+
Blog
utorak, svibanj 20, 2014
Opis biljke: prizemni listovi bokvice ženske ili trpuca velikog složeni su u obliku rozete, širokog su jajolikog oblika, na rubovima delimicno ili svekoliko nazubljeni. Na golim listovima istice se uglavnom 7 provodnih žila. Cvetna stapka je uspravna i okrugla a cvetni klasi? je duguljastovaljkast.


Stanište:
bokvica ženska ili trputac veliki može se na?i na zapuštenim livadama, pustim zemljištima, stazama i putovima, ali i u vlažnim grabama od nizina do visokih planinskih podrucja.


Lekoviti deo biljke: za lek se sabiru samo listovi, a suše se u tankim slojevima na hladnom i prozracnom mestu

Lekovito delovanje: koristi se kao sredstvo za lecenje rana i cireva jer suzbija upale. Isto kao bokvica muška ili trputac muški, koristi se kao lek protiv kašlja i za rastvaranje sluzi, iako se u tome daje više prednosti trpucu muškom. Koristi se u lecenju bolesti mokra?nog mehura te cireva na želucu i crevima.Sveže zgnječeno lišće, sok od svežeg lišća i obloga od listova koristi se za iste bolesti kao i muška bokvica. Svaku ranu ili oderotinu bokvica uspešno može da zaceli i to tako što se na ozleđenu kožu stavi izgnječena bokvica ili kapne njen sok i prekrije gazom. Bokvica je lek izbora protiv ujeda komaraca i drugih insekata. Narodni lekari savetuju da se na mesto ujeda bokvica izgnječi a zatim utrlja, tako da koža od soka blago pozeleni. Svrab će nestati za minut do dva, a otok do sutradan. Isto se odnosi i na svrab i oderotinu od mačijih kandži.

Osim muške i ženske bokvice koje su po lekovitim svojstvima najdominantnije, u prirodi postoji još dvadesetak vrsta koje mogu da se koriste. Sve vrste bokvica sadrže heterozide, aukubozide i enzime invertaze, emulzine, tirozinaze i koagulaze. U njihovim listovima ima oko 4 odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponizida i fitoncida. Seme sadrži sluz, masno ulje, belančevine i šećer.

Jela od bokvice takođe imaju lekovita svojstva. Blagotvorno deluju kod čira na dvanaestopalačnom crevu, gastritisa, regulišu hemoglobin, poboljšavaju apetit, ali i raspoloženje. A za noć bez nesanice najbolje je popiti jednu šoljicu čaja ujutro na prazan želudac, jednu do dve šoljice preko dana, i, na kraju, još jednu pre spavanja. Nakon toga nastupa mirna noć, tvrde narodni lekari. 

izvor: herbateka.eu

ljekovitebiljke @ 10:41 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, ožujak 5, 2014
Opis biljke: kadulja je višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm. Ima jak koren i drvenastu stabljiku. Donji delovi stabljike su drvenasti a gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i cetverouglasta. Listovi su uski, elipticni, sitno naborani s dugackom peteljkom, a na stabljici nasuprotno poredani. . Veliki tamnoljubicasti cvetovi skupljeni su u cvatove poput klasova koji su sastavljeni od pršljenova. Cvet je dvousnat, a caška i vencic imaju žlezdaste dlake. ,

Stanište:
raste divlje, po kamenitim i neplodnim mestima, a uzgaja se i u vrtovima.


Lekoviti deo biljke: za lek se pre cvatnje skupljaju listovi i mlade grancice

Lekovito delovanje: naziv ove biljke na latinskom upucuje nas da je smatramo veoma lekovitom - njeno ime, naime, znaci spasonosna i lekovita, kadulja leci promuklost, cisti krv i jaca živce, grije želudac, otklanja vetrove, pomaže kod svake vrsti nahlade, katara i influence.
Žalfija deluje na cišcenje krvi i time oslobada organizam uzrocnika mnogih bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se toplo preporucuje kod svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala.kadulja je u stanju da reguliše i znojenje, odnosno da ga dovede na pravu meru: kada se znojite od slabosti posle gripa ili zapaljenja pluca kadulja taj problem rešava za par dana. Vrlo je stimulativna i podiže tonus. Leci takode i obolele od reumatizma i, receno modernim recnikom, antibiotik je širokog spektra.
Za period puberteta i menopauze ona je upravo biljka izbora, jer je nežan ali efikasan hormonalni regulator Izvrstan je lek za cišcenje jetre, za bolesti bubrega i protiv nocnog znojenja. Ako uberete sveže listove kadulje i protrljate njima predeo oko zuba, desni, ucinicete ih zdravijim i cvršcim.

