značajno poboljšanje već nakon mjesec do dva korištenja, tretman nije preporučljivo prekidati radi potpunog izlječenja.

Pri normalnoj uporabi nisu zamijećeni neki negativni efekti, iako gospina trava jako utječe na druge lijekove i njihovu djelotvornost, posebno kontracepcijskih pilula, lijekova za tretiranje tumora ili onih za liječenje HIV-a. Zbog toga je nužno konzultirati se s liječnikom prije tretmana gospinom travom.

Također, poznato je kako gospina trava čini kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost, zbog toga je vrlo važno izbjegavati sunce za vrijeme korištenja biljke.


Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

ljekovitebiljke @ 17:28 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, listopad 11, 2008
BIJELI ČAJ
Bijeli čaj poznat je u tradicionalnoj kineskoj medicini kao eliksir dugovječnosti i ljepote.

Izuzetno je bogat antioksidantima, tvarima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala.

Pije se i preventivno jer jača imunološki sustav.

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

ljekovitebiljke @ 20:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Dugo vremena poznat po smirujućem efektu, ekstrakt biljke kantarion mogao bi zamijeniti najpoznatiji antidepresiv današnjice - planetarno popularni Prozac.
Biljka latinskog imena Hypericum perforatum, poznatija kao kantarion, višegodišnja je zeljasta biljka koja djeluje kao antidepresiv, sedativ i antibiotik.

Naučnici su otkrili da se od ekstrakta ove biljke može napraviti lijek koji bi se kupovao u prodavnicama zdrave hrane, a mogli bi ga koristiti svi uzrasti.

"Ekstrakt kantariona i prije se davao mladim osobama kao zamjena za moderne antidepresive kao što su Prozac i Seroxat", rekao je dr.Klaus Linde, glavni autor ove studije s jednog njemačkog medicinskog instituta.

Pretpostavlja se da kantarion u mozgu zadržava serotonin, supstancu odgovornu za pozitivno raspoloženje čovjeka, a studija je provedena na 5.489 ljudi koji pate od blažih oblika depresije.

"Mnogo ljudi koristi antidepresive i onda kad ne smije. Naprimjer trudnice ili tinejdžeri su najrizičnije grupe", dodao je Linde, "a kantarion je jedini alternativni lijek koji daje rezultate."

Postoji i legenda koja kaže da žuti cvjetovi kantariona preko ljeta skupljaju sunčeve zrake, da bi ih ljudima kasnije vratili u tamnim mjesecima.

(Sarajevo-x.com)
ljekovitebiljke @ 20:09 |Komentiraj | Komentari: 0
Znanstvenici su otkrili da rana na koju se stavlja med u prosjeku zacijeli četiri dana brže no s korištenjem specijaliziranih preparata.
Stavljanje soli na ranu boli, ali stavljanje meda na ranu pomaže u njenom bržem zacjeljivanju, tvrde znanstvenici, piše Cbc.

-.-Andrei Ghergar-.-
Andrei Ghergar

Riječ je o receptu koji je zapisan još i u antičkim egipatskim spisima o tretiranju rana i izvođenju operacija. Neka su istraživanja na životinjama također pokazala kako med na rani ubrzava njeno brže zarastanje. Do ovog su zaključka došli znanstvenici iz Novog Zelanda nakon što su proučili rezultate 19 znanstvenih istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 2500 osoba, a koji su proučavali korist uporabe meda u medicinske svrhe.

Pokazalo se da stavljanje meda na manje do umjerene opekline i rane ubrzava njihovo zacjeljenje za čak četiri dana.

Ipak, med nema takvo djelovanje kad su u pitanju ozbiljnije rane i snažne opekline. Osim što rana brže zacijeli kad se na nju stavi med, znanstvenici napominju kako je riječ o prirodnom proizvodu kod kojeg nema opasnosti od nuspojava kao kod korištenja kemijskih proizvoda za tretiranje rana.


ljekovitebiljke @ 19:55 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 9, 2008
Radič, rukola, raštika i sve tamnozeleno lisnato povrće odličan su izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje posjeduju čitav niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. Klorofil djeluje kao "čistač" krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.
ljekovitebiljke @ 01:44 |Komentiraj | Komentari: 0

Čajevi od metvice (Mentha piperita), kamilice, matičnjaka (Mellissa officinalis) sprječavaju povraćanje, gadljivost i podrigivanje, što se često javljaju u nekih bolesnika s akutnim hepatitisom.