Caj spremite od jedne kašike na šolju vode. Preliti suvo lišce kljucalom vodom i pustiti da stoji pola sata. Pije se po jedna kafena šoljica tri puta dnevno. Ako imate neuredan menstrualni ciklus, pijte ovaj caj u navedenim kolicinama 21 dan, izmedu menstruacija. Za grgljanje ili vaginalno ispiranje, jedna pregršt ove biljke kuva se u litru vode 10 minuta.


Vino od kadulje, koje se dobija kada se prstovet kadulje provri u šolji dobrog crnog vina, jaca rekonvalescente. U sezoni gripa, udišite paru nad posudom u kojoj se kuvaju žalfija, majcina dušica, lavanda i ruzmarin, a posle inhalacije iskoristiti tecnost za kupku.                                                          preuzeto od   :Herbateka


ljekovitebiljke @ 19:41 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, veljača 24, 2014
Kelj je povrće prepuno vitamina i minerala, a pogotovo vitamina S, kalijuma i belančevina, a nije kaloričan i zato ga treba konzumirati više u svježem stanju ili kratko kuhanog.

Za pripremu salate od kelja treba vam:

glavica kelja
2-3 čehna bijelog luka
ulje bundeve
sirće ili limunov sok
sol
Kelj narendajte na tanke prutiće ili krupnije po želji.  Bijeli luk izrežite na što sitnije i pomiješajte s keljom, pa sve prelijte i pomešajte s bundevinim uljem, malo soli i sirćeta (ili limunovog soka).

Bundevino ulje je vrlo bitan sastojak i odličnog je ukusa zato se obavezno preporučuje,zbog specifičnosti ovoj salati.

Osim salate, kelj je odlična namirnica za pripremu zelenih kašastih sokova. Evo jednog recepta za zeleni kašasti sok s keljom je:

2-3 lista kelja,
2-3 jabuke
1 mandarina i 1 limun i malo kore limuna za aromu (agrumi naravno isto moraju biti iz ogranskog uzgoja, koru nipošto ne konzumirajte ako je limun kupljen).
malo vode

- sve staviti u blender, usitniti i poslužiti svježe.

ljekovitebiljke @ 10:25 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, siječanj 4, 2014
Dunje možemo priuštiti i u ovim zimskim danima jer mogu duži period da ostanu svježe ,zato ih treba iskoristiti na najbolji mogući način.

Čaj od sjemenki :

U oralnoj primjeni čaj od dunjinih sjemenki pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice . Pomaže i kod upala usne šupljine i ždrela te kao sredstvo za ublažavanje bolova . Ostavite supenu kašiku sjemenki preko noći u 250 ml vode . Zagrijete prije konzumiranja i pijte 3 šoljice na dan . Isti čaj , ali neugrijanim , koristite protiv kožnih osipa ili drugih problema.

ljekovitebiljke @ 00:41 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, siječanj 2, 2014
 Recept za jačanje imuniteta: 

1 limun, 1 narandža,10-15 kapi čistog propolisa.Iscijediti limun i narandžu u čašu i dodati prpolis. Promiješajte dobro i popijte tri puta dnevno.

Dovoljan unos voća i povrća u ovim zimskim danima, kao i proteina, najjednostavniji je način za poboljšanje imuniteta.Osobe koje ne jedu meso,  poput vegetarijanaca ili oni koji su na raznim dijetama koje isključuju  konzumaciju mesa,imaju slabiji imunitet. Zimi je potrebno povremeno priuštiti jaču hranu, ali paziti na dobru podlogu vitaminima, po mogućnosti je dobro poslije svakog obroka dodatno pojesti veliku porciju svježe salate.Citrusi i jabuke moraju biti na glavnom meniju.

Mnogo je važnije zdravo se hraniti i u prehranu uvesti namirnice bogate vitaminima. Također i redovito vježbanje povećava imunitet za 50 %.

ljekovitebiljke @ 15:47 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, veljača 16, 2013
Čaj i oblog od petrovca

Preliti kašiku suhog petrovca sa 2dl ključale vode i kuhati u emajliranoj šerpi 2-3 minuta,a zatim ostaviti da odstoji poklopljeno najmanje 2 sata. Procijediti i piti po trećinu šolje 3 puta dnevno prije jela,čaj po želji zasladiti sa medom.

Takođe istovremeno koristiti i oblog; Sipati 6 kašika petrovca u 6 dl kuljučale vode i kuhati 3 minuta, skloniti sa štednjaka i ostaviti da odstoji 4 sata i onda procijedit. Umakati pamučnu krpu u topli čaj, stavljati obloge na predeo bešike, a preko vlažne krpe staviti jednu suhu i dobro zamotati oko tijela, da bi se sačuvala toplota što je moguće duže, kada se ohladi staviti novu toplu oblogu.

ljekovitebiljke @ 13:51 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 13, 2012
Ljekovita svojstva cvekle
Bogata je vitaminima, mineralima, bjelančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Lako je probavljiva, može da se uzima bez ograničenja i opasnosti od štetnih posljedica. Cvekla sadrži i gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, željezo, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum i brom. Takođe sadrži i vitamine B1, B2, C , kao i vitamin B12, izuzetno rijetkog u namirnicama biljnog porijekla. Antocijan (daje crvenu boju) obnavlja krv i djeluje antikancerozno. Djelovanje cvekle je izuzetno i u slucajevima demineralizacije kostiju i zuba, a prisustvo joda čini je dragocjenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov višestruke ljekovitosti ove biljke, ipak, čine betanin i betain, jer podstiču razmjenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol i podsticu rad jetre.

Recept za pročišćavanje jetre
- 3 cvekle srednje veličine
- 3 kašike pšeničnog brašna
- 700 g suhog grožđa
- 4 šoljice šećera
- ½ l vode
Cveklu dobro operite i neoljuštenu isjeckajte. Stavite je u teglu od 3 litra i dodajte brašno i šećer. Teglu stavite na tamnom mjestu i držite 2 dana na sobnoj temperaturi. Potom dodajte suho grožđe, šoljice šećera i vodu . Poklopite da odstoji 7 dana (svaki dan promiješajte). Procijedite i dobićete oko litar soka. Uzimajte 1 kašiku soka 3 puta dnevno pola sata prije jela. Kad potrošite napravite pauzu od 3 mjeseca, a poslije pauze ponovite uzimanje soka sa tromjesečnom pauzom još dva puta. Ovo bi trebalo da bude dovoljno da se jetra potpuno pročisti.

ljekovitebiljke @ 10:31 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, veljača 13, 2012
Sve što unosimo u naš organizam odražava se na kosti. Ono što će vas možda iznenaditi i što niste znali da unošenjem nekih namirnica na najdirektniji način narušavate čvrstoću kostiju.

Neke namirnice crpe minerale iz kostiju ili blokiraju njihovu sposobnost obnavljanja.

Šest najvećih neprijatelja kostiju : 1. Sol guta kalcij, uobičajena ishrana današnjeg modernog svijeta obiluje solju pa je tako većina ljudi svijeta unosi dvostruko više nego što je organizmu potrebno. Najbrži i najefikasniji način je izbjegavanje procesuirane hrane.  Skoro 75 procenata soli u organizam se unosi putem industrijski prerađene hrane, a ne domaćim jelima koja se spremaju kod kuće. Preporučuje se izbjegavanje  zamrznutih gotovih jela, konzervirana jela , brza hrana itd.

2. Gazirana pića, opasnost se krije u fosfornoj kiselini koja utječe na povećanje brzine izlučivanja kalcija u mokraću. Zato pokušajte izbjegavati coca colu i umjesto nje popijte čašu mlijeka, prirodni sok od narandže koji sadrži obilje kalcija i vitamina D ili najjednostavnije ugasite žeđ pomoću  vode.