 

ljekovitebiljke @ 01:25 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, listopad 8, 2008
Magnezij je četvrti po zastupljenosti mineral u ljudskom tijelu, a oko 50% ukupne količine nalazi se u kostima. Zapravo zajedno uz kalcij i fosfor čini glavni sastojak naših kostiju. Ostatak se uglavnom nalazi u stanicama tkiva i organa. Samo 1 % se nalazi u krvi.

Ravnoteža magnezija i kalcija važna je za zdrave zube i kosti, smanjuje opasnost od pojave osteoporoze, a u ukoliko je bolest već nastupila, ograničava njezine učinke.

Dobri izvori magnezija su riba, zeleno lisnato povrće, mlijeko, orasi, sjemenke i žitarice punog zrna. Rafinirano brašno vrlo je oskudno magnezijem.

Potreba za magnezijem povećava se kod stresa ili bolesti. Može pomoći u liječenju nesanice, mišićnih grčeva i bolesti srca te krvnih žila.

Organizam prerađuje magnezij tako da bubrezi prema potrebi stvaraju zalihe, a sav višak izlučuju pa je manjak magnezija ili trovanje jako rijetka pojava. Mogućnost ili veći rizik od trovanja mgnezijem postoji kod osoba koje pretjerano rabe laksative ili su imale bubrežne tegobe.
ljekovitebiljke @ 18:35 |Komentiraj | Komentari: 0
Jeste li znali da adekvatan unos kalcija može rezultirati smanjenjem opsega struka? Da kalcij igra ulogu u prevenciji intestinalnih karcinoma? Ili da smanjuje rizik od pojave bubrežnih kamenaca?
 

Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Od 1– 1,5 kg kalcija sadržanog u ljudskom organizmu, 99 % se nalazi u kostima i zubima. Neophodan je za izgradnju kosti i zubi, grušanje krvi, prijenos živčanih impulsa te kontrakciju mišića. Međutim, najpoznatija uloga kalcija je prevencija osteoporoze.

Većinu "prehrambenog" kalcija dobivamo iz mliječnih proizvoda. Ostali dobri izvori kalcija su sardine, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu. Danas je trend obogaćivanja hrane apsolutni adut prehrambene industrije, te se nerijetko na policama supermarketa susrećemo sa sokovima, mlijekom, jogurtima, pa i žitaricama obogaćenim kalcijem.

Utvrđen dnevni adekvatni unos kalcija za odrasle je 1000 mg. Ovu količinu možemo unijeti s tri velike čaše mlijeka. Iako je moguće pažljivo izbalansiranom prehranom unijeti potrebnu količinu kalcija, mnogi se odlučuju na dodatke prehrani, a nerijetko je to i savjet liječnika. Osobama koje boluju od osteoporoze preporučuje se dodatni unos kalcija iz suplemenata i to u dozama koje ovise o dobi, a prikazane su u tablici.

Kad birate pripravak kalcija:
Odaberite onaj koji sadrži zasebni kalcij, primjerice u formi kalcij – karbonata. Multivitaminsko – mineralni pripravci uglavnom sadrže male količine kalcija – čak i onda kada je na pakiranju naznačeno da sadrže kalcij.
Apsorpcija kalcija iz dodataka prehrani može ovisiti o vrsti hrane i nutrijenata s kojima se konzumira. Primjerice, kisele namirnice, laktoza i masnoće koje produljuju vrijeme prolaska kroz gastrointestinalni sustav, pospješuju apsorpciju kalcija iz suplemenata. Oksalati, fitati i prehrambena vlakna inhibiraju apsorpciju kalcija. Stoga se namirnice koje sadrže spomenute kemijske spojeve, poput zelenog lisnatog povrća (blitva, špinat) ne smatraju dobrim izvorom kalcija.

Apsorpcija kalcija je smanjena kada se uzimaju visoke doze od jednom (više od 400 mg), a ovisi i o tome koliko je brza razgradnja u želucu. Suplemente kalcija najbolje je uzimati navečer prije spavanja, jer će se tako najbolje iskoristiti.

Adekvatan unos kalcija najvažniji je u djetinjstvu i adolescenciji, a istraživanja pokazuju da je taj unos često nedovoljan. Stoga glavni cilj liječnika i nutricionista treba biti postizanje unosa adekvatne količine kalcija u adolescentica, putem hrane i suplemenata. Iako povećani unos kalcija putem suplemenata u žena u postmenopauzi ima vrlo mali utjecaj na usporavanje smanjenja gustoće koštane mase i smanjenje rizika od prijeloma kosti, treba ustrajati na adekvatnom unosu jer i mala korist može biti važna.