3. Kofein crpi kalcij iz kostiju, sa svakih 100 miligrama kofeina, otprilike jedna šoljica kafe srednje veličine, iz kostiju gubite oko šest miligrama kalcija. Ograničite dnevni unos kafe na dvije šoljice najviše u toku jednog dana i to uz dodatak malo mlijeka u kafi, i umanjit ćete štetne efekte na kosti.

4. Vitamin A, prevelika količina vitamina A takođe štetno djeluje na kosti. Ovaj vitamin se može naći u jajima, punomasnim mliječnim proizvodima, jetri i nekim vrstama povrća. Zato kontrolirajte unos punomasnih mliječnih namirnica u organizam i jedite bjelanjak, jer žumanjak obiluje vitaminom A , (ovo isključivo vrijedi ukoliko ste izloženi riziku narušavanja zdravlja vaših kostiju).

5. Alkohol takođe uništava kalcij iz kostiju, konzumacijom alkohola u slučaju preloma ili fraktura kostiju značajno usporavate proces zarastanja i obnavljanja kostiju.

6. Hidrogenizirana ulja (masnoće), proces hidrogenizacije koji pretvara tečna biljna ulja u čvrsta ulja, odnosno masnoća, što se obično dešava tokom pečenja hrane, uništava prirodni vitamin K u uljima, upravo vitamin K ima posebno veliki uticaj na gradnju i očuvanju zdravih kostiju.

ljekovitebiljke @ 12:29 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 19, 2011
Kako nam se približava proljeće, tu je i maslačak,  koji već počinje da izbija iz zemlje i treba iskoristiti maksimalno ovu blagodat koju nam je priroda podarila.

Ovaj lijepi cvjetić koji raste skoro svugdje kao korov, sadrži puno ljekovitih substanci koji blagotvorno djeluju na čovjekov organizam. Ova biljka je gorkog okusa koja cvjeta od marta do maja, a zbog svoje prilagodljivosti nalazi se skoro svugdje. Svi dijelovi biljke izuzetno su ljekoviti i mogu  se koristiti osušeni ili svježi.

Maslačak obiluje smolama, masnim kiselinama, inulinom i taninom, sadrži etarska ulja, enzime, šećer, željezo, bjelančevine, vitamine A, B1, B2 i C.

Najviše se koristi kao čaj ili salata, ali od maslačka mogu da se pripremaju još i razne tinkture, sirupi,  džemovi, vina, oblozi, kreme itd.

Kao na primjer čajna mješavina napravljena od korijena i lista ove biljke djelotvorna je u liječenju žutice, a zbog snažnog diuretičkog dejstva maslačak eliminiše toksine i ubrzava regeneraciju oštećene jetre.

Odličan je lijek kod dijabetesa, podstiče lučenje insulina koji reguliše nivo šećera u krvi i urinu, pospješuje rad pankreasa. Preporučuje  se žvakanje svježih stabljika maslačka.

izvor : časopis hrana i lek

ljekovitebiljke @ 00:34 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 8, 2011
Većina ljudi, što su stariji sve se više suočavaju sa manjkom vitamina B12. Najefikasniji način unošenja u organizam ovog veoma značajnog vitamina u tim godinama jeste često konzumiranje pilećih prsa, suhog grožđa, jaja, mliječni proizvodi, školjke.

Vitamin B12 pomaže u gradnji zdravih krvnih zrnaca i ima ključnu ulogu u formiranju ćelija. Veoma je važan dio naših nervnih ćelija. Unos adekvatne količine u organizam ovog vitamina je izuzetno značajan za komletno zdravlje.

Naš organizam ima sposobnost pohranjivanja količine vitamina B12 u jetri koji je dovoljan za nekoliko godina, te zbog toga većina ljudi nema problema s manjkom ovog vitamina.

Međutim što je čovjek stariji sve više ima problema sa manjkom ovog vitamina, značajno je napomenuti da naš organizam ne može sadržavati prvelike količine vitamina B12.

Organizam koristi količinu koja mu je potrebna, jedan dio pohranjuje a višak izbacuje putem urina, manjak ovog vitamina dovodi do anemije, što kao posljedicu ima prestanak stvaranja  dovoljne količine krvnih zrnaca. Vitamin B12 ima preventivnu ulogu i spriječava razvoj raznih bolesti.

Kao na primjer : Megaloblastična anemija , bolest kod koje se karakterizira poremećaj crvenih krvnih zrnaca, koja usljed manjka vitamina B12 postaju prevelika i ne funkcionišu na ispravan način. Može takođe da prouzrokuje i probleme sa vidom, slabosti mišića, probleme sa pamćenjem itd.

Izvor iz časopisa : Zdravlje u kući

ljekovitebiljke @ 22:46 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, ožujak 3, 2011
Da li vam je poznato da cimet u kombinaciji sa jabukovim sirćetom ublažava problem kod dijabetesa, potpomaže stabilizaciju šećera u krvi, sagorijeva masne naslage, snižava holesterol i povoljno djeluje kod tretmana mršavljenja.

Naučno je dokazano da 1 gram cimeta u kombinaciji sa jabukovim sirćetom tokom 40 dana može rezultirati smanjenjem nivoa glukoze za 18-29 %, holesterol 12-26 % i trigliceride čak za 25-30 % i smanjenju tjelesne težine za 5- 7 kg. Postoje tablete koje se mogu naći u apotekama, "Cimet+ jabukovo sirće.

ljekovitebiljke @ 19:27 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, siječanj 14, 2011


Jednom na tjedan svojim stopalima priuštite kupku i piling


Svojim stopalima jednom na tjedan priuštite 15-minutnu kupku u koju možete dodati eukaliptusovo ulje ili ulje ružmarina ako su vaše noge umorne, a za noge s vrlo suhom kožom kupka s maslinovim uljem bit će pravi balzam. Kupka će vas opustiti, a koža će omekšati pa ćete moći nastaviti s kućnom pedikurom.

Recept za piling
Piling koji slijedi nakon kupke možete pripremiti kod kuće. U manju posudicu stavite tri žlice maslinovog ulja i tri žlice grube morske soli. Pripremljenom mješavinom s obje ruke dobro izmasirajte stopala, a posebnu pažnju posvetite dijelovima gdje je koža otvrdnula. Nakon masaže ostavite mješavinu na nogama da djeluje približno 10 minuta, a zatim isperite stopala toplom vodom.

Za uklanjanje otvrdnute kože umjesto pilinga možete koristiti različite turpijice ili specijalno kamenje koje možete kupiti u drogerijama, a koji su namijenjeni uklanjanju otvrdnute kože.


ljekovitebiljke @ 10:48 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 21, 2010
Evo malo da nešto kažem i o jabuci, budući da je sad sezona jabuka treba znati da osim što su ukusne one su i vrlo ljekovite.

Naučnici su dokazali da jabuka podstiče varenje, pa zbog toga je odlična dijetalna hrana, treba ih posebno jesti zimi jer jačaju imunološki sistem, ali i ljeti, jer nadoknađuju izgubljnu tečnost od velikih ljetnjih vrućina.

Osim toga jabuke spriječavaju taloženje masnoća u jetri i djeluju antikancerogeno. Ako se jabuka jede na prazan želudac, onda se brzo svari,ali ako se jede sa drugom hranom, posebno masnom i bogatom bjelančevinama, variće se mnogo duže do nekoliko sati.

Savjet je da se jabuka pojede pola sata prije obroka ili nekoliko sati poslije obroka, Jabuka je takođe dobar čistač organizma, zahvaljujući visokom sadržaju tanina, smanjuje nivo lošeg holesterola. Za crvenu boju kore zaslužni su antocijanidini koji štiti organizam od upala, pa zato su crvene jabuke malo zdravije od zelenih.



ljekovitebiljke @ 19:35 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, prosinac 15, 2010
Sportisti koji konzumiraju svježi sok od trešnje imaju puno više snage u mišićima, i osjećaju manju bol tokom vježbanja, jer ovo voće sadrži substance koje imaju  protiv upalnu moć. Jedno od mnogih istraživanja pokazuje da muškarci i žene koji su jeli 45 trešanja dnevno ,imali su niži nivo upalnih markera u krvi. Znači da svi koji se aktivno ili povremeno rekreiraju, takoreći bave nekim sportom, a nakon toga  osjete bol u mišićima, svoju ishranu treba da dobune svježim sokom od tršnje.