Kada birate pripravak kalcija, odaberite onaj koji sadrži zasebni kalcij, primjerice u formi kalcij – karbonata. Multivitaminsko – mineralni pripravci uglavnom sadrže male količine kalcija – čak i onda kada je na pakiranju naznačeno da sadrže kalcij. Kada bi takvom pripravku bila dodana dnevno potrebna doza kalcija (1000 mg), tableta bi bila veličine pikule. Ako koristite pripravke kalcija kojima je dodan vitamin D, obratite pažnju da Vaš dnevni unos ne prijeđe dnevno potrebnu količinu od 200 internacionalnih jedinica ili 5 mikrograma.

Kalcij i osteoporoza
Adekvatna prehrana tijekom cijelog života esencijalna je za razvoj i održavanje kosti. Iako bolesti poput osteopenije (smanjenja gustoće koštane mase) i osteoporoze imaju kompleksnu etiologiju, rizik pojave ovih bolesti može se umanjiti osiguravanjem potrebnih nutrijenata u određenim životnim periodima. Često se uzrokom osteoporoze proglašava nedostatni unos kalcija, posebice tijekom adolescencije. Poznato je da se vrhunac gustoće koštane mase postiže do 35 godine te je stoga dodatak kalcija i vitamina D djevojčicama i adolescenticama koje izbjegavaju mliječne proizvode korisna mjera prevencije. Adekvatan unos kalcija i vitamina D primarna je nutritivna prevencija osteoporoze, no popis važnih nutrijenata prilično se proširio u posljednjih nekoliko godina te se spominju i magnezij, vitamin C, bor i fitoestrogeni.
Kalcij i vitamin D u formi suplementa djeluju sinergijski i smanjuju rizik od fraktura u muškaraca i žena te se ovi nutrijenti moraju uzimati u kombinaciji. Također, gotovo svi randomizirani pokusi o učinkovitosti lijekova za osteoporozu uključivali su kalcij i vitamin D kako bi se pospješila učinkovitost samog lijeka. Nadalje, suplementi kalcija i vitamina D ocijenjeni su kao neškodljivi i polučuju korisne učinke koji nisu vezani samo uz prevenciju i terapiju osteoporoze.

Kalcij i mršavljenje
U posljednjih pet godina, više od 50 studija provedenih širom svijeta pokazalo je da postoji veza između unosa prehrambenog kalcija i održavanja adekvatne tjelesne mase, štoviše čak i gubitka suvišnih kilograma.

Nekoliko studija objavljenih u znanstvenom časopisu International Journal of Obesity ukazuje da adekvatan unos kalcija može rezultirati smanjenjem opsega struka, indeksa tjelesne mase i općenito masnog tkiva, te posljedično utjecati na postizanje i održavanje adekvatne tjelesne mase. U istom časopisu predstavljeni su i klinički dokazi koji objašnjavaju mehanizam gubitka tjelesne mase unosom prehrambenog kalcija. Prema njima, kalcij može smanjiti tjelesnu masu vežući masti iz probavnog sustava te povećavajući njihovu razgradnju i uklanjanje iz tijela.

Kalcij i karcinom debelog crijeva
Karcinom kolorektuma uzrokovan je kombinacijom genetičkih i okolišnih čimbenika, međutim stupanj utjecaja ovih dvaju čimbenika razlikuje se od pojedinca do pojedinca. Studije provedene na životinjama ukazale su na potencijalnu korist kalcija u prevenciji intestinalnih karcinoma. Klinički pokusi na ljudima pokazali su da postoji skroman trend smanjene učestalosti adenoma kolorektuma (prekanceroznih polipa) kod ispitanika koji su uzimali 1200 – 2000 mg kalcija dnevno. Ipak, nije sasvim jasno ima li takvo djelovanje kalcija preventivan učinak na nastanak samog karcinoma kolona. Budući da su studije dale različite rezultate, potrebno je pričekati rezultate nadolazećih studija kako bi mogli sa sigurnošću potvrditi djelovanje kalcija na prevenciju karcinoma debelog crijeva.

Kalcij i povišeni krvni tlak
Veza između kalcija i krvnog tlaka intenzivno se istražuje u posljednja dva desetljeća. Brojne studije sukladne su u rezultatima koji ukazuju na pozitivan učinak kalcija na sniženje povišenog krvnog tlaka. Doze kalcija korištene u različitim kliničkim pokusima variraju od 500-2,000 mg/dan, a najčešće su korištene doze od 1,000-1,500 mg/dan. Istraživanja ukazuju da unos kalcija u preporučenoj dozi (1,000-1,200 mg/dan) može biti korisna strategija za prevenciju i terapiju blage hipertenzije (povišenog krvnog tlaka).