Takođe peteljke od trešnje su ljekovite, jedan recept protiv bolesti bubrega i mokracnih organa: dvije supene kašike peteljki trešanja kuhati u litru vode dva minuta (od momenta kad voda prokljuca), ostaviti da malo odstoji, procijediti i ne zaslađeno piti povremeno u gutljajima tokom cijelog dana.

Protiv zapaljenja bubrega, bubrežnog kamenca i za lakše mokrenje: jednu kašiku peteljki trešanja preliti sa 200gr. vode ili mlijeka i kuhati 1 do 2 minuta, ostaviti poklopljeno 5 minuta a zatim procijediti i piti 3 puta dnevno.

Cherry Stella444.jpg
ljekovitebiljke @ 22:53 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, studeni 23, 2010



Sada je sezona karfiola i treba ovu vrlo ukusnu i hranljivu biljku iskoristit i imati je što više na trpezi, bilo u svježem ili kuhanom obliku. Karfiol je jako zdrav da se pokiseli za zimu, kao kisela salata, vrlo je sličan po ukusu na kupus, čak i njegovi listovi se mogu iskoristiti kao zamjena za zelje.

 Riječ je o povrću iz porodice kupusa za koje je naučno dokazano da je jedan od najboljih zaštitnika organizma od raznih kancerogenih pojava. U frižideru možete da ga čuvate najviše tri dana, a ukoliko je skuhan treba ga pojesti nakon dva dana.  Karfiol u sebi skoro da ne sadrži masti, ima malo ugljenih hidrata i kalorija, a sadrži fitonutrijente. Te supstance djeluju dvostruko, spriječavaju štetno djelovanje enzima koji aktiviraju spojeve odgovorne za razvoj raka i povećavaju pozitivno djelovanje onih enzima koji onemogućavaju i eliminišu kancerogene supstance.

Jedan mali receptić za pripremu karfiola:


Propržiti bijeli luk i karfiol bez ulja, samo da luk malo potamni. U kljucalu vodu ubaciti kocku pilece supe, pa kad se ona rastopi, dodati  bijeli luk i karfiol i pustiti da se kuha dok karfiol  ne omekša. Skinuti sa vatre, izvadiiti karfiol i staviti u blender, izmutiti da dobijete finu pastu, vratiti u supu, promiješati i dodati jogurt po ukusu. Zaciniti  biberom ili karijem po želji.

ljekovitebiljke @ 11:13 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, studeni 12, 2010
Ovaj napitak je dobar za jačanje srca.

Ruzmarin potopiti u 1 litar čistog bijelog vina i ostaviti da odstoji. Svako jutro piti po jednu čašicu na prazan želudac.

Takođe i jagorčevina otklanja srčane tegobe, vraća energiju i povećava raspoloženje. Napitak od jagorčevine se ovako spravlja : Po jednu kašičicu cvijet jagorčevine, svježeg lista breze i svježeg lista koprive preliti sa dva decilitra ključale vode. Ostaviti tako 1-2 minute da odstoji i poslije toga piti 2 puta dnevno u gutljajima.

 



ljekovitebiljke @ 18:27 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, listopad 26, 2010
U današnjem vremenu svjedoci smo da većina populacije kad se iznervira odmah poseže za tabletama za smirenje,i tako sve više  se navikava organizam na te lijekove, i poslije toga više je nemoguće kontrolisati stresne situacije bez umirujućih tableta.

Ali umjesto umirujućih tableta ljudi bi trebali pomirisati jasmin koji je molekularno sličan  lijeku valiumu, tvrde njemački znanstvenici.

Iznenađujući je učinak mirisa Gardenia jasminoides na smanjenje tjeskobe kod ljudi a još pospješuje i bolji san.Molekule mirisa koje uđu u krv kroz pluća služe kao moćan nadomjestak za lijekove za smirenje. U raznim istraživanjima mirisa i njihov utjecaj na ljude, znanstvenici su otkrili da miris jasmina jednako funkcioniše kao i valium.

Takođe opće poznato je da ulje jasmina prirodni je lijek za stres, tjeskobu, umor, razne depresije, menstrualne bolove, početak menopauze itd. Takođe esencijalno ulje jasmina uveliko se koristi u aromaterapiji u svojstvu opuštanja.

ljekovitebiljke @ 23:02 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, listopad 5, 2010
Još uvijek je sezona paprike,zato treba maksimalno iskoristiti i uvrstiti u svakodnevne obroke radi svih njenih nutritivnih vrijednosti, a posebno radi njenog osvježavajućeg djelovanja koje ima na naš organizam.

Ukoliko jedete papriku sirovu a to je najbolji izbor, ili kao dodatak salatama, plodove narežite tek kratko prije nego ih stavite na stol, i začinite sa malo maslinovog ulja. Na taj način ćete tijelu osigurati veću iskoristivost dragocjenog beta-karotena.

Najukusnije su crvene mesnate paprike, paprika u kombinaciji sa kravljim nemasnim sirom, te orašastim plodovima neće narušiti  tjelesnu težinu, a pomoći će da se bolje osjećamo i u programima za smanjenje tjelesne težine.

Osim vitamina C paprika sadrži Kapsaicin najvažnija djelotvorna tvar koja zajedno sa vitaminom C, djeluje preventivno u odbrani organizma od infekcija, te sprečava poremećaj prokrvljenosti.

Novija istraživanja pokazala su da kapsaicin može smanjiti rizik razvoja raka prostate. Kapsaicin djeluje tako što štiti organizam od svih vrsta infekcija, održava imunitet i daje organizmu energiju, jača srce i krvotok, djeluje preventivno protiv migrene, jača sluznicu čitavog tijela, pomaže oboljelima od ateroskleroze.

Paprika se takođe preporučuje pušačima, jer sa svakom ispušenom cigaretom gube iz organizma dragocjeni vitamin C, i zato treba što više da konzumiraju papriku ali u sirovom stanju.

ljekovitebiljke @ 20:56 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 2, 2010
Za jačanje organizma najčešće se upotrebljavaju list i korjen koprive, nana, cvijet zove, hajdučka trava, ruzmarin, lincura, cikorija, gorka djetelina, žuti trn, dimnjača, maslačak, artičoka, pelin, podubica, očajnica, cvijet suncokreta, hmelj, crni gavez, trava iva, sporiš, petrovac, kora pitomog i divljeg kestena, mrtva kopriva.
Ove biljke koriste se odvojeno ili zajedno u raznim kombinacijama, u obliku čajeva , tinktura, raznih ekstrakata,eteričnih ulja, toničnih vina i sokova.

Kako bi se postigao željeni efekat, osim u izboru odgovarajuće mješavine, treba voditi računa da se čaj pije u pravo  vrijeme, a to je svakako prije jela. U većini slučajeva se radi o biljkama koje povećavaju nivo energije, čajeve i uvarke ne bi trebalo uzimati u kasnim satim takoreći prije spavanja, jer mogu da izazovu nesanicu, a to nikako nije poželjno.
ljekovitebiljke @ 21:58 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, travanj 16, 2010
Bol u želucu posljedica je naših pogrešnih poteza. Ako želite da se izborite sa ovim problemom, potrebno je da isključite navike koje su do njega dovele.

U slučaju da imate želučane tegobe najbolje će vam prijati dijeta koja se sastoji od sljedećeg : uzdržavanje od pretjernog unosa hrane, posebno krute, pridonosi bržem nestanku tegoba.
U takvim periodima predlaže se čaj od kamilice, rooibush (čaj od afričkog drveta ), nana, mješavina domaćih čajeva i zeleni čaj .

 Čaj bi trebao biti mlak , što manje zaslađen, po mogućnosti sa medom, i treba ga piti tokom cijelog dana u manjim gutljajima, i takođe uvijek svježe skuhan.

Takođe može se zasladiti posebno odabranim medom koji ima blago protivupalno dejstvo. Nakon ublažavanja želučanih tegoba preporučuje se lagana kašasta ishrana, naročito se preporučuje dobro skuhana riža sa sluzi, kuhana i pasirana mrkva, kuhana pasirana jabuka, zobena kaša sa mlijekom, puding, griz sa mlijekom itd.
ljekovitebiljke @ 15:24 |Komentiraj | Komentari: 0
*
Arhiva
« » kol 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Anketa
Koje su vam najdraže biljke?