Kalcij i bubrežni kamenci
Bubrežni kamenci u formi kalcij-oksalata najčešći su oblik bubrežnih kamenaca. Ranije se smatralo da je visok unos kalcija čimbenik rizika koji doprinosi razvoju bubrežnih kamenaca. Budući da su novije studije pokazale sasvim suprotno – da kalcij zapravo smanjuje rizik od pojave bubrežnih kamenaca – preporuke su se izmijenile.

Osobe podložne nastanku bubrežnih kamenaca trebaju izbjegavati sol i hranu koja sadrži mnogo oksalata, poput špinata, rabarbare i blitve. Vrijedi poslušati i Hipokratov 2 000 godina star savjet za sprečavanje bubrežnih kamenaca koji glasi: pijte više vode!

Koliko kalcija uzeti dnevno?
Za osobe od 19 do 50 godina preporučuje se unos 1000 mg dnevno; za osobe iznad 51 godine preporučuje se 1200 mg dnevno. Najčešća dodatna količina za odrasle iznosi 800- 1000 mg dnevno.

Dnevne potrebe za kalcijem:
• djece od 1-3 godine iznose 500 mg/dan
• djece od 4-8 godina iznose 800 mg/dan
• djece od 9-13 godina iznose 1300 mg/dan
• mladih od 14-18 godina iznose 1300 mg/dan
• osoba od 19-30 godina iznose 1000 mg/dan
• osoba od 31-50 godina iznose 1000 mg/dan
• osoba iznad 51 godinu iznose 1200 mg/dan

Nuspojave i interakcije
Konstipacija, nadutost i plinovi ponekad se povezuju s korištenjem kalcijevih suplemenata. Osobe s poremećenom funkcijom štitnjače, ili kroničnim bolestima bubrega ne bi trebali konzumirati kalcij prije nego se savjetuju s liječnikom. Za ostale odrasle osobe, količina od 1300 mg, smatra se sasvim sigurnom.

Kalcij se za apsorpciju natječe s mnogim mineralima pa se uz posebno uzimanje kalcija više od nekoliko tjedana, preporuča uzimanje multimineralnih pripravaka, ali ne istovremeno s kalcijem.

Dr.sc. Darija Vranešić
www.vitamini.hr
ljekovitebiljke @ 18:35 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, listopad 5, 2008
Prekrasni cvijet osim vrtovima vec neko vrijeme cirkulise u bocicama pilula koje rješavaju teskobu i podižu imunitet. No, to nije sve. Magnolijina kora drveta sljedeci je in okus žvakacih guma. Ekstrakt kore magnolije pokazao se do sada najboljim 'ubicom' lošeg zadaha, odnosno bakterija koje ga prouzrokuju. Kao što je poznato, zadah (halitoza) može da ima više uzroka, pa tako problem može da vuce korijen od želuca do zubi, no uglavnom hemija u kojoj se oslobadaju spojevi sumpora krivac je za ono što najcešce možemo 'namirisati'. Do sada se uzaludno pokušavalo naci jednostavno rješenje za ovaj problem, jer bi cesto antibakterijska rješenja djelovala kobno na zube ili samo privremeno, sve dok istraživaci nisu posegnuli za tradicionalnom kineskom medicinom i otkrili ekstrakt kore magnolije kojim se do sada tretiralo sve od cireva do anksioznosti uz malo ili nimalo nuspojava. Ekstrakt je iznenadio još jednom blagodati, a to je ubijanje bakterija koje prouzrokuju zubni kamenac. Svoja saznanja istraživaci su ovih dana objavili u Journal of Agricultural and Food Chemistry.

ljekovitebiljke @ 19:11 |Komentiraj | Komentari: 0

Kikiriki i ulje od kikirikijaKikiriki (Arachis hypogaea) je jednogodišnja biljka koja je u ove krajeve doneta iz Južne Amerike. Kikiriki je biljka čiji plodovi se nalaze ispod zemlje. Plodovi su smešteni u čaure koje mogu da budu dužine i do 7 cm, a unutra se nalaze do 4 semenke. Cvetovi su kod kikirikija žute boje sa crvenim nijansama Kao kultivisana biljka, počeo se koristiti u davno doba na teritoriji današnjega Perua. Sada su najpopularnije četiri sorte za intezivan uzgoj i to španski, Ruuner, Virginija i Valencija.

Kikiriki je najpoznatiji kod nas kao semenke koje su pržene u ulju i posoljene. U svetu se dosta koristi i maslac od kikirikija, kao i ulje od kikirikija. Pošto i svetski trendovi polako dolaze kod nas, sve češće se može u trgovinama naći ulje od kikirikija. Pa da ga malo bolje predstavimo i vidimo šta je razlog tolike popularnosti i da se objasni malo bolje kako to da ga mogu koristiti osobe koje su inače alergične na kikiriki. Te kako ulje od kikirikija utiče na njihovo zdravlje.


Kada su u pitanju alergiske reakcije, stvar je takva da ulje od kikirikija sadrži samo biljne masnoće, ali ne i proteine. A proteini su glavni alergeni koji izazivaju probleme kod ljudi koji su osetljivi. Tačnije ispitivanja su vršena 1997 godine na uzorku od 60 osoba koje su bile alergične na kikiriki. Tom prilikom rafinisano ulje od ikirikija nije izazvalo ni u jednome slučaju alergiske reakcije. Međutim nerafinisano (sirovo) ulje je kod šest osoba izazvalo manje smetnje. Zbog ovoga slučaja ulje od kikirikija podleže obavezi da na etiketama koje se nalaze na njemu ima oznaku da je potencijalni alergen.

Ovo ulje ima visoku temperaturu sagorevanja i zbog toga se koristi za prženje pmfrita ili piletine u fritezama. U svetu se najviše koristi u Aziji i zato se često može videti u receptima koji dolaze sa tog prostora. U Kini i Indiji koje su inače najveći svetski proizvođači kikirikija, čak preko 80 % proizvodnje se prerađuje u ulje. Ulje od kikirikija je bledo žute boje i slabo izražene arome, što ga činiveoma popularnim. Ako se tome doda da osnovu njegovih masnoća ne čine masnoće koje loše utiču na ljudski organizam onda je jasno da je to veoma poželjna namernica za korišćenje. Može da se čuva u orginalnoj anbalaži do godinu dana, a ako se otvori onda od 4 do 6 meseci je rok da se potroši. Mada se kao novost pojavilo i ulje za koje se u najavama i reklamama kaže da može da stoji do dve godine neotvoreno.


Ulje od kikirikija se koristi i u kozmetici za izradu sapuna i kao ulje za masažu. Ovo je takođe noviji trend pa se tek spominje i tek bi se trebalo više čuti za njega.

ljekovitebiljke @ 19:07 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, listopad 4, 2008
Makadamija orasi snižavaju nivo „lošeg” holesterola u krvi i doprinose zdravlju srca, zakljucili su biolozi sa americkog Državnog univerziteta Pensilvanije. Makadamija ili australijski orasi sada nisu ukljuceni u spisak oraha koji povoljno uticu na zdravlje, ali americki strucnjaci smatraju da oni treba da budu deo zdrave ishrane. Makadamija orasi sadrže viši nivo monozasicenih masti, poput onih otkrivenih u maslinovom ulju, nego ostale koštunice, objavljeno je na Internet sajtu sciencedaily.com. Kao ni brazilski, ni indijski orasi, ni makadamija orasi nisu uvršteni na listu oraha korisnih po zdravlje koju je sacinila americka Uprava za hranu i lekove (FDA), a razlog je veci sadržaj zasicenih masnoca od granicnih cetiri grama na 50 grama oraha. Makadamija imaju šest grama zasicenih masti, indijski orasi 4,6 grama, a brazilski 7,6 na 50 grama. Ispitivanja su pokazala da cesta potrošnja makadamija oraha smanjuje rizik od srcanih oboljenja, ukazali su naucnici. Ti orasi smanjuju ukupan nivo holesterola za 9,4 odsto i lipoproteina niske gustine (LDL), ili „lošeg” holesterola, za 8,9 odsto.
Utvrdili smo da je smanjenje LDL bilo vece nego što se moglo predvideti korišcenjem samo oraha sa zdravim masnocama”, ukazala je doktor Emi Gril i dodala da to znaci da u tim orasima postoji još nešto što doprinosi sniženju holesterola.
Naucnici tvrde da makadamija orasi mogu da zamene druge izvore masti i belancevina u ishrani. Kako je pokazalo petonedeljno istraživanje, šacica takvih oraha težine nešto vece od 40 grama može pomoci srcu i spreciti poremecaj njegove funkcije.
Makadamija orasi, po ukusu slicni lešniku, bogati su vrednim hranljivim sastojcima, a sem toga bogat su izvor kalcijuma i drugih mineralnih materija. Sadrže malo ugljenih hidrata, ali relativno mnogo masti koje se smatraju cenjenim kozmetickim sredstvom, lako se upijaju u kožu i doprinose njenoj mekoci, hrane je i povecavaju njenu vlažnost, a takode odlicno pomažu pri opekotinama od sunca.

ljekovitebiljke @ 09:41 |Komentiraj | Komentari: 0
Umasiravanje ekstrakta metvice (mente) po prednjem dijelu glave, čelu i sljepoočnicama može izliječiti glavobolju brže nego konvencionalni lijekovi protiv bolova. U provedenom istraživanju, 95 % ispitanika koji su primijenili ekstrakt izjavili su kako su osjetili djelovanje već u prve dvije minute. Također isti postotak sudionika u istraživanju izjavio je kako im je bol potpuno nestala nakon 30 minuta. Devet njih od deset izjavilo je da im je ekstrakt djelovao bolje od lijekova. Osim što ublažava bol, ekstrakt metvice ima i opuštajuće djelovanje na mišiće glave i vrata, te dobro djeluje i protiv napetosti i ukočenosti u tim predjelima.

ljekovitebiljke @ 09:40 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, listopad 3, 2008
Paradajz je idealan saveznik zdravlja i ljepote. Nije kalorican, sadrži mnoge hranljive sastojke, a posebno se preporucuje pri mršavljenju. Plod srednje velicine ima samo 23 kalorije, oko 40 miligrama vitamina C i 1,16 provitamina A. Paradajz pomaže u izlucivanju nepotrebnih sastojaka iz organizma. Kiselkast ukus podstice lucenje sokova za varenje i poboljšava iskorištavanje hranljivih sastojaka iz ostalih namirnica unesenih u organizam. Minerali i vitamini u paradajzu otklanjaju osecaj umora, a sastojci slicni kortizonu pomažu protiv bolova u zglobovima, pa se koriste za pripremu kapi za umirivanje nadraženosti ociju. Paradajz je, kao i ostalo obojeno povrce, važan u prevenciji raka i srcanih bolesti, a pigment koji paradajzu daje crvenu boju koristi se u kozmetici kao dodatak kremama i sredstvima za suncanje jer podstice stvaranje melanina.
Kriške paradajza su idealna maska za masnu kožu, a sok je odlican losion za oporavak kože lica. U ishrani se može koristiti kao predjelo, jer brzo izaziva osecaj sitosti, a konzumira se svež, kuvan ili kao sok.

ljekovitebiljke @ 13:02 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Sveži listovi spanaca sadrže mnogo hranljivih sastojaka, zbog cega se ovo zeleno povrce od davnina ceni i kao lek. Spanac je dostupan tokom cele godine, ali ga prvenstveno treba jesti od marta do maja, a potom i u prvim jesenjim mesecima - u septembru i oktobru. Ovo povrce ima izražena antioksidativna svojstva, pa pomaže u prevenciji raka debelog creva, smanjuje rizik od osteoporoze, srcanih i drugih bolesti. Zbog obilja vlakana odlican je za regulisanje probave, a zahvaljujuci visokom procentu gvožda, dobar je za popravljanje krvne slike, prevenciju anemije i snižavanje holesterola u krvi. Bogat je vitaminom A, koji je važan za vid. Naucnici su dokazali da bolje i brže razmišljamo zahvaljujuci spanacu. Ovo zdravo povrce štiti i od stresa. Jedan od karotenoida, lutein, poboljšava zdravlje, a posebno je uspešan u borbi protiv katarakte Dilemu da li je spanac bolje jesti u kuvanom ili presnom obliku razrešili su nutricionisti. Svež, sirov spanac ima blagoslatkasti ukus koji deluje osvežavajuce i u isto vreme prava je vitaminska bomba za organizam. Salata od svežeg spanaca, sa sitno iseckanim belim lukom, sokom od sveže iscedenog limuna i kašicicom maslinovog ulja odlican je cistac krvnih sudova. Kuvan spanac poboljšava ukus jelima od testa i deluje laksativno, pa je idealan u borbi protiv opstipacije.

ljekovitebiljke @ 12:57 |Komentiraj | Komentari: 0
*
Arhiva
« » lis 2008
Anketa
Koje su vam najdraže biljke?